Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

Η προσφορά των Φιλελλήνων ήταν σημαντική στην Ελληνική Επανάσταση.Περισσότεροι από 1.200 Ευρωπαίοι συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα σε πολλές μάχες. Παράλληλα οι Φιλελληνικές Επιτροπές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ενίσχυσαν την επανάσταση με υλικά μέσα και με δημοσιεύσεις σε έντυπα, εφημερίδες, έργα και συναυλίες.



"Γη ζυμωμένη με το αίμα μας, δεν πωλείται"- γράφει στα ελληνικά στην προμετωπίδα 
της φιλελληνικής έκδοσης, ο ανώνυμος Γάλλος φιλέλληνας. Παρίσι 1826


*Ο Ελβετός Φιλέλλην Ιάκωβος Μάγερ, που εξέδωσε εφημερίδα 
στο πολιορκημένο Μεσολόγγι
Στους Φιλέλληνες συγκαταλέγονταν ρομαντικοί ιδεαλιστές, λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας, πολιτικοί ,άνεργοι, στρατιωτικοί,επαναστάτες όπως ο Ιταλός Σανταρόζα, τραπεζίτες,εκπαιδευτικοί και άλλοι που ανέπτυξαν έντονη φιλελληνική δράση.


Ο Ιταλός Φιλέλληνας Σανταρόζα

Η ενθουσιώδης δράση φοιτητών κι εμπόρων, οδήγησε στη δημιουργία Φιλελληνικών Κομιτάτων με σκοπό την περίθαλψη προσφύγων.Πρωτεργάτες ήταν ο καθηγητής Κρουγκ και ο τραπεζίτης Ιωάννης Εϋνάρδος που αργότερα συνέβαλε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας.
Οι πρώτοι Φιλέλληνες ήρθαν στην Ελλάδα με έξοδα του Δημήτριου Υψηλάντη, ενώ η δεύτερη ομάδα αργότερα με επικεφαλής τον Άγγλο στρατιωτικό Τόμας Γκόρντον- ΚΛΙΚ.
Ο Άγγλος Συνταγματάρχης Τόμας Γκόρντον
Το πρώτο στρατιωτικό σώμα συμμετείχε στη μάχη του Πέτα,υιοθετώντας τακτική του γαλλικού στρατού και είχε μεγάλες απώλειες.
Αργότερα Φιλελληνικές Επιτροπές ιδρύθηκαν σε περισσότερες χώρες με σημαντικούς Φιλέλληνες μέλη τους ,όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο λόρδος Μπάιρον, όπου ήρθε στο Μεσολόγγι το 1823 και πέθανε εκεί...

ο Λόρδος Μπάιρον
Στην Αμερική παρά το διάγγελμα του προέδρου Τζέιμς Μονρόε το 1822 υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας, το φιλελληνικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει την ουδετερότητα στην ελληνοτουρκική σύγκρουση και δε διέθεσαν καμιά ένοπλη βοήθεια.....


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ

1.Xώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν  ταιριαστό πλαγιότιτλο.
2.Ποιοι ονομάζονταν Φιλέλληνες;
3.Με ποιους τρόπους βοήθησαν οι Φιλέλληνες την ελληνική επανάσταση;
4.Από ποιους επαγγελματικούς χώρους προέρχονταν οι Φιλέλληνες;
5.Ποια ήταν η τύχη του τάγματος των Φιλελλήνων στο Πέττα και γιατί;
6.Ποιοι ήταν οι σπουδαιότεροι Φιλέλληνες;
7.Ποια ήταν  η  στάση της Αμερικής στην  Ελληνική Επανάσταση;


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
To 1821 η Ευρώπη επηρεασμένη από την "Ιερή Συμμαχία"(Κλικ) καταδικάζει επίσημα την ελληνική επανάσταση,με επικεφαλής τον Αυστριακό καγκελάριο Μέτερνιχ.


Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΜΕΤΕΡΝΙΧ, ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΑΩΝ....

Οι προσπάθειες του Έλληνα υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια ,ο οποίος προσπάθησε να πείσει τον Τσάρο  να βοηθήσει τους Έλληνες και  οι τουρκικές θηριωδίες δεν έφεραν αποτέλεσμα.Μάλιστα ο Καποδίστριας απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο Μέτερνιχ έγινε κυρίαρχος του διπλωματικού παιχνιδιού.
 
Τον τρίτο χρόνο όμως η πορεία του αγώνα και οι θυσίες των Ελλήνων προκαλούν τη συμπάθεια των Άγγλων.
Αυτό συμπαρασύρει και την ομόδοξη Ρωσία που έχει βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δε θέλει να χάσει την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων.
Εκτός από τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους δημιουργήθηκε μεγάλη συγκίνηση και ενδιαφέρον για τον αγώνα και την αυτοθυσία των επαναστατημένων προγόνων μας.
Η αγάπη των ξένων για τους επαναστατημένους Έλληνες ονομάστηκε Φιλελληνισμός.  

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΠΟΥΚΕΒΙΛ (Κλικ)ΓΑΛΛΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ,ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ,ΙΑΤΡΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ. ΠΕΡΑΣΕ ΩΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ....ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!


Μεγάλη συμβολή για τη δημιουργία αυτού του φιλελληνικού ρεύματος έχουν οι περιηγητές του 17ου και του 18ου αιώνα, οι οποίοι έγραψαν τις εντυπώσεις τους για τον τόπο και τα προβλήματά του εξαιτίας της τουρκικής σκλαβιάς.



         Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΣ: ΓΑΛΛΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ -ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΣΑΝΤΟΡΕ ΝΤΙ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ(Κλικ)  ΙΤΑΛΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟ 1825 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΡΕ ΝΤΙ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ ΣΤΗ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

Οι Φιλέλληνες ενίσχυσαν τον αγώνα με όλα τα μέσα. Επηρέασαν τις κυβερνήσεις των χωρών τους για το δίκαιο του αγώνα,συγκέντρωσαν χρήματα,εφόδια,όπλα και πολλοί πολέμησαν στο πλευρό των οπλαρχηγών δίνοντας και τη ζωή τους......
Σπουδαίοι φιλέλληνες ήταν ο Πουκεβίλ,ο λόρδος Βύρωνας, ο Ντελακρουά,ο Σανταρόζα,ο Βικτόρ Ουγκώ ο Πέρσι Σέλλεϋ και άλλοι......

                                            

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ!