Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Με την παράδοση της Ακρόπολης στον Κιουταχή, το Μάιο του 1827, η Στερεά Ελλάδα έπεφτε πάλι στα χέρια των Τούρκων. Δύσκολη ήταν και η κατάσταση στην Πελοπόννησο,όπου δεν υπήρχε αντίσταση στην Ηλεία και στη Μεσσηνία, ενώ η Τριπολιτσά είχε καταστραφεί.
Mετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ο αγώνας αναζωπυρώθηκε. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος αποβιβάστηκε στη Χίο,δυνάμωσε η επανάσταση στην Κρήτη και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας απελευθερώθηκε πάλι από το Δημήτριο Υψηλάντη ,τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους οπλαρχηγούς.(Θήβα, Λιβαδιά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Μεσολόγγι)
Ο Κάρολος Φαβιέρος
Οι νίκες του ελληνικού στρατού και οι επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις του Καποδίστρια, με συνεχή υπομνήματα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, βοήθησαν στη διεύρυνση των συνόρων. 
Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν
Καθώς αναμενόταν να αποβιβαστεί ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν-ΚΛΙΚ στην Πελοπόννησο, ο Καποδίστριας έστειλε πολεμικά πλοία στον Αμβρακικό,για να συμπεριλάβει και την περιοχή αυτή στα σύνορα του νέου κράτους.
Η Υψηλή Πύλη συνέχιζε να κρατά αδιάλλακτη στάση και απέρριπτε κάθε πρόταση για αυτονομία ή ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η ήττα της στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-29 ανάγκασε το Σουλτάνο να διαπραγματευτεί.Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι για να περιορίσουν τις επιδιώξεις της Ρωσίας, πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Τα σύνορα του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830 και 1832)
Το πρώτο ελληνικό κράτος-1832

Το Φεβρουάριο του 1830 στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου υπογράφεται από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή των ποταμών Αχελώου-Σπερχειού.Δύο χρόνια αργότερα δικαιώνεται και η προσπάθεια του Καποδίστρια με τη διεύρυνση των συνόρων στη γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού κόλπου.
'Επειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων, η Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Πώς αναζωπυρώθηκε η ελληνική επανάσταση μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου;
3.Ποιες ενέργειες έκανε ο Καποδίστριας για να συμπεριλάβει περισσότερα εδάφη στο νέο κράτος;
4.Πώς αναγκάστηκαν οι Τούρκοι να διαπραγματευτούν και να αφήσουν την αδιάλλακτη στάση τους;
5.Με τη βοήθεια του χάρτη δείξε τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους το 1830 και το 1832.

                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια :