Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Μέρος του ιστορικού φαρμακείου στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑ (ΑΙΓΙΟ)
Κατά την προεπαναστατική περίοδο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης επίσημα αναφέρονται τρία φαρμακεία:
  • το φαρμακείο του Ροδόσταμου από το 1730 που λειτουργεί ακόμα και σήμερα στην ίδια θέση,στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη.
  • το φαρμακείο Δελβινιώτη από το 1810 κι αυτό στην Κέρκυρα.
  • το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοταφίν από το 1828 στο Ναύπλιο στην πλατεία Τριών Συμμάχων.Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ιδρύονται:
  • το φαρμακείο του Πέτρου Καρμπόνε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1837.
  • το φαρμακείο του Νεοκλή Ιωάννου στο Αίγιο το 1844.

"ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ"


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ 
Το πρώτο φαρμακείο του Αιγίου στεγάστηκε στην Κεντρική οδό,σημερινή οδό Μητροπόλεως 8 και ήταν ενιαίο με το διπλανό κτίριο.Φαρμακοποιός ήταν ο Νεοκλής Ιωάννου ,ο οποίος του έδωσε το όνομα "Ασκληπιός".Κατόπιν συνέχισε ο γιος του Γεώργιος Ιωάννου.Τελευταίος ιδιοκτήτης του χώρου ήταν ο Σωτήρης Στριμμένος και οι κληρονόμοι του και φαρμακοποιός ο κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος.

                                            "ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΑΧΤΥΠΗΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ"

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ......
Ιδιοκτήτες του κτιρίου ήταν απόγονοι των αρχοντικών οικογενειών του Αιγίου Χαραλάμπηδων και Μελετόπουλων.Το ένα τμήμα του οικήματος που σώζεται σήμερα - άντεξε στους σεισμούς 150 ετών! - ανήκε στην κ.Ελένη Ανδρικοπούλου.Το δεύτερο οίκημα ανήκε στην κ. Μαρίκα Χαραλάμπη σύζυγο του γνωστού Αιγιώτη Επαμεινώνδα Χαραλάμπη,το οποίο κληρονόμησε ο κ.Σωτήρης Στριμμένος.
                                            "ΠΑΙΔΙΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ''


ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟ......"ΜΟΧΘΗΡΕΙΟ"

Στο φαρμακείο σύχναζαν αντιβασιλικοί φιλελεύθεροι, διανοούμενοι, ιατροί, δημοσιογράφοι και τοπικοί παράγοντες όπως ο Διομήδης Πολυχρονιάδης, ο Αντώνης Ξυγκάκης, ο Βασίλης Χριστοδουλόπουλος, ο Ανδρέας Σπηλιόπουλος-δηοσιογράφοι. Επίσης ο Χρήστος Φιλιππακόπουλος, ο Ιωάννης Ζωγράφος, ο διανοούμενος ιατρός Αργύρης Διαμαντόπουλος,ο οποίος κάθε βράδυ συμμετείχε σε πολιτικές συζητήσεις.
Ασκούσαν κριτική κατά των πολιτικών ακροτήτων του ισχυρού παράγοντα των φιλοβασιλικών Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.Λόγω της σκληρής κριτικής τους το φαρμακείο πήρε το όνομα "Μοχθηρείον''!
                                             "ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ"ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το δεύτερο φαρμακείο ιδρύει στο Αίγιο κάποιος ξένος ονόματι Μαγκανόης και το τρίτο ο Θάνος Παυλόπουλος.Εκεί ήταν το κοινωνικό φιλολογικό και πολιτικό στέκι των Φιλοβασιλικών παραγόντων της πόλης.(Ιατροί, Πολιτικοί, Διανοούμενοι) Θαμώνες ήταν γνωστά ονόματα της εποχής οι Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος-βουλευτής και δήμαρχος, Εμμανουήλ Ρούγκας, Παναγιώτης Πετρόπουλος κ.α.
                                                    "ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ"

                                                     ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΗΓΗ:"Η ιστορια ενός φαρμακείου 1844-2000" Περιοδικο ΙΛΕΑ- ΡΙΖΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :