Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ο  Κιουταχής κατευθύνθηκε στην Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη,ενώ ο Ιμπραήμ γύρισε στο Μοριά για να καταπνίξει την επανάσταση.


Η Αθήνα και η Ακρόπολη το 18ο αιώνα

        Γιάννης Γκούρας
Την Ακρόπολη υπεράσπιζε ο Γιάννης Γκούρας (Κλικ), γενναίος και ικανός οπλαρχηγός, που είχε οργανώσει ισχυρή αντίσταση απέναντι στον Κιουταχή.
Εκείνη τη χρονιά επικρατούσε η φήμη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις θα παρέμβαιναν δυναμικά υπέρ του αγώνα και η επανάσταση θα έπρεπε να συνεχιστεί.Η κυβέρνηση έδωσε την αρχιστρατηγία της Στερεάς στο Γεώργιο Καραΐσκάκη (Κλικ) ,άνδρα με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες.Αυτός κατάλαβε ότι όσο ο Κιουταχής είχε εφόδια,δε θα έφευγε ποτέ από την Αττική.  

Ο τόπος γέννησης του Καραΐσκάκη

Το σχέδιό του ήταν να χτυπήσει τις εφοδιοπομπές των Τούρκων και με κλεφτοπόλεμο να μπορέσει να εκδιώξει τον αιώνιο εχθρό.Το σχέδιο εξελισσόταν υπέρ του Καραΐσκάκη,ο οποίος διέλυσε το Μουσταφάμπεη στην Αράχοβα και στο Δίστομο.Ο στρατηγός άρχισε να σφίγγει τον κλοιό στον Κιουταχή και έφτασε στο Κερατσίνι ,έχοντας απέναντι την Ακρόπολη για να δώσει το τελικό χτύπημα στους Τούρκους που ήταν έτοιμοι να συνθηκολογήσουν.

Το στρατόπεδο του Καραΐσκάκη 

Όμως η κυβέρνηση στην εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας αφαίρεσε την αρχιστρατηγία από τον Καραΐσκάκη.
Για πολιτικούς λόγους διόρισε τους Άγγλους Τσώρτς και Κόχραν διοικητές του στρατού και του στόλου.
Ο Τσώρτς πίστευε ,παρά τις αντιρρήσεις του Καραΐσκάκη ,ότι έπρεπε να χτυπηθεί ο Κιουταχής κατά μέτωπο, παραγνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε ελληνικός τακτικός στρατός.   





Παραμονές της τελικής μάχης και ενώ ο Καραϊσκάκης έδωσε εντολή να μην πυροβολήσει κανείς, σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Ο Καραϊσκάκης βγήκε άρρωστος από τη σκηνή του για να τους σταματήσει.Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι και την άλλη μέρα πέθανε, ανήμερα στη γιορτή του, στη Σαλαμίνα, όπου και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.(23 Απριλίου 1827)
Τα τελευταία του λόγια στο Μακρυγιάννη και στους συμπολεμιστές του ήταν: "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα".

Ο ναός του  Άγιου Δημήτριου και ο τάφος του ήρωα

                          Το μνημείο στο Φάληρο όπου μεταφέρθηκε μέρος των οστών του

Η απώλεια ήταν βαρύτατη.Την άλλη μέρα οι Έλληνες ασύντακτοι και χωρίς στρατηγό να τους καθοδηγεί, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον Κιουταχή. Αυτός είδε την αταξία και την έλλειψη σχεδίου και επιτέθηκε  με όλες του τις δυνάμεις.
Η μεγάλη σύγκρουση έγινε στον Ανάλατο στο Φάληρο, 24 Απριλίου 1827 (κοντά στο σημερινό Φλοίσβο). Κατέληξε σε πανωλεθρία των Ελλήνων με 1500 νεκρούς -ανάμεσά τους αρκετοί οπλαρχηγοί-και 300 αιχμαλώτους αποκεφαλισμένους.
Ήταν η μεγαλύτερη ήττα του αγώνα.Η φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και ο Κιουταχής βρέθηκε κερδισμένος.
Η επανάσταση πραγματικά κινδυνεύει...... 

Δεν υπάρχουν σχόλια :