Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Άραβες 
Οι μακροχρόνιοι πόλεμοι Περσών και Βυζαντινών εξάντλησαν και τα δύο κράτη.Νοτιότερα στην Αραβία ο προφήτης Μωάμεθ κατάφερε να συνενώσει τις νομαδικές φυλές κάτω από μια κοινή θρησκεία, τον ισλαμισμό.Οι Άραβες εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των γειτόνων τους και άρχισαν επεκτατικές ενέργειες.
Άραβας πολεμιστής


Εξαπλώθηκαν σε βυζαντινές και περσικές επαρχίες,έκαναν τη Δαμασκό πρωτεύουσά τους,κατέλαβαν την Κύπρο,την Κρήτη και Ρόδο και έφτασαν το 673 μ.Χ. έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Πολιόρκησαν την Πόλη πέντε χρόνια.Οι Βυζαντινοί αντιστάθηκαν γενναία και χρησιμοποιώντας με επιτυχία το "υγρό πυρ"-ΚΛΙΚ κατέκαψαν το στόλο των Αράβων.

Εκτόξευση υγρού πυρός

Παρά την αρχική αποτυχία τους, το 717 μ.Χ., στα χρόνια του Λέοντα του Γ΄του Ίσαυρου, οι Άραβες πολιορκούν πάλι την Κωνσταντινούπολη.Οι Βυζαντινοί με τη βοήθεια του υγρού πυρός νίκησαν και έκλεισαν το δρόμο των Αράβων για την Ευρώπη από την Ανατολή.


Oι Βυζαντινοί με τους δρόμωνες αντιμετωπίζουν τον αραβικό στόλο.

Η εξάπλωση των Αράβων
Οι Άραβες όμως δεν απογοητεύτηκαν.Στράφηκαν δυτικά,κατέλαβαν την Αίγυπτο ,τη βόρεια Αφρική και πέρασαν στην Ισπανία.Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για τους λαούς της Δύσης.

Η μάχη στο Πουατιέ
Λίγο έξω από το Παρίσι οι ενωμένες δυνάμεις των Φράγκων με επικεφαλής τον Κάρολο Μαρτέλο νίκησαν τους Άραβες στο Πουατιέ,το 732 μ.Χ., και τους απομάκρυναν οριστικά από την Ευρώπη.

Οι Άραβες στις περιοχές που κατέλαβαν ήρθαν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και επηρεάστηκαν.Υπήρξαν περίοδοι μακράς ειρήνης και συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό της θρησκείας των δύο λαών.
Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Σαρακηνοί - Άραβες πειρατές - οι οποίοι κυριάρχησαν στη Μεσόγειο.Κατέλαβαν την Κρήτη για εκατό περίπου χρόνια και την έκαναν ορμητήριο των επιδρομών τους.

Ο Νικηφόρος Φωκάς επιστρέφει νικητής

Ο Νικηφόρος Φωκάς κατάφερε το 961 μ.Χ. να συντρίψει τους Σαρακηνούς έπειτα από οκτάμηνη πολιορκία του Χάνδακα(Ηράκλειο) και να κάνει πάλι τη Μεσόγειο βυζαντινή λίμνη.

Χάνδακας-Ηράκλειο


                                                            Το υγρό πυρ (φωτο)

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    
                                                       
πηγή:8ο Δ.Σ. Νάουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια :