Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΑΝΑΝΑ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ


Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan, που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, η συλλογή της γίνεται ενώ έχει ακόμα χρώμα πράσινο, καθώς το φρούτο συνεχίζει να ωριμάζει πολύ γρήγορα μετά την κοπή του. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Μαλαισίας και ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε το φρούτο στην Ευρώπη.
Οι δέκα μεγαλύτεροι παραγωγοί μπανάνας το 2005
(εκατομμύρια μετρικοί τόνοι)
Ινδία Ινδία16,8
Flag of Brazil.svg Βραζιλία6,7
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα6,4
Ισημερινός Ισημερινός5,9
Φιλιππίνες Φιλιππίνες5,8
Ινδονησία Ινδονησία4,5
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα2,2
Μεξικό Μεξικό2,0
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη2,0
Κολομβία Κολομβία1,6
Μπουρούντι Μπουρούντι1,6
Σύνολο στον κόσμο72,5
 Στην Αμερική ξεκίνησε να καταναλώνεται ευρέως μόλις το 19ο αιώνα. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη, σε στρογγυλές επίπεδες φέτες. Για τη διατήρησή της μπορεί μετά την ξήρανση να τριφτεί σε αλεύρι. Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώνης και πιθανώς εξημερώθηκε για πρώτη φορά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην τροπική ζώνη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο καρπός είναι μακρόστενος, κίτρινου χρώματος εξωτερικά, με ευχάριστο άρωμα και μαλακό φλοιό ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί με ευκολία. Το εσωτερικό χρώμα του είναι υπόλευκο και εκτός από γευστικός είναι και ιδιαίτερα εύπεπτος  Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15-18 εκατοστά και διάμετρο τα 4-5 εκατοστά. Όσο είναι άγουρη η μπανάνα είναι πράσινη και όταν ωριμάσει, παίρνει το χαρακτηριστικό της κίτρινο χρώμα.
ΕΙΔΗ
Υπάρχουν πολλά είδη ποικιλιών μπανάνας, αρκετά από τα οποία θα εξέπλητταν τους δυτικοευρωπαίους καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι στην πανταχού παρούσα ποικιλία επιδόρπιου Cavendish που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ. Άλλες περιλαμβάνουν τις κόκκινες Κουβανέζικες (ή Κολοράντο) οι οποίες προέρχονται από τον Ισημερινό και έχουν καφετί-κόκκινο δέρμα, Λακτάταν από τις Φιλιππίνες οι οποίες είναι πολύ αρωματικές, και Μανζάνο και Μπούρο που έχουν ελαφριές γεύσεις μήλου και λεμονιού, αντίστοιχα. Άλλες εξωτικές ποικιλίες δεν καταναλώνονται γενικά τοπικά, επειδή δεν αποθηκεύονται σωστά ή βλάπτεται εύκολα η φλούδα τους. 
Οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μεσσηνία και την Κρήτη παράγουν ιδιαίτερα εύγευστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες. 

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.......
ΚΛΙΚ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Βασικό συστατικό στο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο αναμένεται να γίνει η μπανάνα. Κι αυτό λόγω κλιματικής αλλαγής. 
Σύμφωνα με ερευνητές του παγκόσμιου δικτύου αγροτικών μελετών CGIAR, το φρούτο θα αντικαταστήσει ακόμη και την πατάτα σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου!
 


ΠΗΓΕΣ:el-wikipedia
www.dole-earth.com
www.newsbeast.gr
www.iatronet.gr

Λίγο γέλιο για όλους.............
ΑΣΤΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΜΑΝΑΒΙΚΟ

ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :