Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ (ΕΣΣΔ) ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ...




Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του εθνικού μας συγκροτήματος με τη Ρωσία(πρώην Σοβιετική Ένωση) παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της αρνητικής παράδοσης που έχει στο σύνολο των αγώνων του, επίσημων και φιλικών, με τη μεγάλη αντίπαλό της.
Αν και οι Ρώσοι υπερτερούν σε νίκες 12 έναντι 4 ελληνικών, (υπάρχουν  4 παιχνιδια ισόπαλα) οι νίκες της ομάδας μας είναι όλες με 1-0! και ιστορικής σημασίας.
Ας δούμε:
  • Η πρώτη νίκη μας σημειώθηκε στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 1978,όταν με γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου(ΑΕΚ), τους κερδίσαμε με 1-0 στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης (Τρίτη,10 Μαΐου 1977)
  • Η δεύτερη νίκη ήταν εντυπωσιακή για το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Έτσι λεγόταν το σημερινό Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα και τότε προκρίνονταν μόνο 8 ομάδες!(οι πρωταθλητές του κάθε ομίλου με βαθμολογία 2-1-0).
Η Ελλάδα ήταν στον 5ο όμιλο μαζί με Ουγγαρία, Φιλανδία, ΕΣΣΔ. 
Στις 12 Σεπτέμβρη 1979, σε έναν αγώνα δίχως αύριο, έπρεπε να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση των Ρινάντ Ντασάεφ,(πανύψηλος,ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο) Σενγκέλια, Χιντιαντούλιν και άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών της μεγάλης αυτής ομάδας, που ήθελε  μόνο νίκη στον πιο δύσκολο προκριματικό όμιλο για να προκριθεί. Ήταν η τελευταία αγωνιστική.........
Ο Έλληνας εκλέκτορας Αλκέτας Παναγούλιας, παλιός ποδοσφαιριστής του ΆΡΗ,άφησε εκτός αποστολής το βασικό τερματοφύλακα Παναγιώτη Κελεσίδη και το φορμαρισμένο σκόρερ της ΑΕΚ Θωμά Μαύρο που δήλωσαν τραυματίες. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε λακωνικά: "Μπορούμε και χωρίς αυτούς"!
Στην εθνική Ελλάδας έπαιζαν οι παιχταράδες των παιδικών μας χρόνων, που έδωσαν την ψυχή τους για τη νίκη στο κατάμεστο γήπεδο της  Λεωφόρου Αλεξάνδρας.(28.000 θεατές)
Ο Αλκέτας Παναγούλιας παρέταξε τερματοφύλακα το Βασίλη Κωνσταντίνου (ΠΑΟ), δεξιά το Γιάννη Γούναρη(ΠΑΟΚ), αριστερά τον Κώστα Ιωσηφίδη (ΠΑΟΚ),στο κέντρο της άμυνας το Γιώργο Φοιρό (ΑΡΗ) και τον Άνθιμο Καψή (ΠΑΟ), αμυντικό χαφ το Σπύρο  Λιβαδινό (ΠΑΟ), κεντρικό χαφ το Γιάννη Δαμανάκη(ΠΑΟΚ), επιτελικό μέσο το μεγάλο Γιώργο Δεληκάρη (ΟΣΦΠ-ΠΑΟ), στην κορυφή της επίθεσης τον Τάκη Νικολούδη (ΑΕΚ), έξω δεξιά το Χρίστο Αρδίζογλου (ΑΕΚκαι έξω αριστερά το Μάικ Γαλάκο (ΟΣΦΠ)
Κατά τη διάρκεια του αγώνα χρησιμοποίησε το Γιάννη Κυράστα(ΟΣΦΠ) και τον Κώστα Ορφανό(ΠΑΟΚ).

Αυτή είναι η μεγάλη ομάδα της Ελλάδας του 1979-80, όπως παρατάχτηκε στις 12/9/1979 στη Λεωφόρο της δόξας.....

Η ομάδα μας με το αριστοτεχνικό γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 25΄νίκησε Ντασάεφ και ΕΣΣΔ με 1-0 - Ο Βασίλης Κωνσταντίνου με δυο εκπληκτικές αποκρούσεις κράτησε τη μεγάλη νίκη-και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην ιστορία της.
Ο αγώνας καθήλωσε όλους τους Έλληνες μικρούς-μεγάλους στην τηλεόραση και μετά χιλιάδες φιλάθλων βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.....

25': Ο εκπληκτικός συνδυασμός Δεληκάρη - Αρδίζογλου- Νικολούδη και το 1-0!

  • Η τρίτη μεγάλη νίκη σημειώθηκε το 1993, (17/11/1993) όταν το εθνικό συγκρότημα βρήκε πάλι στο δρόμο του τη Ρωσία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Αμερικής του 1994.
Στον πάγκο της ομάδας ήταν πάλι ο Αλκέτας Παναγούλιας και είχε προωθήσει ένα κράμα παλιών και νέων παιχτών. Η ομάδα στάθηκε όρθια στη Μόσχα,παίρνοντας ισοπαλία με 1-1 και ήταν πρωτοπόρος και αήττητη στον όμιλο.
Εκείνη τη μέρα ήθελε τη νίκη για να σφραγίσει μαθηματικά την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που δεν είχε καταφέρει να πάρει ποτέ.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν πάνω από 60.000 θεατές.Η εθνική ομάδα παρατάχτηκε με τους:
Μήνου, Αποστολάκη, Καραταΐδη, Μανωλά, Ιωαννίδη, Τσαλουχίδη, Σαραβάκο (76΄ Αλεξανδρή), Νιόπλια, Μαχλά, Μητρόπουλο (33΄ Μαραγκό), Τσιαντάκη.
Ο προπονητής εμπιστεύτηκε τη θέση του σεντερ φορ σε ένα νεαρό παιδί, τον 20χρονο Νίκο Μαχλά(ΟΦΗ) και δικαιώθηκε........

68':Ο νεαρός Μαχλάς έχει σημειώσει το 1-0!

Η φάση του 1-0 και το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών φλέγεται!!117-11-1993

Οι Έλληνες διεθνείς πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια......



Η τελική βαθμολογία του Ομίλου :

Α/ΑΟμάδαΒαθμοίΑγώνεςΓκολ
1.Ελλάδα14810-2
2.Ρωσία12815-4
3.Ισλανδία887-6
4.Ουγγαρία586-11
5.Λουξεμβούργο182-17


Και σήμερα γράφουμε πάλι ποδοσφαιρική  ιστορία... ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!!!!!!!!!

16/6/2012-ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ 1-0 : Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ LIVE!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :