Προσφατες αναρτησεις

**Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φορτώνεις με ένα κάρο πληροφορίες,αλλά να τα ενθαρρύνεις προς την κατεύθυνση της δράσης, να τους δίνεις τόσες πληροφορίες, όσες τους χρειάζονται για να δημιουργούν από μόνα τους. ΣΙΜΟΥΡ ΠΕΪΠΕΡΤ**

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ


Bicycle._Pic_01.jpg
πηγή:Βόλτα με ένα ποδήλατο.


Την Τρίτη 29/1/2013 επισκεφτήκαμε το κατάστημα πώλησης και επισκευής ποδηλάτων του κ.Γεωργίου Τζάκη. Ο ιδιοκτήτης είναι πρόεδρος του ποδηλατικού ομίλου "Διαγόρας" που καλλιεργεί  τον αγωνιστικό αθλητισμό του ποδηλάτου.
Εκεί είδαμε αρκετά είδη ποδηλάτων,μάθαμε για τον εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να έχει ο ποδηλάτης,τους κανόνες αυτοπροστασίας και σήματα που πρέπει να γνωρίζει, τη γεωμετρία του ποδηλάτου (σχέση ποδηλάτου-αναβάτη ανάλογα με το είδος,τη χρήση και το ύψος του) καθώς και για τα οφέλη της χρήσης του.(φιλικό στο περιβάλλον-άθληση για τον άνθρωπο)


   Ποδήλατο βουνού

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Στην κλασική του μορφή, το ποδήλατο αποτελείται από δύο τροχούς, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλο και συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικό σκελετό. Βασικά επίσης μέρη ενός τυπικού ποδηλάτου αποτελούν το τιμόνι, η σέλα, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και τα φρένα. Ως συμπληρωματικός εξοπλισμός, όχι δηλαδή απαραίτητος για τη λειτουργικότητα του ποδηλάτου, χρησιμοποιείται ένα πλήθος από εξαρτήματα.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος ‘εφευρέτης’ αυτού. Πολύ πριν την εμφάνιση κάποιας κατασκευής παρόμοιας με ένα τυπικό σύγχρονο ποδήλατο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη τους. Μία από τις κατασκευές αυτές, που από πολλούς θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου, ήταν η ‘draisienne’. Η draisienne κατασκευάστηκε από το Γερμανό βαρόνο Καρλ Φον Ντράις, το 1817 (η ονομασία ‘draisienne’ αποτελεί γαλλική απόδοση του ονόματος του κατασκευαστή της). Η draisienne ήταν σχεδόν εξ’ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Φον Ντράις έγινε γνωστή και ως hobby-horse, αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.
 Σε αρκετές πόλεις του πλανήτη προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης. Στον ευρωπαϊκό χώρο, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη. Βασικές ενδείξεις διευκόλυνσης της χρήσης του ποδηλάτου είναι η δημιουργία δικτύου λωρίδων κυκλοφορίας και θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα. Στην Ελλάδα παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας. 
Οι οπαδοί του ποδηλάτου θεωρούν ότι το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα έντονα προβλήματα συγκοινωνίας που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες μεγαλουπόλεις. 

Κεντρικά επιχειρήματά τους αποτελούν το γεγονός ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορύπανση)

Τι είναι το ποδήλατο;

“Ποδήλατο”: Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW και η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα ή νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.”
Ποδηλατόδρομος: Οδός ή τμήμα οδού αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων.


ΕΙΔΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
  • Το αγωνιστικό ποδήλατο
  • Το ποδήλατο πόλης
  • Το ποδήλατο βουνού (MTB,DH, 4X, Marathon, Slopstyle, Freeride, )
  • Το ποδήλατο BMX (πρόκειται για συντομογραφία του αγγλικού όρου 'bicycle motocross')
  • Το ποδήλατο ταξιδιού
  • To ποδήλατο τουρισμού μακρινών αποστάσεων
  • Το αναδιπλούμενο (σπαστό) ποδήλατο πόλης   ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΗ - ΜΑΡΙΑ ΧΑΖΙΖΑΪ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ - ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΣ


                    Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΚΗ


                                         

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Σήματα που πρέπει να γνωρίζεις ως ποδηλάτης - ΚΛΙΚ  
  • Συμπλήρωσε το ποδηλατοσταυρόλεξο - ΚΛΙΚ
bike%2019.bmp

ΜΟΥΣΙΚΗ:''Το ποδήλατο''- Κώστας Μακεδόνας