Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ

Οι ερημικές περιοχές αποτελούν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης. Ερήμους συναντάμε σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους:
  • Σαχάρα και Καλαχάρι στην Αφρική
  • Γκόμπι και Αραβική έρημος στην Ασία
  • Μοχάβε,Ατακάμα και Παταγονία στη Βόρεια και Νότια Αμερική
  • Αυστραλιανή έρημος στην Ωκεανία


EΡΗΜΟΣ scenes_2 (1)

More presentations from costas

Οι έρημοι (Κλικ) είναι εκτάσεις γης αμμώδεις ή βραχώδεις, δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις και έχουν αραιή ή καθόλου βλάστηση.
Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες και εκτρέφουν καμήλες, αιγοπρόβατα και λίγα άλογα. Παίρνουν γάλα, κρέας, δέρμα και μαλλί. Οι γεωργοί κατοικούν σε σπίτια φτιαγμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και λαχανικά. Φορούν φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να προστατεύονται από τη ζέστη το κρύο και την άμμο της ερήμου.



Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε περιοχές με νερό και βλάστηση που λέγονται οάσεις (Κλικ).Χαρακτηριστικό φυτό των οάσεων και της Σαχάρας είναι η χουρμαδιά(Κλικ) ,ένα είδος φοίνικα,  από το οποίο οι κάτοικοι της ερήμου παίρνουν καρπούς,κλαδιά, φύλλα καθώς και το ξύλο της.


ΧΟΥΡΜΑΔΙΕΣ

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
Στις ερήμους επικρατούν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι ακραίες θερμοκρασίες των 70ο C την ημέρα και οι 0ο C τη νύχτα, όπως και οι συχνές αμμοθύελλες, κάνουν τη διαβίωση των ανθρώπων προβληματική.


Το 1954, χρονολογία σταθμός, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου άλλαξαν την τύχη της Λιβύης της Αλγερίας και λιγότερο του Μαρόκου και της Τυνησίας.
Σήμερα σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι διασχίζουν τη Σαχάρα, τα καραβάνια των καμηλιέρηδων χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς και μόνο  οι χουρμάδες κρατούν την εμπορική τους αξία. 
ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ-ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :