Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν στους χαμένους και κυριολεκτικά κατακερματίστηκε.
Οι Τούρκοι γνώρισαν μεγάλες ήττες στα πεδία των μαχών, κυρίως από τους Άραβες και τους Πέρσες.Οι Μεγάλες Δυνάμεις όρισαν ζώνες επιρροής και έστειλαν στρατεύματα.Οι περιοχές του πετρελαίου ήταν πολύ κοντά......
Αυτό σε συνδυασμό με τις απώλειες των βαλκανικών πολέμων, τους έκανε να στραφούν με μανία κατά των χριστιανικών πληθυσμών που ζούσαν στη Μικρά Ασία.
Αρχικά 1.500.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τον τουρκικό όχλο που ζητούσε εκδίκηση το 1915-16!




Ήδη το Μάιο του 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη και την επόμενη χρονιά υπογράφεται η συνθήκη των Σεβρών, όπου η Ελλάδα γίνεται η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.



Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος


1920:Το επιτελείο της Μικρασιατικής Στρατιάς


Ο Βενιζέλος φαίνεται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Όμως την ώρα που μπαίνει στο τρένο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, γίνεται απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του (30-7-1920) στο σταθμό της Λυών... Ο διχασμός ανάμεσα σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς δεν έχει τελειώσει.
Προκηρύσσει εκλογές για το Νοέμβριο του 1920 ευελπιστώντας ότι θα τις κερδίσει. Η ενωμένη φιλοβασιλική παράταξη ,χρησιμοποιώντας ένα απατηλό ψέμα ότι θα τερματίσει τον πόλεμο (''Θα φέρουμε τα παιδιά μας πίσω") κερδίζει τις εκλογές και ξαναφέρνει πίσω το βασιλιά Κωνσταντίνο γεγονός που δεν αρέσει στους συμμάχους μας.(Αντάντ)
Στο μεταξύ οι Τούρκοι δεν έχουν αποδεχτεί τη συνθήκη των Σεβρών και με επικεφαλής το Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ-ΚΛΙΚ) έχουν οργανώσει αντίσταση.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ
Οι τσέτες,άτακτοι Τούρκοι αντάρτες, προκαλούν πολλά προβλήματα στον ελληνικό στρατό που όμως κερδίζει όλες τις μάχες, προχωρώντας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, μέσα σε αφιλόξενα εδάφη.

η πορεία στην Αλμυρά έρημο
Παρά το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δε σταμάτησε τον πόλεμο αλλά τον συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση.
Το καλοκαίρι του 1921 ο ελληνικός στρατός έκανε την τελευταία προσπάθεια να συντρίψει το στρατό του Κεμάλ.
Στη σύσκεψη της Κιουτάχειας αποφασίστηκε  η παράτολμη προέλαση προς την Άγκυρα , όπου ο προεδρεύων,ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, εισηγήθηκε το αμφίβολο σχέδιο και επέστρεψε στην Αθήνα!!!!!
Ο ελληνικός στρατός πέρασε με μεγάλη προσπάθεια την Αλμυρά έρημο και το Σαγγάριο(Κλικ) ποταμό δίνοντας μάχη μέχρις εσχάτων. Έφτασε 60 χιλιόμετρα πριν από την Άγκυρα (Αύγουστος 1921) αλλά δεν είχε άλλες δυνάμεις.....Νίκησε, αλλά στρατηγικά είχε ηττηθεί.
Οι απώλειες ήταν βαριές...8.000 νεκροί και 15.000 τραυματίες, ενώ οι βροχές έρχονταν....


1921:Ο ελληνικός στρατός περνά το Σαγγάριο ποταμό


Έτσι ο στρατός μας αναγκάστηκε να συμπτυχθεί πίσω από την αμυντική γραμμή Προύσας- Εσκί Σεχίρ -Αφιόν Καραχισάρ σε ένα τεράστιο μέτωπο 700 χιλιομέτρων που ήταν αδύνατο να φυλαχτεί.....
Ο Κεμάλ όμως, εκτός από στρατηγικές ικανότητες, έδειξε και μεγάλες διπλωματικές ικανότητες, βρίσκοντας νέους συμμάχους. Η Ελλάδα είχε απομονωθεί διπλωματικά.
Τον Αύγουστο του 1922 ο εξοπλισμένος στρατός του Κεμάλ,χωρίς να είναι καλύτερος από τον ελληνικό, αντεπιτέθηκε με ορμή. Στόχος του ήταν η συντριβή του ελληνικού στρατού,η κατάληψη της  Σμύρνης και  ο ξεριζωμός των Ελλήνων.
Ο ελληνικός στρατός αποδυναμωμένος,εξαντλημένος,  χωρίς εφόδια και σχέδιο, υποχώρησε. Η υποχώρηση μετατράπηκε σε άτακτη φυγή και πανικό που μεταδόθηκε στους έντρομους ελληνικούς πληθυσμούς.
Το μέτωπο κατέρρευσε μέσα σε τρεις ημέρες και οι μισοί σχεδόν άνδρες της περήφανης στρατιάς περίπου 40.000!!! ήταν νεκροί,αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι των Τούρκων.

