Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ

Το Φεβρουάριο του 1825 ο Ιμπραήμ (Kλικ) αιφνιδιάζει τους Έλληνες και αποβιβάζεται στη Μεθώνη.
H Ρούμελη και ο Μοριάς σπαράζονται από τον εμφύλιο.Ο Κολοκοτρώνης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είναι στη φυλακή.Η κυβέρνηση, πανικόβλητη, διορίζει τον Υδραίο πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη αρχιστράτηγο στη στεριά!!!!Ο Ιμπραήμ διαλύει το στρατό του Σκούρτη στο Κρεμμύδι, στις 7 Απριλίου 1825, και εξαπολύει επιθέσεις καταλαμβάνοντας τη Μεσσηνία .Νέα ήττα με βαριές απώλειες αγωνιστών και Φιλελλήνων στα τέλη Απριλίου στη Σφακτηρία..... 
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ
Ο Ιμπραήμ σπέρνει τον όλεθρο. Καίει, σκοτώνει, αιχμαλωτίζει.....
Ο  ΙΜΠΡΑΗΜ  ΠΑΣΑΣ
Ο Παπαφλέσσας βλέπει τον κίνδυνο , ζητά την αποφυλάκιση των οπλαρχηγών και, αισθανόμενος τύψεις για τη συμμετοχή του στον εμφύλιο, αποφασίζει να αντιμετωπίσει ο ίδιος τον Ιμπραήμ.
Μόνος, χωρίς να λάβει ενισχύσεις πέφτει ηρωικά στο Μανιάκι (Κλικ) με 300 συντρόφους του, γράφοντας ιστορία.
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Αντιμετώπισε με θάρρος και αυτοθυσία, για πρώτη φορά, τον τακτικό και εξοπλισμένο στρατό των Αιγυπτίων, το Μάιο του 1825.
ΜΑΝΙΑΚΙ 1825
Μπροστά στον κίνδυνο χορηγείται γενική αμνηστία στους οπλαρχηγούς. Ο Κολοκοτρώνης αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία εφαρμόζοντας την τακτική του κλεφτοπόλεμου, χτυπώντας αιφνιδιαστικά τα αιγυπτιακά αποσπάσματα και προκαλώντας απώλειες στον απρόσμενο εχθρό.
Ο Ιμπραήμ όμως κινείται αστραπιαία.Καταλαμβάνει την Τριπολιτσά και θέλει να φτάσει στο Ναύπλιο.Στους Μύλους -σύνορα Αρκαδίας Αργολίδας- ο Δημήτριος Υψηλάντης (Κλικ) και ο Γιάννης Μακρυγιάννης (Κλικ) αποκρούουν τον εισβολέα και του προξενούν βαριές απώλειες...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Τούρκος στρατηγός Κιουταχής, έμπειρος και ικανός, φτάνει με 20.000 στρατό έξω από το Μεσολόγγι και αρχίζει την πολιορκία.
Ο ΜΕΧΜΕΤ ΡΕΣΙΤ ΠΑΣΑΣ Ή ΚΙΟΥΤΑΧΗΣ
το Μεσολόγγι σήμερα....
Η  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΠΥΛΗ 
Οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης εφαρμόζοντας την τακτική του κλεφτοπόλεμου με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, οι προσπάθειες του Μιαούλη στη θάλασσα που εφοδίαζε την πόλη και η γενναιότητα των υπερασπιστών του, αναγκάζουν τον Κιουταχή να χαλαρώσει την πολιορκία.....
Σε βοήθειά του  σπεύδει ο Ιμπραήμ που φτάνει έξω από τη μαρτυρική πόλη, στις 26 Δεκεμβρίου 1825, μέσα στη βαρυχειμωνιά.......με τακτικό στρατό και κανόνια.



Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΜΕΡΑ -ΝΥΧΤΑ, ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.....
Όλα δείχνουν ότι η επανάσταση βρίσκεται σε κίνδυνο..........

Δεν υπάρχουν σχόλια :