Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ



Χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν....

Αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας, καθώς και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ψάλλονται στην εκκλησία μας οι ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ στην Παναγία μας.

Η λειτουργία των Χαιρετισμών τελείται πάντοτε τα απογεύματα της Παρασκευής και αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη προ-παρασκευή των πιστών, στην επίτευξη της εσωτερικής τους προετοιμασίας, γεγονός που κορυφώνεται με την Ανάσταση του Κυρίου.

Οι Χαιρετισμοί είναι γνωστοί επίσης και με την ονομασία ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ, ο οποίος αρχίζει με το κορυφαίας σημασίας και απολύτως μυστηριακό γεγονός του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ μετά την επίσκεψη του Αρχάγγελου Γαβριήλ. 
Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί μία «ακροστιχίδα» που συγκροτείται από τα 24 γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου.

Είναι χωρισμένος σε τέσσερις ΣΤΑΣΕΙΣ, οι οποίες πραγματοποιούνται τις τέσσερις κατά σειρά Παρασκευές που ακολουθούν.

Την πέμπτη κατά σειρά Παρασκευή ψάλλονται και οι τέσσερις στάσεις σε μία μεγαλειώδη λειτουργία, που αποτελεί την ολοκλήρωση των χαιρετισμών και σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο σύνολό του, αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία και σημαντικά υμνογραφικά εκκλησιαστικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Ουσιαστικά αποτελεί μία μεγαλειώδη και παρατεταμένη προσευχή στην Παναγία, την οποία ευχαριστεί συνεχώς και την επαινεί για το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει ΘΕΟΤΟΚΟΣ.

Ο ύμνος ονομάστηκε ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ, από ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη τον 7ο αιώνα μ.Χ. όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από μία σφοδρή επίθεση των Αράβων. Το γεγονός της νίκης των Ελλήνων αποδόθηκε στην παρέμβαση της Παναγίας.

Στην συνέχεια, για να την ευχαριστήσουν, το πλήθος εισήλθε στον μεγαλοπρεπέστατο ναό της Αγίας Σοφίας, όπου έψαλλαν όλοι μαζί ΟΡΘΙΟΙ τον Ακάθιστο Ύμνο.

Είναι πολύ πιθανόν, τότε να γράφτηκε και το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ».
Ο ποιητής των «Χαιρετισμών» είναι μάλλον ο Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών.
Με αριστοτεχνικό τρόπο, αποδίδονται σε ποιητική μορφή, πανέμορφα λόγια προς την Παναγία, μέσω των οποίων αναφέρονται όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον ρόλο της Παναγίας ως προς το μείζων θέμα της σωτηρίας του Ανθρώπου, για την καλοσύνη της, την αγάπη της, την αγνότητά της και την αγιότητά της.
Εξυμνείται επίσης ιδιαιτέρως, ο αγώνας που οφείλει να καταβάλλει κάθε Άνθρωπος, αν θέλει να προσεγγίσει και τελικά να καταφέρει να ενωθεί με τον Θεό ή να επιτρέψει να τελεστεί η γέννηση του Χριστού μέσα του.

Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί μία συνεχή αίτηση και παράκληση προς την Παναγία μας, προς την ΥΠΕΡΜΑΧΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ώστε να προστρέξει δίπλα μας και να βοηθήσει τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά να καταστρώσουμε στην πορεία μας, το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΚΕΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, βάσει του οποίου θα καταφέρουμε τελικά να βγούμε νικητές από τη σκληρή μάχη της ζωής.

Προσευχόμαστε στην Παναγία να μας συμπαρασταθεί στον καθημερινό μας προσωπικό αγώνα, έτσι ώστε να καταφέρουμε και εμείς να καταστούμε «Θεοτόκοι» να γεννήσουμε δηλαδή τον Χριστό μέσα μας! Αυτά είναι τα «ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ»
Παρακαλάμε την Παναγία, να μας βοηθήσει να μιμηθούμε την πράξη της και με ανάλογο τρόπο να προχωρήσουμε και εμείς στην ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΨΥΧΗΣ .
                                                             πηγή:newsbomb.gr

 








Δεν υπάρχουν σχόλια :