Σμύρνη 1922: Οι πρώτες φλόγες σε ελληνικά κτίρια!!!

Μέσα σε 15 ημέρες -27 Αυγούστου 1922- οι τσέτες του Κεμάλ έφτασαν στη Σμύρνη,άρχισαν τις θηριωδίες σε βάρος Ελλήνων και Αρμενίων και μετά έκαψαν ότι χριστιανικό υπήρχε. Οι ελληνικές αρχές είχαν προλάβει να φύγουν νωρίτερα. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες  από την περιοχή της Σμύρνης και του Πόντου βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 1.200.000 έγιναν πρόσφυγες προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, (ΚΛΙΚ) , ο οποίος παραδόθηκε από το Νουρεδίν πασά στον τουρκικό όχλο και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.


Ο μητροπολίτης Σμύρνης, Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος

Η Σμύρνη στις φλόγες!
Σεπτέμβρης 1922:Πρόσφυγες περιμένουν στην προκυμαία της Σμύρνης


Έλληνες αιχμάλωτοι στα .......τάγματα εργασίας

1922: Στρατιώτες και πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στα πλοία
Η Μικρασιατική καταστροφή ήταν για τον Ελληνισμό η εθνική συμφορά της νεότερης ιστορίας του, απόρροια πολιτικών ,διπλωματικών και στρατιωτικών λαθών.
Με την ανακωχή των Μουδανιών, το φθινόπωρο του 1922, ο ελληνικός στρατός αναίτια αποχώρησε και από την Ανατολική Θράκη, αναγκάζοντας άλλες 200.000 Έλληνες να γίνουν πρόσφυγες!!!
               H αναίτια εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας,ήρωας του Μικρασιατικού πολέμου

Το Σεπτέμβρη του 1922 στην Αθήνα επικρατεί χάος. Χιλιάδες πρόσφυγες άστεγοι, πολλοί αγνοούμενοι και χιλιάδες αιχμάλωτοι βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου πέφτει, ο στρατός επαναστατεί και ο Κωνσταντίνος φεύγει για την Ιταλία.
Ο λαός ζητά να αποδοθούν ευθύνες και στην περίφημη δίκη των έξι,(ΚΛΙΚ) 5 πολιτικοί και ο αρχιστράτηγος Χατζηανέστης καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται! (Νοέμβριος 19220
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έρχεται λίγο πριν την κατάρρευση και προσπαθεί στο διπλωματικό πεδίο να περισώσει ότι μπορεί.
Με τη συνθήκη της Λοζάνης -1923- που ισχύει μέχρι σήμερα, η ηττημένη Ελλάδα χάνει την Ανατολική Θράκη,την περιοχή της Σμύρνης τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και υποχρεώνεται να πληρώνει πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία για πολλά χρόνια.
Επίσης γίνεται υποχρεωτική η ανταλλαγή πληθυσμών.
Υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα 500.000 Τούρκοι που ζούσαν κυρίως στη Μακεδονία και την Κρήτη και να επιστρέψουν Έλληνες από την Τουρκία.
Η διαφορά είναι ότι αυτοί, παρά τον πόλεμο, έφυγαν ανενόχλητοι χωρίς προβλήματα......
Εξαιρέθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και της Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
Σήμερα οι μουσουλμάνοι της Θράκης υπερβαίνουν τις 140.000 ενώ οι Έλληνες της  Κωνσταντινούπολης, που δέχτηκαν νέους διωγμούς το 1955, δεν ξεπερνούν τις 3.000 κατοίκους..........
           
ΣΜΥΡΝΗ: Χθες και σήμερα

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ 1922

Δεν υπάρχουν σχόλια :