Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

O ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Στα χρόνια της κατοχής έδρασαν πολλές αντιστασιακές ομάδες, μεταξύ των οποίων δεν έλειψαν οι προστριβές και οι διαφωνίες για τον τρόπο διακυβέρνησης μετά την απελευθέρωση.
Οι νικήτριες δυνάμεις, Αγγλία, ΗΠΑ, Ρωσία είχαν συμφωνήσει ως προς τις ζώνες επιρροής τους και η χώρα μας βρέθηκε στη ζώνη επιρροής της ΑγγλίαςΜάλιστα ο 'Aγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 1944.


25 ΔΕΚΈΜΒΡΗ 1944-Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Τον τελευταίο χρόνο φαινόταν ότι όλα μπορούσαν να επιλυθούν μεταξύ της "Κυβέρνησης του Βουνού" και της "Εθνικής Κυβέρνησης" που επέστρεψε από την Αίγυπτο μετά την υποχώρηση των Γερμανών.


H ΈΔΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗ ΒΙΝΙΑΝΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Τον Οκτώβριο του 1944 σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να λύσει τα τεράστια προβλήματα της τριπλής κατοχής. Δε συμφωνήθηκε όμως ένα κοινό πρόγραμμα και άρχισαν οι προστριβές.
Από λάθη, παραλείψεις, ιδεολογικές διαφωνίες, προσωπικές φιλοδοξίες όλων ανεξαιρέτως και την ανάμειξη των Άγγλων ξέσπασαν ταραχές το Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα. Αφορμή ήταν μια διαδήλωση του ΕΑΜ στο Σύνταγμα, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.
Η διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου 1944 και οι πρώτοι νεκροί




Οι συγκρούσεις  επεκτάθηκαν σε οδομαχίες, -τα "Δεκεμβριανά"-  πήραν μορφή πολέμου και στοίχισαν τη ζωή 5.000 Ελλήνων μέχρι τις αρχές του Γενάρη! (Κλικ εδώ)


ΤΑ "ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944"
Το Φεβρουάριο του 1945 οι αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν τη Συνθήκη της Βάρκιζας,(ΚΛΙΚ) χωρίς όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.




Άρχισε τότε ένας εμφύλιος πόλεμος που κράτησε τέσσερα χρόνια, 1945-1949 και έγραψε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας!




Καταστροφές ανυπολόγιστες, 150.000 'Ελληνες νεκροί και η χώρα ρημαγμένη.....Το χειρότερο ήταν ότι η πληγή αυτή διαίρεσε για πολλά χρόνια τους Έλληνες σε δεξιούς και αριστερούς, καθυστέρησε την ανασυγκρότησή της και στέρησε την εθνική ομοψυχία στον τόπο για να προκόψει μια ώρα αρχύτερα.............


Δεν υπάρχουν σχόλια :