Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Το 1939 η Ιταλία καταλαμβάνει την Αλβανία με προφανή στόχο την Ελλάδα. Αρχίζει στη συνέχεια να προκαλεί με εχθρικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.

Μπενίτο  Μουσολίνι
Σοβαρότερη όλων ήταν ο τορπιλισμός της ''Ελλης" στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου.

Το καταδρομικό  "ΕΛΛΗ" και το ιταλικό υποβρύχιο υποβρύχιο Delfino που έριξε τις τορπίλες 
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι ζητάει από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά την παράδοση της χώρας και παίρνει την απάντηση του ΟΧΙ.

           ο πρέσβης Ε. Γκράτσι  και   ο   Ιωάννης Μεταξάς
Ο ελληνικός στρατός, αν και μικρότερος, δεν αιφνιδιάστηκε.Πέτυχε μεγάλες νίκες στα βουνά της Πίνδου και στη θάλασσα σε βάρος των πάνοπλων και αήττητων Ιταλών ,μπαίνοντας στη Βόρεια Ήπειρο.
Το μυστικό σχέδιο με κωδική ονομασία ΙΒα, που είχε εκπονηθεί από τον αρχιστράτηγο Παπάγο, εκτελέστηκε με ακρίβεια στην στεριά και στη θάλασσα, όπου το ελληνικό υποβρύχιο ''Παπανικολής" με τον πλοίαρχο Ιατρίδη ,κυριάρχησε στην Αδριατική.(Κλικ Εδώ-Video)

Το υποβρύχιο ''Παπανικολής" και το κρυσφύγετό του στο Μεγανήσι.

Ο ελληνικός λαός με ομοψυχία έδωσε τα πάντα στον αγώνα ,γράφοντας χρυσές σελίδες δόξας στην παγκόσμια ιστορία.
Οι μεγάλες επιτυχίες του στρατού μας, ανάγκασαν το Χίτλερ να αλλάξει το σχεδιασμό του και να επιτεθεί, στις 6 Απριλίου 1941, κατά της χώρας μας από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο στα οχυρά Mεταξά.

Οχυρό Ρούπελ 1941-Η παράδοση στον κατακτητή...

Οχυρό ''ΡΟΥΠΕΛ''(Κλικ)-Γεώργιος Δουράτσος-Τχης πεζικού,Διοικητής

Παρά το μεγάλο αγώνα, οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα και έτσι άρχισε η "τριπλή κατοχή".
Όμως οι γερμανικές δυνάμεις γνώρισαν μεγάλες απώλειες και στη ''μάχη της Κρήτης",  θυσιάζοντας επίλεκτα τμήματα αλεξιπτωτιστών του στρατού τους για να υποτάξουν το νησί.
Η μεγάλη προσφορά του ελληνικού αγώνα ήταν ότι ο Χίτλερ καθυστέρησε την επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα" εναντίον της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να νικηθεί από το ρωσικό χειμώνα και αυτό να σημάνει την αρχή του τέλους του Άξονα. 
Η μάχη της Κρήτης
Κατά τη διάρκεια της κατοχής πείνα, στερήσεις και εξαθλίωση μάστιζε το λαό. Το χειμώνα του 1941-42, χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά πέθαναν στις μεγάλες πόλεις από την πείνα.

Πείνα-Κατοχή 1941-1944
Παράλληλα άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των κατακτητών από τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη και το Ναπολέοντα Ζέρβα αντίστοιχα.
Άρης Βελουχιώτης και Ναπολέων Ζέρβας
Το σπουδαιότερο αντιστασιακό γεγονός ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έξω από τη Λαμία,από την ενωμένη εθνική αντίσταση, με τη βοήθεια Άγγλων σαμποτέρ, που δυσκόλεψε τον εφοδιασμό των δυνάμεων του Άξονα στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής.
Έτσι σώθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις από τον επικίνδυνο Γερμανό στρατηγό Ρόμελ (η αλεπού της ερήμου)
Η γέφυρα του Γοργοπόταμου τότε και τώρα....

Γοργοπόταμος
H αντίσταση των Ελλήνων, οι αυξανόμενες απώλειες των κατακτητών και η αναγκαιότητα να διατηρούν πολλά στρατεύματά τους στη χώρα μας,τους έκαναν να αντιδρούν με μανία.
Το εκκλησάκι του Αγίου Βλασίου στο δρόμο Αιγίου-Φτέρης
Το μνημείο της μάχης, δαπάνη του Αιγιώτη Φίλιππoυ Καραγιαννίδη
Η πρώτη ένοπλη προσπάθεια αντίστασης στην Πελοπόννησο έγινε στην Αιγιάλεια στον άγιο Βλάσιο κάτω από τη Φτέρη.
Στις 19 Απριλίου 1943 η μικρή ομάδα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αντισμήναρχο Δημήτριο Μίχο χτυπά έναν πάνοπλο ιταλικό λόχο αναγκάζοντάς τον σε άτακτη φυγή....Όπως και το 1821 στην Ακράτα, όπου ο Σολιώτης είχε ρίξει την πρώτη τουφεκιά στους Τούρκους..... Η ιστορία επαναλαμβάνεται..... (ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)
Οι Γερμανοί φυλάκιζαν, βασάνιζαν, έκλεβαν, κατέστρεφαν και εκτελούσαν..... ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο στην Άρτα, την Κάντανο Χανίων κ.α.

                                      Α                                                                             Β
Οι Γερμανοί στο Δίστομο(Α)   και στα Καλάβρυτα(Β)
Ο επικός αγώνας του 1940-41,η αντίσταση του λαού μας και τα χτυπήματα της εθνικής αντίστασης σε συνδυασμό με τις νίκες των Συμμαχικών Δυνάμεων υποχρέωσαν τους κατακτητές να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ήταν ελεύθερη.

Η γαλανόλευκη υψώνεται με επισημότητα και πάλι στην Ακρόπολη
Το 1947 (10 Φεβρουαρίου 1947- Συνθήκη των Παρισίων) ενσωματώθηκαν τα Δωδεκάνησα στον εθνικό κορμό που μέχρι τότε κατέχονταν από τους Ιταλούς.


πηγή:εγκ.παιδεία


Δεν υπάρχουν σχόλια :