Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗ "ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ"

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έβαλαν σε τάξη τη λειτουργία του κράτους και τα δημόσια έσοδα.Ενόχλησαν όμως τους πλούσιους και όσους έχασαν τα προνόμια τους, όπως τους επικεφαλής των αθλητικών σωματείων των Δήμων.
Ένα πρωινό του Γενάρη του 532 μ.Χ. ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο μεταξύ των οπαδών των Πράσινων και των Βένετων.Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει....

Τότε οι οπαδοί ενώθηκαν και στράφηκαν κατά του Ιουστινιανού, μετατρέποντας τους αγώνες σε εξέγερση.Απαίτησαν να σταματήσει η φορολογία και να παραιτηθεί ο αυτοκράτορας και οι συνεργάτες του.
Οι ταραχές συνεχίστηκαν έξω από τον ιππόδρομο με λεηλασίες και καταστροφές οικιών, καταστημάτων, εκκλησιών και δημοσίων κτιρίων.


Οι στασιαστές με την κραυγή Νίκα-Νίκα είχαν ξεχυθεί στην πόλη ανεξέλεγκτα. Μάλιστα ανακήρυξαν δικό τους αυτοκράτορα τον Υπάτιο, έναν αξιωματούχο του παλατιού! Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ήταν έτοιμος να παραιτηθεί.Τον συγκράτησαν οι συνεργάτες του με πρώτη την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, που τον έπεισαν να αντιδράσει.

Οι στρατηγοί Ναρσής και Βελισάριος
Ο Ιουστινιανός έδωσε διαταγή στην αυτοκρατορική φρουρά να καταπνίξει τη στάση.Ο στρατηγός Ναρσής περικύκλωσε τους στασιαστές στον ιππόδρομο και δεν έδειξε κανέναν οίκτο.

Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν,οι ιπποδρομίες διακόπηκαν,οι λαϊκές διαμαρτυρίες κόπασαν και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά......

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
πηγή:users sch/Γιάννης Σουδίας
Το τέλος της στάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :