Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

TO ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

   Άνοιξε την 1η Ιανουαρίου 2014 για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια το ιστορικό κτίριο "Παναγιωτόπουλου" στο κέντρο του Αιγίου.Ας ελπίσουμε ότι η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει το νεοκλασικό μνημείο προς όφελος της πόλης και της περιοχής...

Το νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων 1 του Αιγίου.Οικοδομήθηκε από το Σωτήριο Παναγιωτόπουλο, πλούσιο επιχειρηματία σταφιδέμπορο , ο οποίος ξεκίνησε φτωχός και αναδείχτηκε ως ο πλουσιότερος μεγαλοϊδιοκτήτης του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο.



 Πριν κατασκευαστεί το πολυτελές Μέγαρο ,αυτός και η οικογένειά του ζούσαν σ’ ένα διώροφο σπίτι μπροστά απ΄ την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Το μεγάλο αρχοντικό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο το 1857. Η κατασκευή κράτησε τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1860. Το τριώροφο κτίριο δέσποζε πλέον στην πόλη και είχε απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Ήταν μια υψηλής ποιότητας κατασκευή με άψογη αισθητική, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του. Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος εγκαταστάθηκε εκεί την ίδια χρονιά μαζί με τα πέντε παιδιά του τον Παναγιώτη (έφυγε νέος σε ηλικία), Ανδρέα, τη Μαριγώ, το Σπύρο, την Αγγελική και αργότερα τον Πανάγο καθώς και τη σύζυγό του Αικατερίνη Πετμεζά, κόρη του οπλαρχηγού της επανάστασης του ’21 Βασιλείου Πετμεζά. Το ισόγειο, που «έβλεπε» στην τότε «Κεντρική Οδό» του Αιγίου αργότερα «Τσόρτσιλ» και  «Κύπρου», χρησιμοποιήθηκε για γραφεία ενώ οι δυο όροφοι ως κατοικία της πολυμελούς οικογένειας.




Η διακόσμηση του κτιρίου ήταν εκπληκτική από όλες τις απόψεις.Μαρμάρινα μπαλκόνια που είναι αυτούσια καλλιτεχνικά δημιουργήματα βρίσκονται στην πρόσοψη του κτιρίου. Μια μεγάλη αυλή υπήρχε στο πίσω μέρος του αρχοντικού με μια  βουκαμβίλιαΜια δίφυλλη βαριά πόρτα με μαρμάρινο περίγραμμα σε οδηγούσε στο εσωτερικό του.



Ιταλοί καλλιτέχνες από την  παροικία της Πάτρας διακόσμησαν τους ορόφους του με τοιχογραφίες. Πολυτελέστατα έπιπλα από ξύλο μαόνι μασίφ και σκαλιστά, σε παριζιάνικο στυλ, εμπλούτιζαν το χώρο.



Ζωγραφιές, αγάλματα, βαρύτιμοι τάπητες και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας συμπλήρωναν τον καλλωπισμό του. 






Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος,  εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη, πεθαίνει  το 1982.Ο εκλιπών ήταν πρόεδρος του Παναιγιαλείου που επί των ημερών του η ομάδα τoυ Αιγίου έγραψε χρυσές σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο,τη δεκαετία 1956-1966, με επτά συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στην Α' Εθνική!
Το μέγαρο δυστυχώς λεηλατήθηκε και πολλά έπιπλα, πίνακες, και καλλιτεχνικά αντικείμενα μεγάλης αξίας προφανώς αφαιρέθηκαν από ανθρώπους που δεν έμαθαν να εκτιμούν και να σώζουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Από το 1984 ως το 1995 στεγάστηκαν εκεί η «Χορωδία Αιγίου» και ο σύλλογος φίλων «Βυζαντινής Μουσικής».




Ο μεγάλος σεισμός του 1995 βρίσκει το κτίριο πληγωμένο και με σοβαρές  ζημιές ετοιμόρροπο. Όλα δείχνουν ότι θα έχει την τύχη των περισσότερων νεοκλασικών της πόλης...


Κι όμως…...Μετά από λίγα χρόνια πέρασε στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκαν χρήματα, αναστηλώθηκε και τώρα είναι σχεδόν έτοιμο όπως ήταν και τότε.



Λείπουν βέβαια πολλά αντικείμενα αλλά ίσως κάποιοι ευαίσθητοι συμπολίτες να το αξιοποιήσουν ως  μοναδικό μνημείο - δείγμα  πολιτισμού και ιστορίας - του τόπου  μιας άλλης εποχής.

Δες το βίντεο
Εκπληκτικό άρθρο του "Φιλόδημου"-ΚΛΙΚ


   Αίγιο:Η θέση του "νεοκλασικού αρχοντικού"



Δεν υπάρχουν σχόλια :