Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έγιναν πολλές προσπάθειες(110 έχουν επίσημα  τεκμηριωθεί!!!!) για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Οι περισσότερες εξεγέρσεις υποκινούνταν από τους ευρωπαίους με σκοπό να δημιουργήσουν αναταραχή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,ώστε  να αποδυναμώσουν τον τουρκικό στρατό.
             
 Όμως  όλες απέτυχαν γιατί ήταν:
 α) ανοργάνωτες 
 β) και τοπικά περιορισμένες.
Οι Τούρκοι , αν και πολλές φορές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, κατάφερναν να καταπνίγουν στο αίμα τις ελληνικές εξεγέρσεις.

Το 16ο αιώνα πολλοί Κερκυραίοι ,Κρητικοί και Μανιάτες πολέμησαν τους Τούρκους στο πλευρό Βενετών και Ισπανών ή και μόνοι τους με αποκορύφωμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571)(KΛΙΚ), όπου ο Ευρωπαϊκός στόλος με πολλά ελληνικά πλοία και ναυτικούς κατέστρεψε τον τουρκικό.
  
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου(Λεπάντο)

 Άγαλμα του Μιχαήλ Θερβάντες που συμμετείχε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Το κίνημα στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο του επισκόπου Διονυσίου του Φιλοσόφου(Κλικ) ξεκίνησε το 1610 με επιτυχίες.Η εξέγερση δεν πέτυχε το σκοπό της και ο ιεράρχης κρύφτηκε σε μια σπηλιά που σώζεται σήμερα ,στα Γιάννενα, δίπλα στη λίμνη.
                  
           Η σπηλιά του Διονυσίου του Φιλοσόφου 

Εκεί τον ανακάλυψαν οι Τούρκοι και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο το 1611. (γδάρσιμο)
                   
Στα τέλη του 17ου αιώνα ξέσπασε νέος βενετοτουρκικός πόλεμος. Ο Βενετός Δόγης Φραγκίσκος Μοροζίνι, κατέλαβε την Πελοπόννησο (Βενετοκρατία 1689-1714) και πολιόρκησε την Αθήνα μαζί με αρκετούς Έλληνες επαναστάτες.  Η πόλη έπεσε στα χέρια των Βενετών.  Όμως μια οβίδα από τα κανόνια του κατέστρεψε τον Παρθενώνα, κάνοντας μια ανυπολόγιστη πολιτιστική καταστροφή στο μνημείο.



                                     Ο Μοροζίνι πολιορκεί και καταστρέφει την Ακρόπολη

Σημαντική προσπάθεια έγινε το 18ο αιώνα όπου οι Ρώσοι αδελφοί Ορλώφ,(Κλικ) έχοντας τη συγκατάθεση της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, ξεσήκωσαν το Μοριά και τη Ρούμελη.(Τα Ορλωφικά) Παράλληλα ο πρόκριτος Γεώργιος Βλάχος ή Δασκαλογιάννης(ΚΛΙΚ) ξεσήκωσε τα Σφακιά στην Κρήτη.
 
                                           Ο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παρά τη νίκη του μικρού χριστιανικού στόλου στον Τσεσμέ σε βάρος του τουρκικού,η επανάσταση είχε ολέθριες συνέπειες για τους 'Ελληνες. 
Από τότε έμεινε η φράση "Ο κατακαημένος Μοριάς " να θυμίζει την εκδίκηση των Τούρκων.

 O Κατακαημένος Μοριάς: Ομώνυμο βιβλίο του Αιγιώτη ιστορικού Τάκη Σταματόπουλου

Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν με τη συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774).Η Ρωσία βρήκε την ευκαιρία επέμβασης στην Οθωμανική αυτοκρατορία και έτσι οι Έλληνες έμποροι μπορούσαν να υψώνουν τη ρωσική σημαία στα καράβια τους.


     
     "ΟΡΛΩΦΙΚΑ" Μάχες και ναυμαχίες...

Αξιόλογη επίσης ήταν η προσπάθεια του Λάμπρου Κατσώνη(Κλικ), αξιωματικού του ρωσικού στρατού και του βοηθού του αρματολού, Γεώργιου Ανδρίτσου. Ο Κατσώνης κατάφερε να κυριαρχήσει για λίγο καιρό στο Αιγαίο με το στόλο του.


Ο Λάμπρος Κατσώνης και η  σημαία του
    
Όταν οι Ρώσοι έκαναν ειρήνη με τους Τούρκους, ο Κατσώνης εγκαταλείφθηκε. Ο στόλος του έπαθε μεγάλη καταστροφή στην Άνδρο-1792- από τον τουρκικό και αυτός μόλις που σώθηκε. 
Από τότε λέγεται η φράση:"Άμα θέλεις μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο".
Στα τέλη του 18ου αιώνα οι ελπίδες των Ελλήνων για απελευθέρωση στράφηκαν στο Ναπολέοντα. 'Ηδη οι Έλληνες Διαφωτιστές είχαν στραφεί υπέρ των Γάλλων.Οι ελπίδες γρήγορα διαψεύστηκαν και όλοι πλέον συνειδητοποίσαν πως κάθε ενέργεια για απελευθέρωση έπρεπε να προέλθει από τους ίδιους.


ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑ (ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ)
 Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου
Η Μονή Πεπελενίτσας Αιγίου


ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Τα δυο μοναστήρια της Αιγιάλειας καταστράφηκαν και η Ιερά Μονή Ταξιαρχών βάφτηκε με αίμα πολλών αγωνιστών και αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από την εκδίκηση των Τούρκων το 1770.
 Πηγή-Β.Κ. Αγγελόπουλου:"Αίγιο-Το διαμάντι του Κορινθιακού"
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 
1.Χώρισε το μάθημα σε παραγράφους και γράψε έναν πλαγιότιλο σε καθεμιά.
2.Ποιο ήταν το τέλος του Διονυσίου του Φιλοσόφου;
3.Ποιοι λόγοι έκαναν τους Έλληνες να επαναστατούν και γιατί αποτύγχαναν οι εξεγέρσεις τους;
4.Πώς ξεκίνησαν "Τα Ορλωφικά''και ποιες ήταν οι συνέπειες  για τους Έλληνες;
5.Γιατί δεν μπόρεσαν ο Λάμπρος Κατσώνης και ο Γεώργιος Ανδρίτσος να συνεχίσουν την προσπάθειά τους;
6.Σε ποιο συμπέρασμα  κατέληξαν οι Έλληνες στις αρχές του 18ου αιώνα για την απελευθέρωσή τους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :