Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Με την παράδοση της Ακρόπολης στον Κιουταχή, το Μάιο του 1827, η Στερεά Ελλάδα έπεφτε πάλι στα χέρια των Τούρκων. Δύσκολη ήταν και η κατάσταση στην Πελοπόννησο,όπου δεν υπήρχε αντίσταση στην Ηλεία και στη Μεσσηνία, ενώ η Τριπολιτσά είχε καταστραφεί.
Mετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ο αγώνας αναζωπυρώθηκε. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος αποβιβάστηκε στη Χίο,δυνάμωσε η επανάσταση στην Κρήτη και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας απελευθερώθηκε πάλι από το Δημήτριο Υψηλάντη ,τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους οπλαρχηγούς.(Θήβα, Λιβαδιά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Μεσολόγγι)
Ο Κάρολος Φαβιέρος
Οι νίκες του ελληνικού στρατού και οι επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις του Καποδίστρια, με συνεχή υπομνήματα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, βοήθησαν στη διεύρυνση των συνόρων. 
Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν


Καθώς αναμενόταν να αποβιβαστεί ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν-ΚΛΙΚ στην Πελοπόννησο, ο Καποδίστριας έστειλε πολεμικά πλοία στον Αμβρακικό,για να συμπεριλάβει και την περιοχή αυτή στα σύνορα του νέου κράτους.
Η Υψηλή Πύλη συνέχιζε να κρατά αδιάλλακτη στάση και απέρριπτε κάθε πρόταση για αυτονομία ή ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η ήττα της στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-29 ανάγκασε το Σουλτάνο να διαπραγματευτεί.Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι για να περιορίσουν τις επιδιώξεις της Ρωσίας, πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.



Το πρώτο ελληνικό κράτος-1832

Το Φεβρουάριο του 1830 στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου υπογράφεται από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή των ποταμών Αχελώου-Σπερχειού.Δύο χρόνια αργότερα δικαιώνεται και η προσπάθεια του Καποδίστρια με τη διεύρυνση των συνόρων στη γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού κόλπου.
'Επειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων, η Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Πώς αναζωπυρώθηκε η ελληνική επανάσταση μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου;
3.Ποιες ενέργειες έκανε ο Καποδίστριας για να συμπεριλάβει περισσότερα εδάφη στο νέο κράτος;
4.Πώς αναγκάστηκαν οι Τούρκοι να διαπραγματευτούν και να αφήσουν την αδιάλλακτη στάση τους;
5.Με τη βοήθεια του χάρτη δείξε τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους το 1830 και το 1832.

                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια :