Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗ            
          Α      
Συμπλήρωσε τις προτάσεις:
Στις αρχές του 1821 η Φιλική Εταιρεία είχε προετοιμάσει την έναρξη της επανάστασης. Ένας ιερέας, ο Παπαφλέσσας ,ξεσήκωνε τους ραγιάδες με τον πύρινο λόγο του. 
Το Γενάρη του ’21 ήρθε στη Βοστίτσα και παρακίνησε τους οπλαρχηγούς να αρχίσουν τον ένοπλο αγώνα .Στις Σπέτσες μια γυναίκα, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα  τέθηκε επικεφαλής του στόλου του νησιού. Οι Έλληνες δε διέθεταν κανόνια για την πολιορκία των κάστρων. Έκαναν επιθέσεις που λέγονταν γιουρούσια και εφάρμοζαν την τακτική του κλεφτοπόλεμου στις μάχες. Η Α’ Εθνοσυνέλευση που έγινε στην Επίδαυρο, ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα του ελληνικού κράτους. Οι ξένοι που συμπάθησαν τον ελληνικό αγώνα ονομάστηκαν Φιλέλληνες.
          Β
Βάλε ένα Χ στο σωστό τετραγωνάκι:
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1821
1822
1823
ΜΟΡΙΑΣ
ΡΟΥΜΕΛΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Μάχη στο χάνι της Γραβιάς.
Χ



Χ

Μάχη στην Αλαμάνα.
Χ



Χ

Η καταστροφή του Δράμαλη.

Χ

Χ


Μάχη στο Κεφαλόβρυσο.


Χ

Χ

Η καταστροφή της Χίου.

Χ



Χ
Ναυτικό κατόρθωμα της Ερεσού.
Χ




Χ
Μεσολόγγι και
Γιάννης Γούναρης


Χ


Χ

Η άλωση της Τριπολιτσάς
Χ


Χ


Η Β’ Εθνοσυνέλευση.


Χ
Χ



        
  Γ
Δίπλα απ’ αυτούς τους τόπους διακρίθηκε ένας σπουδαίος οπλαρχηγός. Γράψε ποιος είναι αυτός.

Τριπολιτσά:  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ- ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ.
Αλαμάνα:ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΛΩΝΩΝ  ΗΣΑΪΑΣ.
Κεφαλόβρυσο: ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ.
Δραγατσάνι: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ.
Γραβιά: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ.
Λιμάνι της Χίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ.
         

Δ
Στη μάχη του Πέτα επικεφαλής των Ελλήνων ήταν ο Μαυροκορδάτος που ήταν πολιτικός. Πώς το  κρίνεις αυτό; Θετικά ή αρνητικά και γιατί;
Ήταν ένα ολέθριο σφάλμα που στοίχισε εκατοντάδες ζωές αγωνιστών και  οδήγησε σε μια βαριά ήττα. Δε θα μπορούσε κανένας πολιτικός να ηγηθεί στρατιωτικού σώματος σε καμιά περίπτωση και να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στρατηγούς. Κρίνεται αρνητικά.
Ε
Τι γνωρίζεις για την τακτική της καμένης γης;
Το καλοκαίρι του 1822 η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη φτάνει στον Αργολικό κάμπο και φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναπάρει την Τριπολιτσά. Όλοι θεωρούν ότι ο Δράμαλης είναι ανίκητος. Όμως ο Κολοκοτρώνης καίει τα σπαρτά και δηλητηριάζει τα πηγάδια με αποτέλεσμα η μεγάλη στρατιά να αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδίων. Ο Δράμαλης αποφασίζει να γυρίσει στην Κόρινθο για ανεφοδιασμό, σκέψη που μόνο ένας στρατηγός, όπως ο «Γέρος του Μοριά», θα μπορούσε να προβλέψει.
  ΣΤ
Το 1821 μια τουρκική στρατιά με επικεφαλής τον Ομέρ Βρυώνη φτάνει στο χάνι της Γραβιάς. Εκεί………….(Μπορείς να συνεχίσεις;)
ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα 118 παλικάρια του φράζουν το πέρασμα προς τα Σάλωνα. Οι προτάσεις παράδοσης του Ομέρ Βρυώνη γίνονται δεκτές με.... ομοβροντίες των αγωνιστών. Μέχρι το βράδυ οι Τούρκοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις τέσσερις εφόδους που επιχείρησαν. Ο πασάς ζητάει να του φέρουν κανόνια από τη Λαμία για να γκρεμίσει το χάνι. Τα ξημερώματα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φεύγει με τους συντρόφους του, έχοντας  χάσει μόνον έξι πολεμιστές. Οι Τούρκοι, φοβούμενοι νέα ενέδρα και έχοντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες, υποχωρούν……..
          Ζ
Στα πρώτα χρόνια της επανάστασης φάνηκαν οι διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων. Γράψε ποιοι, πώς και γιατί βρέθηκαν αντίπαλοι, ενώ η πατρίδα δεν είχε απελευθερωθεί.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης υπήρξε το πρόβλημα διοίκησης και εξουσίας. Οι πρόκριτοι ήθελαν να έχουν μερίδιο εξουσίας για να μη χάσουν τα προνόμια που απέκτησαν στην Τουρκοκρατία, οι Φαναριώτες, γενιά πολιτικών και διπλωματών, επιθυμούσε κυβερνητικές θέσεις και οι στρατιωτικοί, που ο λαός τους θαύμαζε, διεκδικούσαν την αναλογία τους στη διακυβέρνηση. Όλα αυτά ενώ ο τόπος δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί………


Δεν υπάρχουν σχόλια :