Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

O A' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Ο Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.  1914 - 1918
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο ανταγωνισμός των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών είχε κορυφωθεί.
ΑΙΤΙΕΣ:Η εξασφάλιση πρώτων υλών για τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες των  μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών της εποχής και η εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα τους. 
  • Ποιες ήταν τότε οι ισχυρότερες χώρες στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη το 1914

Σ Χ Η Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Ι

  •   ΑΝΤΑΝΤ  (χώρες της εγκάρδιας συνεννόησης) 

 Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία,Ιταλία,ΗΠΑ (ΕΛΛΑΔΑ + ΣΕΡΒΙΑ )

  •   ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ 
 Γερμανία, Αυστροουγγαρία (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ + ΤΟΥΡΚΙΑ)


ΑΦΟΡΜΗ:
Η δολοφονία του διαδόχου της Αυστροουγγαρίας Φερδινάνδου και της γυναίκας του στο Σεράγεβο της Βοσνίας από Σέρβο φοιτητή.
Η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη ΣερβίαΡωσία επενέβη υπέρ των Σέρβων,οι Γερμανοί χτύπησαν τους Ρώσους και η σύρραξη γενικεύτηκε...........
Ο πόλεμος πήρε τη μορφή παγκοσμίου, αφού άμεσα ή έμμεσα πολλές χώρες από όλες τις ηπείρους της Γης επηρεάστηκαν . π.χ. Αυστραλοί πολέμησαν στο πλευρό των Άγγλων στην Ευρώπη.
                             


 Εντυπωσιάζει το ότι η τεχνολογία είχε ήδη κατασκευάσει,εκείνη την εποχή, όπλα που χρησιμοποιούνται και σήμερα με φρικτά αποτελέσματα.(χημικά αέρια, άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα, υποβρύχια,νάρκες φλογοβόλα......)
Ο πόλεμος ονομάστηκε "'πόλεμος χαρακωμάτων'' και στην Ευρώπη είχε κύρια μέτωπα το Ανατολικό και το Δυτικό,όπου σημειώθηκαν οι φονικότερες μάχες της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας, του Σομ και του Βερνταίν.....


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι γερμανόφιλος και επιμένει στην παθητική ουδετερότητα,ενώ ο πρωθυπουργός Βενιζέλος είναι αγγλόφιλος και θεωρεί ότι η Ελάδα θα πρέπει να συμμαχήσει με τις χώρες της Αντάντ.


                  ( ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ)

Ο Ελ. Βενιζέλος βλέποντας την Τουρκία και τη Βουλγαρία στο πλευρό των Γερμανών, που τους υπόσχονται εδαφικά ανταλλάγματα σε βάρος της Ελλάδας, έρχεται σε σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο που επιμένει στη συνεχή ουδετερότητα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός φεύγει και πηγαίνει στη Θες/νίκη όπου σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση. Οι Βούλγαροι, με τη βοήθεια των Γερμανών, χτυπούν στα ελληνικά σύνορα και ο στόλος των Αγγλογάλλων κυκλώνει τον Πειραιά. 
Ο Κωνσταντίνος παραιτείται και φεύγει απ’ την Ελλάδα. Η χώρα μπαίνει στον πόλεμο και ο ελληνικός στρατός νικά στην καθοριστική μάχη του Σκρα τους Βούλγαρους. Το 1918 ο πόλεμος τελειώνει, η χώρα είναι με το μέρος των νικητών και ο Ελ. Βενιζέλος έχει θριαμβεύσει πολιτικά.
Η Δυτική Θράκη ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια!




Η τελευταία φάση του Α' Παγκοσμίου πολέμου στα βαλκάνια.


Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με υπόμνημά του τονίζει στους συμμάχους την αναγκαιότητα προστασίας  ελληνικών πληθυσμών που βρίσκονται υπό τουρκικό ζυγό. Λαμβάνει την άδεια  να σταλεί στρατιωτική δύναμη στη Σμύρνη!!!!!!
ΜΑΪΟΣ 1919:
Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στην πρωτεύουσα της Ιωνίας τη ΣΜΥΡΝΗ μέσα σε θύελλα ενθουσιασμού.  Αντίδραση των Τούρκων.


                  ΙΟΥΛΙΟΣ 1920 - ΣΥΝΘΗΚΗ  ΤΩΝ  ΣΕΒΡΩΝ(ΚΛΙΚ)
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΖΕΛΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

Η Ελλάδα έχοντας διπλωματικό εκπρόσωπο τον πρωθυπουργό της καταφέρνει να πάρει:

1)την Ανατολική Θράκη-πλην της Κων/πολης
2)την Ίμβρο και την Τένεδο
3)εξασφαλίζει τη διοίκηση του βιλαετιού της Σμύρνης για 5 χρόνια


     Η Ελλάδα γίνεται η χώρα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :