Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου-Εννοιολογικό Διάγραμμα Mελέτης-Γραπτή απάντηση 3ης ερώτησης από την ανάρτηση του blog***

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ!


Τότε που ο Θεός ήταν Έλληνας!!!

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η 4η Ιουλίου κάθε έτους, έχει χαρακτηριστεί ως "Ημέρα του Ποδοσφαίρου" τιμής ένεκεν της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις 4 Ιουλίου 2004, από την Εθνική μας Ομάδα Ανδρών.

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου 2004, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές κατακτώντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το EURO 2004, μέσα στο "Ντα Λουζ" της Λισαβόνας.
Η ώρα της υπέρτατης χαράς! Η ώρα της ευτυχίας, το πέταγμα ενός ολόκληρου λαού στα ουράνια! Αποθέωση, λατρεία για τα 23 παιδιά και τον προπονητή τους. Τα λόγια ωχριούν, τα συναισθήματα κυριαρχούν: Ήταν το βράδυ της 4ης Ιουλίου,20 χρόνια πρίν, γράφει σήμερα ο ιστότοπος https://patragoal.gr.
Ήταν ο απόλυτος θρίαμβος γιατί στην ιστορία των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, ποτέ δεν είχε συμβεί τέτοιου μεγέθους έκπληξη. Ένα μικρό αουτσάιντερ να κατακτήσει τον τίτλο!

Η Εθνική Ελλάδας όπως παρατάχτηκε στις 4 Ιουλίου 2004 στο Ντα Λουζ για το μεγάλο τελικό!

Πώς φτάσαμε στο θρίαμβο...

Η Ελλάδα είχε 24 χρόνια να εμφανιστεί σε τελική φάση EURO. Η πρώτη φορά ήταν με τον αξέχαστο Αλκέτα Παναγούλια, το 1980, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου των οχτώ ομάδων (αγγλ.UEFA European Football Championship).Ηττήθηκε από την Ολλανδία 1-0 με αμφισβητούμενο πέναλτι, ενώ στο 85’ το οριζόντιο δοκάρι σε κεφαλιά του Άνθιμου Καψή στέρησε το γκολ της εθνικής μας, ηττήθηκε και από την Τσεχοσλοβακία με 3-1,παρότι ισοφάρισε το σκορ 1-1 με τον Νίκο Αναστόπουλο και έφερε ισοπαλία 0-0 με την Πρωταθλήτρια Γερμανία. Η εμφάνιση της Εθνική μας σκόρπισε αισιοδοξία σε μια τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου των οχτώ ομάδων!

Στο μουντιάλ της Αμερικής, το 1994 πάλι με τον Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο, γνωρίσαμε τη συντριβή από Αργεντινή (0-4), Βουλγαρία (0-4)  και Νιγηρία (0-2) με φαινόμενα αγωνιστικής διάλυσης. Δέκα γκολ παθητικό, μηδέν ενεργητικό, τρεις ήττες και υποψίες ευκαιριών στο τελευταίο παιχνίδι με τη Νιγηρία.

Η προκριματική φάση για το Euro 2004 διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο του 2002 μέχρι τον Νοέμβριο του 2003. Πενήντα συνολικά εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος, οι οποίες χωρίστηκαν σε δέκα ομίλους. Η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου πήρε την απευθείας πρόκριση για τα τελικά της διοργάνωσης και οι δέκα δεύτερες ομάδες των ομίλων κληρώθηκαν σε διπλούς αγώνες μπαράζ ώστε να προκύψουν ακόμη πέντε για την τελική φάση. Η Πορτογαλία ως διοργανώτρια χώρα πέρασε απευθείας χωρίς αγώνες.H Ελλάδα κληρώθηκε στον 6ο όμιλο με Ισπανία (φαβορί),Ουκρανία, Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία. Ξεκίνησε με δύο ήττες από την Ουκρανία εκτός και την Ισπανία εντός με τα σύννεφα του αποκλεισμού να μαζεύονται νωρίς στον ελληνικό ουρανό και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προπονητή να φουντώνει. Έμεναν όμως άλλοι έξι αγώνες. Η Εθνική έκανε το θαύμα των έξι συνεχόμενων νικών (τριών εντός και τριών εκτός έδρας) και κατετάγη πρώτη στον όμιλό της με 18 βαθμούς αφήνοντας δεύτερη τη μεγάλη Ισπανία με 17 βαθμούς, αφού την κέρδισε με 1-0 εκτός έδρας! Οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση στα μπαράζ, επικρατώντας με δύο νίκες 2-1, 3-0 επί της Νορβηγίας.

Ο όμιλος της Εθνικής μας, το 2004, με Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για την τρίτη θέση. Κι όμως περάσαμε ως δεύτεροι στους προημιτελικούς αγώνες (νίκη με την Πορτογαλία 2-1, ισοπαλία με την Ισπανία 1-1 και με μια γλυκιά ήττα 1-2 από τη Ρωσία)...


Ο Πρωτομάστορας Ότο Ρεχάγκελ,Γερμανός προπονητής

Ο Ότο Ρεχάγκελ είχε διαφορετική άποψη. Γνώριζε ότι η ομάδα υστερούσε σε ποιότητα και εμπειρία από τους αντιπάλους της. Το σχέδιο του ήταν να προσαρμόσουμε εμείς το παιχνίδι μας στο παιχνίδι των αντιπάλων και να περιορίσουμε τους παίχτες-βαρόμετρα των ομάδων τους.Πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Πορτογαλία είχε πει στο Γιούρκα Σεϊταρίδη, δίνοντάς του οδηγίες: «Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε σε ξέρει. Αύριο θα σε μάθει»! Δικαιώθηκε για το πέναλτι που κέρδισε από αυτόν και ο Μπασινάς έγραψε το 0-2 στο πρώτο παιχνίδι, ανοίγοντας το δρόμο για το θρίαμβο.

Ο Γερμανός δεν ήξερε μόνο μπάλα αλλά και ιστορία. Έμαθε τη νοοτροπία μας και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Αντιμετώπισε την αμφισβήτηση, την εμπάθεια και  την κακοπροαίρετη κριτική από δημοσιογραφίσκους, προπονητές της εξέδρας, προέδρους - ποδοσφαιροπατέρες που πάντοτε έχουν δικαιολογίες για να φαίνονται, ψάχνουν αφορμή στις επιλογές του προπονητή, στα σφυρίγματα του διαιτητή, στην κακιά τύχη και στο μέτριο αγωνιστικό χώρο!


To σκορ που έγραψε ιστορία!

Το αμυντικογενές σύστημα, που σχεδιάστηκε από τον Ρεχάγκελ, υλοποιήθηκε με ακρίβεια σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια από μια γενιά ποδοσφαιριστών που έδειξαν ότι είχαν "μέταλλο", ποδοσφαιρική μαγκιά, αντίληψη και διάθεση. Περιλάμβανε:

  • διπλή ζώνη άμυνας με αλληλοκάλυψη και επιλεκτικό man to man στα ατού των αντιπάλων
  • αδιάκοπο τρέξιμο, συνεχή πίεση, κάλυψη χώρων, επαγγελματικά φάουλ εκτός περιοχής πέναλτι, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία
  • βάθος στην άμυνα, ανάσχεση του αντιπάλου στον άξονα, δημιουργία συνθηκών αντεπίθεσης με έμφαση στο ψηλό παιχνίδι και στις στημένες φάσεις (τρεις χρυσές κεφαλιές των Δέλλα και Χαριστέα έδωσαν την πρόκριση στους οχτώ, στους τέσσερις και το κύπελλο στον τελικό της διοργάνωσης με τη γηπεδούχο Πορτογαλία των πολλών αστέρων Κριστιάνο Ρονάλντο, Λουίς Φίγκο, Ρούι Κόστα, Νούνο Γκόμεζ, Ρικάρντο κ.α.)
Όμως τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε σημασία, αν η ομάδα δεν άγγιζε το εκπληκτικό ρεκόρ του 33%!!! στο τελείωμα των φάσεων σουτ-κεφαλιές για γκολ.
Τέτοιο ποσοστό έχουν πετύχει μόνο μεγάλες ομάδες που σήκωσαν τρόπαια όπως Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή!
Η συνέχεια με το πειρατικό να έρχεται για να μείνει από τον Αιγιώτη δημοσιογράφο Γιώργο Χελάκη στο βίντεο που ακολουθεί. Δείτε το για θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνετε οι νέοι!!!
Άλλωστε, κάτι που έγινε μια φορά, μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον. Έτσι βγαίναμε στους δρόμους το 2004!



Κάνε Κλικ στην εικόνα ή Ε Δ Ω

Για την ιστορία, στο μεγάλο τελικό της 4ης Ιουλίου 2004, απέναντι στην Πορτογαλία και μπροστά σε πάνω από 30.000 Έλληνες φιλάθλους που παραληρούσαν ο Ότο Ρεχάγκελ και ο βοηθός του Γιάννης Τοπαλίδης παρέταξαν τους:

Αντώνη Νικοπολίδη, Τάκη Φύσσα, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Μιχάλη Καψή, Τραϊανό Δέλλα, Θοδωρή Ζαγοράκη, Κώστα Κατσουράνη, Στέλιο Γιαννακόπουλο (76' Στέλιος Βενετίδης), Άγγελο Μπασινά, Ζήση Βρύζα (81΄Δημήτρης Παπαδόπουλος) και Άγγελο Χαριστέα.

Το 2004 ήταν, είναι και θα είναι οδηγός μας για το μέλλον. Παιδιά σας ευχαριστούμε!

πηγή φωτο:epo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :