Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1825 ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μεσολόγγι και επιθεωρεί τους προμαχώνες. Μάλιστα απευθυνόμενος στον Κιουταχή του είπε υποτιμητικά: "Δε μπορείς να πάρεις τόσους μήνες αυτόν τον παλιοφράχτη;"και επιχείρησε μόνος του να καταλάβει την πόλη.  

Το Μεσολόγγι ήταν οχυρωμένο με ένα χωμάτινο τείχος περιμετρικά, ενώ  είχαν οχυρωθεί τέσσερα νησιά  της λιμνοθάλασσας με κυριότερο την Κλείσοβα.

Σχεδιάγραμμα της περιμετρικής οχύρωσης του Μεσολογγίου


Ο μηχανικός Κοκκίνης και ο λόρδος Βύρωνας είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό φάνηκε όταν ο στρατός του Κιουταχή και του Ιμπραήμ γνώρισε συνεχείς ήττες μπροστά στις μεγάλες τάπιες (προμαχώνες).
Η φρουρά του Μεσολογγίου (Δημήτριος Μακρής - Αθανάσιος Ραζικότσικας - Νότης Μπότσαρης) κατάφερνε εύκολα να τους αποκρούει με θεριστικά πυρά.
Ο Ανδρέας Μιαούλης είχε τη δυνατότητα να εφοδιάζει την πόλη από την πλευρά της θάλασσας, όσο ο ελληνικός στόλος μπορούσε να κινηθεί.Αυτό το αντιλήφθηκε γρήγορα ο Ιμπραήμ που ζήτησε τη βοήθεια του Κιουταχή για να αποκλείσουν την πόλη και από τη θάλασσα.
Διαμόρφωσε μικρές βάρκες σε πολεμικές,  που μπορούσαν να πλεύσουν στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας και έτσι άρχισε να πολιορκεί τα νησιά Βασιλάδι,Ντολμά, και Κλείσοβα.


Στο Βασιλάδι(Κλικ) ο Σπύρος Πεταλούδης αγωνίστηκε γενναία για τρεις ημέρες και έπεσε μαζί με αρκετούς άνδρες της φρουράς του 40  περίπου, όταν μια τουρκική οβίδα χτύπησε την πυριτιδαποθήκη, στις 25 Φεβρουαρίου 1826.
         Βασιλάδι

Στην Κλείσοβα (Κλικ) έγινε μια επική μάχη ανάμεσα στους πολιορκητές και στους υπερασπιστές της, με επικεφαλής το Σουλιώτη Κίτσο Τζαβέλα (Κλικ) και 130  αγωνιστές.
Εκεί σκοτώθηκε ο αιμοβόρος Χουσεΐν μπέης και τραυματίστηκε στο πόδι ο Κιουταχής και πάνω από 1200 στρατιώτες τους έπεσαν νεκροί. Η λιμνοθάλασσα γέμισε πτώματα.
           Κλείσοβα
Οι αγωνιστές, αν και νικητές, αποχώρησαν νύχτα από το νησάκι, γιατί τελείωσαν τα πυρομαχικά τους.Ήταν 25η Μαρτίου 1826. Έτσι το Μεσολόγγι αποκλείστηκε εντελώς. Ο Μιαούλης προσπάθησε με τα λίγα πλοία που του απέμειναν να ενισχύσει τη φρουρά αλλά δεν τα κατάφερε.
Η πείνα και οι αρρώστιες άρχιζαν να θερίζουν τη φρουρά και τα γυναικόπαιδα.Όταν τα τρόφιμα τελείωσαν, άρχισαν να τρώνε σκουλήκια,αρμυρίκια και...ποντικούς!Μπροστά στον κίνδυνο,οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να μην παραδοθούν αλλά να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη έξοδο,ζητώντας τη βοήθεια του Καραϊσκάκη και των άλλων οπλαρχηγών της Ρούμελης, στις 10 Απριλίου 1826....
Οι Μεσολογγίτες χωρίστηκαν σε τρία σώματα,(Τζαβέλας-Μπότσαρης-Μακρής) ενώ ο Χρίστος Καψάλης έμεινε μαζί με τους αρρώστους και τους βαριά τραυματισμένους-περίπου 600 στο μπαρουτόμυλο.
              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ- ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΙΚΟΤΣΙΚΑΣ
Το σχέδιο όμως είχε προδοθεί ή προβλεφτεί από τους Τουρκοαιγύπτιους. Και ενώ τα δυο σώματα προχωρούσαν μπροστά δίνοντας τη μάχη με τα σπαθιά και τα όπλα στα χέρια,μια φωνή που ακούστηκε μέσα στον πανικό: "Πίσω,πίσω μωρέ στα τείχη" προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και καταστροφή.
Οι Τούρκοι μπήκαν μέσα στην πόλη και σκότωναν αδιάκριτα, ενώ  οι τελευταίοι υπερασπιστές έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο, αρνούμενοι την αιχμαλωσία και την ατίμωση.
Ο Χρίστος Καψάλης(Κλικ) ανατίναξε τη μπαρουταποθήκη θάβοντας Έλληνες και Τούρκους στα χαλάσματα.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων, το Μεσολόγγι ήταν ένας σωρός από ερείπια με πάνω από 10.000 άταφα πτώματα ανδρών γυναικών και παιδιών ........Μόνο 1300 κατάφεραν να σωθούν και να ενωθούν με τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης.
Η θυσία των "Ελεύθερων πολιορκημένων" κέρδισε το θαυμασμό όλων των λαών της Ευρώπης και πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να πιέζουν το Σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο.  
   " Η έξοδος του Μεσολογγίου" ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ σύνθεση του Θ. Βρυζάκη(ΚΛΙΚ)  

Εκπληκτικός πίνακας με τον οποίο ο καλλιτέχνης πήρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό ζωγραφικής του Παρισιού το 1855 και βραβεύτηκε που απεικονίζει την έξοδο σε τρεις διαστάσεις την  θεϊκή και ουράνια στο επάνω μέρος,την ηρωική στο μεσαίο τμήμα που είναι το μεγαλύτερο,και την επίγεια στο κάτω μέρος........
Τον ηρωικό αγώνα των Μεσολογγιτών και την έξοδο εξυμνεί ο Διονύσιος Σολωμός στο έργο του "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο στην καθεμία.
2.Γιατί εμφανίστηκε ο Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι και ποιες πολεμικές προετοιμασίες έκανε;
3.Πως κατάφερναν οι Μεσολογγίτες να παραμένουν ελεύθεροι;
4.Πώς και γιατί άρχισε η πείνα να θερίζει τους αγωνιστές;
5.Ποιο ήταν το σχέδιο της εξόδου;
6.Τι έγινε όταν ακούστηκε η φωνή "οπίσω,οπίσω μωρέ στα τείχη";
7.Η θυσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων είχε όφελος για την επανάσταση;

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ,ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ!!!