Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ  - ΚΛΙΚ
Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ....
Το 146 π.Χ. με την πτώση της Κορίνθου οι Ρωμαίοι κατακτούν οριστικά την Ελλάδα.Κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα των πόλεων κρατών και εφάρμοσαν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".
Σε όσες πόλεις συμμάχησαν μαζί τους,παραχώρησαν αυτονομία ή ανεξαρτησία και διόρισαν Έλληνα φιλορωμαίο διοικητή.Σε όσες πόλεις αντιστάθηκαν( π.χ.Κόρινθος) φέρθηκαν σκληρά.
ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
Γκρέμισαν τα τείχη,άρπαξαν θησαυρούς και έργα τέχνης,αιχμαλώτισαν τους κατοίκους,επέβαλαν φόρους και εγκατέστησαν Ρωμαίο διοικητή με ρωμαϊκές λεγεώνες.
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ....
Αυτό είχε ως συνέπειες οι Ρωμαίοι να παίρνουν τα προϊόντα των Ελλήνων για να τρέφονται,οι κάτοικοι να φεύγουν  φοβισμένοι από την ύπαιθρο για τις πόλεις,ο πληθυσμός να μειώνεται, να  γίνεται φτωχότερος και να στρατολογείται από τους κατακτητές.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΧΗΣ
Πρώτη φορά οι Έλληνες ήταν υπόδουλοι σε ένα ξένο λαό και οι εξεγέρσεις τους καταπνίγονταν από το ρωμαϊκό στρατό με βαριές απώλειες.....
ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

 "Διαίρει και βασίλευε" Φρόντιζαν να κρατούν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίζουν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

• Με ποιο τρόπο οι Ρωμαίοι διοικούσαν κάθε πόλη-κράτος που κατακτούσαν;
• Ποιες συνέπειες είχε για τους κατακτημένους Έλληνες η παρουσία των  ρωμαϊκών λεγεώνων στον τόπο τους;
• Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες στους κατακτητές τους;


Δεν υπάρχουν σχόλια :