Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΥΠΡΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Το νησί της Κύπρου κατοικήθηκε από Έλληνες στην αρχαιότητα και είχε ιδιαίτερη εμπορική ανάπτυξη.Ακολούθησε τη μοίρα των άλλων ελληνικών περιοχών, κατακτήθηκε και κυβερνήθηκε από τους Ρωμαίους.

Κύπρος:Νήσος Αγίων

Ο Μέγας Κωνσταντίνος διέκρινε τη στρατηγική θέση της, έχτισε τη Σαλαμίνα εκ νέου και την ονόμασε Κωνσταντία. Όρισε διοικητή Βυζαντινό, τοποθέτησε φρουρά και η μητέρα του Αγία Ελένη ίδρυσε εκεί ναό.
Το νησί ήταν πλούσιο. Σιτηρά, λάδι, κρασί, μαστίχα, μέλι και αρωματικά φυτά ήταν φημισμένα προϊόντα.Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία το εμπόριο και τη ναυτιλία.Πηγή πλούτου ήταν τα ορυχεία χαλκού και αργύρου.

Η Κύπρος στόχος των Αράβων

Η Κύπρος, τον 7ο αιώνα, δέχτηκε επίθεση των Αράβων οι οποίοι κατέκτησαν το νησί,το λεηλάτησαν, αιχμαλώτισαν χιλιάδες κατοίκους, έβαλαν αραβικές φρουρές και εγκατέστησαν αραβόφωνους πληθυσμούς από τη Συρία.
Οι συγκρούσεις Αράβων - Βυζαντινών επαναλήφθηκαν πολλές φορές με θέατρο μαχών το πολύπαθο νησί.Τότε οι Κύπριοι που δεν άντεχαν άλλο τις λεηλασίες ,τις σφαγές και τις καταστροφές, ζήτησαν να πληρώνουν φόρο και στους δύο με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της νήσου. 

Η Κύπρος του 10ου αιώνα με τις 14 περιοχές της

Οι αντιμαχόμενοι δέχτηκαν την πρόταση και την επικύρωσαν με συνθήκη ειρήνης.Την εξουσία ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου μαζί με συμβούλιο εκπροσώπων του λαού.

Το θέμα της Κύπρου
Το 965 μ.Χ. ο Νικηφόρος Φωκάς νίκησε τους Σαρακηνούς, απελευθέρωσε το νησί και ενσωμάτωσε την Κύπρο στο Βυζάντιο.
Κατά τη διάρκεια της  τρίτης Σταυροφορίας το 1191,η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Σταυροφόρους και δόθηκε στην οικογένεια των Λουζινιάν.Αργότερα την κατέκτησαν οι Βενετοί και το 1571 έπεσε στα χέρια των Τούρκων....

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο

Εκείνη την εποχή χτίστηκαν οι καθεδρικοί ναοί της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Νικολάου, γοτθικής αρχιτεκτονικής, σε Λευκωσία και Αμμόχωστο αντίστοιχα.

Η Κύπρος σήμερα....


Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΥΠΡΟΣ:Το μάθημα με ερωτήσεις και απαντήσεις- Κλικ στην εικόνα ή Ε Δ Ω

πηγή:Θεόδωρος Αρβανιτίδης

Κύπρος όπου το Βυζάντιο ζει

Δες το βίντεο!


Δεν υπάρχουν σχόλια :