Προσφατες αναρτησεις

**Στη ζωή μάθε να βάζεις υψηλούς στόχους."Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν δεν πετύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' αστέρια"**

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ

                                     
                                
Ένας κινέζικος μύθος-παραβολή- που μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε αδυναμίες, ελαττώματα  αλλά και δυνατότητες, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε σωστά. Ας παραδειγματιστούμε από την πράξη της ηλικιωμένης γυναίκας για να πολεμήσουμε την αδιαφορία και την αναλγησία που αμαυρώνει τη σημερινή κοινωνία  μας. Ας σκεφτούμε απλά ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς το ραγισμένο δοχείο!


ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ

Πριν από πολλά χρόνια σε μια Κινέζικη επαρχία ζούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Κάθε πρωί στήριζε στους ώμους της ένα ξύλινο κοντάρι με δύο μεγάλα δοχεία και πήγαινε σ' ένα μακρινό ρυάκι για να κουβαλήσει νερό.Το ένα δοχείο ήταν τέλειο και μετέφερε όλη την ποσότητα νερού που μπορούσε να χωρέσει.Το άλλο είχε μια ρωγμή.

Έτσι καθημερινά, στο τέλος της μακριάς διαδρομής από το ρυάκι ως το σπίτι της γυναίκας, έφθανε με τη στάθμη  του νερού ως τη μέση.Για δύο ολόκληρα χρόνια λοιπόν, η γυναίκα μετέφερε μόνο ενάμισι δοχείο νερό στο σπίτι της.

Το τέλειο δοχείο ένιωθε περήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα και τέλεια το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Το ραγισμένο δοχείο ήταν όμως δυστυχισμένο που μόλις και μετά βίας μετέφερε τα μισά από αυτά που έπρεπε κι ένιωθε ντροπή για την ατέλειά του.
 Ύστερα από δυο χρόνια δεν άντεξε κι αποφάσισε να μιλήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα.
«Ντρέπομαι τόσο για τον εαυτό μου!
Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη!»
«Μα γιατί;» ρώτησε η γυναίκα.
«Για ποιο λόγο νιώθεις ντροπή;»
«Ε να... δυο χρόνια τώρα λόγω της ρωγμής μου κουβαλάω μόνο το μισό νερό κι εξαιτίας μου κουράζεσαι άδικα κι εσύ!»
     Η γυναίκα χαμογέλασε.
«Παρατήρησες ότι στο μονοπάτι υπάρχουν λουλούδια μόνο στη δική σου πλευρά κι όχι στου άλλου δοχείου;
Πρόσεξα την ατέλειά σου και την εκμεταλλεύτηκα. Φύτεψα σπόρους στην πλευρά σου κι εσύ τους πότιζες. Δυο χρόνια Τώρα μαζεύω τα άνθη και τα τοποθετώ στο τραπέζι μου.
Αν δεν ήσουν εσύ δε θα είχα τόση ομορφιά να στολίζει το σπιτικό μου!»                                                                  Κινέζικο Παραμύθι

Βέβαια δεν ήταν η ατέλεια του δοχείου που το έκανε ξεχωριστό, αλλά η ιδιαίτερη ικανότητα της γιαγιάς να διακρίνει και να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του!Γι’ αυτό να παρακαλάμε το Θεό να μας δίνει τη δυνατότητα της  διάκρισης και της σοφίας…

Δες το βίντεο


πηγή :youtube-Ανδρέας ΣκαμπαρδώνηςΔεν υπάρχουν σχόλια :