Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Το νησί της Κύπρου κατοικήθηκε από ελληνικά φύλα στην αρχαιότητα και στα βυζαντινά χρόνια αποτέλεσε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και ξεχωριστό θέμα. Από την εποχή των Σταυροφοριών γνώρισε πολλούς κατακτητές και καταλήφθηκε οριστικά από τους Τούρκους, το 1571.
Ο θυρεός του Φραγκικού Κυπριακού βασιλείου

Στην επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι έστειλαν στρατεύματα,  εκτελώντας  πρόκριτους , ιερείς και αμάχους. Η φλόγα για τη λευτεριά δεν έσβησε ποτέ.
Οι Άγγλοι πήραν το νησί το 1878 ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ανατροπή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Η ελπίδα του κυπριακού ελληνισμού για ανεξαρτησία και ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, άρχισε να ριζώνει.
Οι Κύπριοι αγωνιστές πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες και τις συμμαχικές δυνάμεις και στους δυο παγκόσμιους πολέμους τις χώρες των Κεντρικών Αυτοκρατοριών και του Άξονα.
Με το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου ο Ελληνισμός είχε πιστέψει ότι οι Άγγλοι θα επέτρεπαν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 96% περίπου ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της Ένωσης.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τη θέληση του κυπριακού ελληνισμού.Τότε οι Κύπριοι άρχισαν  αγώνα κατά των Άγγλων  με ψυχή την Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και αρχηγό τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα (Διγενή) που είχε φτάσει κρυφά στο νησί για να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ-ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΡΟΟΔΟΣ

Ο απελευθερωτικός αγώνας κράτησε τέσσερα χρόνια (1955-1959), όπου γράφτηκαν στιγμές δόξας από  πολλούς αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους  ή εκτελέστηκαν από τους Άγγλους.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ"10 ΜΑΪΟΥ 1956
ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ
Ηρωικές μορφές ο Γρηγόρης Αυξεντίου(Κλικ),ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οι Καραολής και Δημητρίου και άλλοι....
Ο ΗΡΩΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΤΟ ΚΡΥΣΦΥΓΕΤΟ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΓΧΟΝΗ

Τελικά οι Άγγλοι υποχώρησαν και με τις συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959 η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος υπό την εγγύηση τριών δυνάμεων, Αγγλίας -Ελλάδας-Τουρκίας με πρόεδρο ελληνοκύπριο, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και αντιπρόεδρο τουρκοκύπριο, τον Κιουτσούκ...
Ο Πρόεδρος Μακάριος
Βέβαια η Τουρκία με την πρόφαση ότι προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί προβλήματα και προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων.
Το 1964 ξεσπούν ένοπλες ταραχές μεταξύ  Ελλήνων και Τούρκων με πολλούς νεκρούς. Η Τουρκία βομβαρδίζει την περιοχή της Τηλλυρίας απειλώντας με απόβαση και ο Γεώργιος Παπανδρέου στέλνει τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου,σε μια νύχτα, μια πάνοπλη ελληνική μεραρχία με 100 άρματα μάχης για να προστατέψει το νησί.
To 1967 η χούντα της Αθήνας υποκύπτει στους εκβιασμούς της  Άγκυρας και αποσύρει τη μεραρχία, ανοίγοντας την όρεξη των Τούρκων για τη διχοτόμηση.
Στο νησί, το 1971, δημιουργείται η ΕΟΚΑ Β, ουσιαστικά παραστρατιωτική οργάνωση, ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο με σκοπό την πλήρη ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ο Μακάριος το καλοκαίρι του 1974 απαιτεί από τη χούντα των Αθηνών να ανακαλέσει Έλληνες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς γιατί είχε πληροφορίες ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα.
Πράγματι, στις 15 Ιουλίου ο πρόεδρος Μακάριος ανατρέπεται από Ελλαδίτες και Κύπριους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, η οποία αποσυντονίζεται και αποδυναμώνεται λόγω του διχασμού και του πραξικοπήματος. Οι χουντικοί της Κύπρου ανακηρύσσουν πρόεδρο το Νίκο Σαμψών.....
Οι Τούρκοι είναι ήδη έτοιμοι.Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου βάζουν σε εφαρμογή το επιθετικό σχέδιο ''Αττίλας 1", ενώ οι πληροφορίες της εισβολής είναι γνωστές και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ......ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ
Παρά τις γενναίες προσπάθειες των προδομένων ηρώων, χωρίς αεροπορική κάλυψη, άρματα και βαρύ οπλισμό, οι Τούρκοι αγκιστρώνονται στο νησί.
Η ΕΛΔΥΚ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ 6 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΟΝΟΣ!!

Η μοναδική βοήθεια που εστάλη ήταν 350 καταδρομείς σε μια παράτολμη αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία ''ΝΙΚΗ'', τη νύχτα της 21ης Ιουλίου, όπου τα ελληνικά Noratlas χτυπήθηκαν από ελληνικά αντιαεροπορικά στη Λευκωσία!!!!
ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟ NORATLAS-Η ΜΟΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Οι στρατηγοί της χούντας Μπονάνος και Αραπάκης κρύφτηκαν, ενώ ο έταιρος, Φαίδωνας Γκιζίκης, κάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα. Στο νησί έπεσε αμέσως η κυβέρνηση Σαμψών ενώ επικρατούσε χάος παντού....

1974:ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ......

Οι Τούρκοι δεν τήρησαν ποτέ καμιά εκεχειρία και το τριήμερο 14-16 Αυγούστου 1974, με την επιχείρηση ''Αττίλας 2" καταλαμβάνουν τη Μόρφου και την Αμμόχωστο συνολικά το 37% του νησιού......
Η Κύπρος έζησε τραγικές στιγμές. Πέντε χιλιάδες νεκροί,1700 αγνοούμενοι και 200.000 Έλληνες εκτοπισμένοι ήταν τα αποτελέσματα μια τραγικής κατάστασης που δείχνει ότι, αν συνεχίσουμε να μένουμε ιδεολογικά αγκυλωμένοι, ανιστόρητοι και αδιόρθωτοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ, θα ζούμε συμφορές.......

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ-ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν πάψει να αγωνίζονται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος μέσα στους διεθνείς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ:ΠΕΝΤΑΔΆΧΤΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΉΝΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :