Προσφατες αναρτησεις

***Καλό Καλοκαίρι και Χαρούμενες Διακοπές σε όλους! ***

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ!

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:https://www.lesvospost.com/2020/06/vids.html

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, σε άλλες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

 Ο πρώτος ιστορικά γνωστός οργανωμένος εορτασμός της γιορτής του πατέρα έγινε στο Φέρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια, στις 5 Ιουλίου 1908.Ήταν πρωτοβουλία της Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των 210 πατέρων που είχαν χάσει τη ζωή τους σε ορυχείο, λίγους μήνες νωρίτερα. 

 Δύο  χρόνια αργότερα από την πρώτη γορτή αυτήν της Κλέιτον,η  Σονόρα Ντοντ από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια, επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας, διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

 Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών, όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ!


 

Πηγές:www.star.gr/eidiseis/san-simera/329209/giorth-toy-patera-2024-pote-einai-kai-pws-kathierwthhke

www.lesvospost.com/2020/06/vids.html
www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :