Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1950-1974)

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1950

Όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος η χώρα βρέθηκε με πολλά προβλήματα που δεν επέτρεψαν την άμεση ανασυγκρότησή της.Ερείπια,νέα θύματα,φτώχεια και πολιτικά πάθη δεν είχαν ξεπεραστεί.
Οι σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας Αλβανούς, Γιουγκοσλάβους, Βούλγαρους δεν ήταν καλές και μεγάλωναν την αβεβαιότητα για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Για να προστατέψει την εδαφική της ακεραιότητα η Ελλάδα εντάχθηκε στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ),οργάνωση που ιδρύθηκε από τους Αμερικανούς.Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία αλλά επιδεινώθηκαν με την Τουρκία.
Αιτία ήταν το κυπριακό ζήτημα με αποτέλεσμα τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955,γνωστότερες ως Σεπτεμβριανά.- ΚΛΙΚ

 
Τα Σεπτεμβριανά του 1955-ΒΙΝΤΕΟ 
Στις εκλογές του 1956 στις οποίες ψήφισαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες εκλέχτηκε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής-ΚΛΙΚ.
Στα οχτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του κατάφερε να πετύχει συμβιβασμό για το Κυπριακό,να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και να ανοίξει το δρόμο προς την Ευρώπη.
Το 1963 πήρε την εξουσία ο Γεώργιος Παπανδρέου- ΚΛΙΚ.Το 1965 διαφώνησε με το βασιλιά Κωνσταντίνο και παραιτήθηκε.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Εμφύλιος,η φτώχεια και οι δύσκολες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν.Μεγάλο τμήμα του αγροτικού  πληθυσμού κατευθύνθηκε στα εργοστάσια των πόλεων,αυξάνοντας τον αστικό πληθυσμό,ενώ αρκετοί αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της Αμερικής ,της Ευρώπης,της Αφρικής και στην Αυστραλία.
Μετά την παραίτηση του Παπανδρέου η χώρα αντιμετώπισε πολιτική κρίση.Στις 21 Απριλίου 1967, μια ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής το συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, επέβαλε δικτατορία.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ....
Το αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς καταδικάστηκε από πολιτικούς ,ανθρώπους των γραμμάτων και απλούς πολίτες.Οι φοιτητές με τις εξεγέρσεις τους στη Νομική Σχολή και στο Πολυτεχνείο το 1973, κλόνισαν τη χούντα.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

Τον Ιούλιο του 1974, οι εμπνευστές του πραξικοπήματος στην Κύπρο κατέρρευσαν, όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στο νησί.
 Τούρκοι εισβολείς στην Κερύνεια της Κύπρου-20/7/1974 
Κλήθηκε από το Παρίσι όπου ζούσε εξόριστος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για να σώσει την Κύπρο και την Ελλάδα από ένα νέο πόλεμο,αποκαθιστώντας τη Δημοκρατία και την Εθνική Συμφιλίωση.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - 1974


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΒΙΝΤΕΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια :