Προσφατες αναρτησεις

**Στη ζωή μάθε να βάζεις υψηλούς στόχους."Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν δεν πετύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' αστέρια"**

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΓΩΝΩΝ (1940-1949)

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ:ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ 

Το ελληνοϊταλικό μέτωπο-Οκτώβριος 1940

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου τα φασιστικά καθεστώτα επικράτησαν στην Ευρώπη και το 1936 η συμμαχία Γερμανίας-Ιταλίας ή Άξονας Βερολίνου-Ρώμης όπως ονομάστηκε, πύκνωσε τα σύννεφα του πολέμου.Αυστρία και Τσεχοσλοβακία προσαρτήθηκαν από τη Γερμανία,ενώ η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία το 1939.
Η ιταλική επιθετικότητα βρήκε την Ελλάδα προετοιμασμένη πολεμικά από τον Ιωάννη Μεταξά.Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία,ο πόλεμος πήρε τη μορφή παγκόσμιας σύρραξης με την Αγγλία,τη Γαλλία,τη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική να σχηματίζουν τη δική τους συμμαχία.Ιαπωνία και Βουλγαρία συντάχθηκαν με τον Άξονα.
Παρά τις εχθρικές πολεμικές ενέργειες των Ιταλών με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του καταδρομικού "Έλλη",η Ελλάδα τηρεί στάση ουδετερότητας.Η άρνηση του Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου να παραδώσει τη χώρα στο Μουσολίνι με το ηρωικό "ΟΧΙ",σήμανε  αρχή του πολέμου.
Λαός και στρατός, ενωμένοι, απάντησαν στην ιταμή ιταλική πρόκληση. Εφαρμόζοντας το μυστικό πολεμικό σχέδιο με κωδικό ΙΒΑ, οι ελληνικές δυνάμεις συνέτριψαν την πολεμική μηχανή των Ιταλών και μπήκαν στη Βόρεια Ήπειρο.
Οι δυσκολίες στη μετακίνηση ,οι ελλείψεις τροφίμων και οι απώλειες από τα κρυοπαγήματα δε λύγισαν τους παππούδες μας........Ο Άξονας δεν ήταν ανίκητος!


Η γερμανική επίθεση

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

H αποτυχία της Ιταλίας να κατακτήσει την Ελλάδα,τροποποίησε τα σχέδια των Γερμανών που προετοιμάζονταν να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στη Σοβιετική Ένωση.
Έτσι το Μάρτιο του 1941 οι γερμανικές δυνάμεις περνούν ελεύθερα τα εδάφη της συμμάχου τους Βουλγαρίας και στις 6 Απριλίου 1941 η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ χτυπά το Ρούπελ - ΚΛΙΚ και τα άλλα οχυρά.Ο ελληνικός στρατός αμύνθηκε γενναία και στο δεύτερο μέτωπο ,αλλά δεν άντεξε. 
Οι στρατηγοί του αλβανικού μετώπου αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν για να μην κυκλωθούν.Στις 27 Απριλίου 1941 η Αθήνα έπεσε στα χέρια των Γερμανών.Η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στην Κρήτη και αργότερα στη Μέση Ανατολή.


Σημεία επίθεσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη μάχη της Κρήτης

Το Μάιο του 1941 οι Γερμανοί, με βαριές απώλειες των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών τους, κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο άμυνας,την Κρήτη - ΚΛΙΚ,που την υπεράσπιζαν ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.
'Ετσι άρχισε η περίοδος της τριπλής κατοχής που κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.
Ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε το 1945 με καταστροφικά αποτελέσματα.Το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς για να εξαναγκάσουν σε παράδοση τους Ιάπωνες,προκάλεσαν φρίκη και συγκλόνισαν τον κόσμο.ΧΙΡΟΣΙΜΑ


ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ - ΚΛΙΚ

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ(1941-1949):ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

Η τριπλή  κατοχή

Οι Γερμανοί,αφού κατέλαβαν την Ελλάδα δημιούργησαν ζώνες κατοχής δίνοντας στους Ιταλούς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας,αλλά και στους Βουλγάρους περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.Τότε άρχισε μια περίοδος δοκιμασιών για τον ελληνικό λαό.Η  πείνα να κάνει την εμφάνισή της το χειμώνα του 1941-42 κυρίως στην Αθήνα με χιλιάδες  θύματα κυρίως  παιδιά.

Ταυτόχρονα άρχισε η αντίσταση των κατακτημένων Ελλήνων.Δύο φοιτητές,ο Μανόλης Γκλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.Λίγους μήνες μετά σχηματίζονται τρεις αντιστασιακές οργανώσεις,το Ε.Α.Μ./Ε.Λ.Α.Σ,ο Ε.Δ.Ε.Σ. και η Ε.Κ.Κ.Α.Κορυφαίο κατόρθωμα της ενωμένης εθνικής αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942.
Η γέφυρα του Γοργοπόταμου-1942
Οι πράξεις αντίστασης προκάλεσαν αντίποινα. Τρομοκρατία, καταστροφές, βασανιστήρια και εκτελέσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη των κατακτητών με χιλιάδες θύματα. 
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Καλάβρυτα, Κάνδανος, Δίστομο, Μεσόβουνο, Κομμένο και άλλες περιοχές,πότισαν το δέντρο της ελευθερίας.
Ο Άξονας δεν άντεξε για πολύ.Η διαγραφόμενη ήττα του έφερε την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944,με την επιστροφή της ελληνικής κυβέρνησης που είχε καταφύγει στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ήταν διχασμένες:από τη μια ο βασιλιάς και η αναγνωρισμένη από τους Συμμάχους ελληνική Κυβέρνηση και από την άλλη το Ε.Α.Μ.που είχε σχηματίσει το Μάρτιο του 1944 την Κυβέρνηση του Βουνού.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944:Η αρχή του εμφυλίου
Λάθη,παραλείψεις,εγωισμοί και παρεμβάσεις των ξένων Δυνάμεων οδήγησαν τελικά στον Εμφύλιο Πόλεμο - ΚΛΙΚ.Η χώρα μάτωσε για άλλα τρία χρόνια.Ο αδελφοκτόνος πόλεμος τερματίστηκε το 1949 με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού,προσθέτοντας 150.000 νεκρούς και πολιτικά τραύματα στο λαό να παραμένουν πολλά χρόνια μετά........

ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:''Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ" - ΚΛΙΚ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ:Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-1944

Δεν υπάρχουν σχόλια :