Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ




ΑΡΚΑΔΙ
Το 1854 οργανώθηκε στη Μακεδονία επαναστατικό κίνημα όπου τη στρατολογία και τη βοήθεια είχαν αναλάβει μυστικές ελληνικές εταιρείες όπως η "Αδελφότης" και η "Εθνική Άμυνα".Το ελληνικό κράτος επίσημα τηρούσε ουδέτερη στάση.


Αποτέλεσμα εικόνας για τσαμης καρατασος

Θεόδωρος Ζιάκας-Τσάμης Καρατάσος
Έμπειροι αγωνιστές (Θεόδωρος Ζιάκας, Τσάμης Καρατάσος) μαζί με ντόπιους Μακεδόνες πολέμησαν τους Τούρκους, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ύστερα από την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και την πίεση του τακτικού τουρκικού στρατού.
Μερικά χρόνια αργότερα,το 1878,επαναστατεί και πάλι η Μακεδονία με επικεφαλής το λοχαγό Κοσμά Δουμπιώτη και τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο. Οι επαναστάτες κήρυξαν την ένωση με το ελληνικό κράτος,όμως ηττήθηκαν και διασκορπίστηκαν.

Τα Βαλκάνια το 1878
Η ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε στο συνέδριο του Βερολίνου να πείσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να μην παραχωρήσουν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία, αλλά να παραμείνει επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.(1878)
Tο Συνέδριο του Βερολίνου
Παρακινημένη από την προσάρτηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος, επαναστατεί το 1866 και η Κρήτη.Η κρητική επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι.




"Το ηρωικό μοναστήρι αγωνίστηκε σαν φρούριο και τελείωσε σαν ηφαίστειο"Β. Ουγκό


Συγκεκριμένα στη μονή είχαν καταφύγει πολλά γυναικόπαιδα. Υπερασπιστές τους ήταν 250 αγωνιστές με αρχηγό τον Ιωάννη Δημακόπουλο,αξιωματικό του ελληνικού στρατού, και τον ηγούμενο Γαβριήλ.
Ο περίβολος του Αρκαδίου όπου δόθηκε  φονική μάχη μεταξύ Τούρκων και Κρητικών.

Εναντίον τους επιτέθηκαν στις 8 και 9 Νοεμβρίου 1866  χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι μετά από 3 εφόδους και βαριές απώλειες, κυρίευσαν το μοναστήρι. 




Τότε ο Κωστής Γιαμπουδάκης (Κλικ) ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη και τάφηκαν κάτω από τα ερείπια αγωνιστές και γυναικόπαιδα μαζί με πολλούς εχθρούς.Η έκρηξη ακούστηκε σχεδόν στη μισή Κρήτη!


Ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δημακόπουλος,φρούραρχος της μονής Αρκαδίου


πηγή:Ι.Μ Αρκαδίου
Το ιστορικό κυπαρίσσι στον περίβολο της μονής όπου υπάρχει σφηνωμένο τουρκικό βλήμα στον κορμό.Στα πυκνά κλαδιά του σώθηκε ένας κρητικός αγωνιστής.


Η μπαρουταποθήκη-μερικώς αναστηλωμένη-που εκεί γράφτηκε ο επίλογος της θυσίας των αγωνιστών.

Η μεγάλη μάχη άφησε 864 Έλληνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά νεκρούς, 114 αιχμαλώτους (αποκεφαλίστηκαν όλοι την επομένη ημέρα!!!!),πάνω από 1500 Τούρκους στρατιώτες σκοτωμένους και εκατοντάδες τραυματίες.
Η θυσία στο Αρκάδι σκόρπισε μεγάλη συγκίνηση στην Ευρώπη.Μετά όμως από σύσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να μη στηρίζει επαναστατικά κινήματα σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να πληρώσει σ' αυτήν πολεμική αποζημίωση.
Το 1896 η ταυτόχρονη επανάσταση σε Μακεδονία και Κρήτη προκάλεσε νέα παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.Ως αντάλλαγμα ο Σουλτάνος παραχώρησε αυτονομία στην Κρήτη.Ο ένοπλος αγώνας άρχισε να δικαιώνεται........


Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ε Σ
1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και σημείωσε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Γιατί το επαναστατικό κίνημα του 1854 στη Μακεδονία απέτυχε;
3.Τι κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878;
4.Ποιο ήταν το τέλος της Κρητικής Επανάστασης το 1866;
5.Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στις εξεγέρσεις των Ελλήνων της Μακεδονίας και της Κρήτης εκείνη την εποχή;
6.Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα των Μακεδόνων και των Κρητικών;

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, χαρακτικό του 19ου αιώνα, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη


Κώστας Μουντάκης: Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.......







Δεν υπάρχουν σχόλια :