Προσφατες αναρτησεις

**Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φορτώνεις με ένα κάρο πληροφορίες,αλλά να τα ενθαρρύνεις προς την κατεύθυνση της δράσης, να τους δίνεις τόσες πληροφορίες, όσες τους χρειάζονται για να δημιουργούν από μόνα τους. ΣΙΜΟΥΡ ΠΕΪΠΕΡΤ**

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ-Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και μπροστά στον κίνδυνο των εμφυλίων συγκρούσεων που επικράτησαν λόγω της αναρχίας, οι Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν τον πρίγκηπα Όθωνα (Κλικ), το 17χρονο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, ως βασιλιά της Ελλάδας.

Ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας.

΄Ομως ο νεαρός βασιλιάς ήταν ανήλικος και για τρία χρόνια την εξουσία ασκούσαν οι τρεις Βαυαροί Αντιβασιλείς - Επίτροποι.

Οι τρεις Βαυαροί Αντιβασιλείς, Άρμανσμπεργκ, Μάουρερ,'Ειντεκ 
Το 1834 η Αθήνα,μια μικρή πόλη των 4.000 κατοίκων, επιλέγεται να γίνει η νέα πρωτεύουσα του  κράτους λόγω της θέσης και της μεγάλης της ιστορίας.
Οι Βαυαροί πήραν δραστικά μέτρα και προσπάθησαν να:
  • να οργανώσουν τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια 
  • να ενδυναμώσουν την οικονομία
  • να κατοχυρώσουν την ανεξαρτησία
  • να στελεχώσουν το στρατό
  • να ιδρύσουν σχολεία (Δημοτικά-Ελληνικά και Γυμνάσια) καθώς και Πανεπιστήμιο
Παρά την προσπάθειά τους πολλές βασιλικές αποφάσεις δημιουργούσαν δυσαρέσκεια.Τα εθνικά χτήματα δεν είχαν αποδοθεί στους αγρότες,οι περισσότεροι αγωνιστές είχαν παραμεριστεί,η φτώχεια δεν περιορίστηκε,ενώ η ληστεία στη ύπαιθρο μεγάλωνε την αναταραχή..... Ο Βασιλιάς Όθωνας μετά την ενηλικίωσή του, συνέχισε να κυβερνά απολυταρχικά.
Στις 3 Σεπτέμβρη του 1843 λαός και στρατός επαναστάτησαν με επικεφαλής το Συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη,τον αγωνιστή στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη και άλλους παλιούς οπλαρχηγούς,απαιτώντας από το βασιλιά να παραχωρήσει Σύνταγμα.

Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ

Το πολίτευμα έγινε Συνταγματική Μοναρχία,αλλά δεν έλυσε  προβλήματα και  αντιδράσεις του ελληνικού λαού.
Το 1862 ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.Ο βασιλιάς Όθωνας έχασε το θρόνο του και μαζί  με τη βασίλισσα Αμαλία επέστρεψε στη Βαυαρία. 

Ο Όθωνας φεύγει οριστικά από την Ελλάδα 


Ioannis Kolettis.JPG
Ο  Ιωάννης  Κωλέττης
Στη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα διαδόθηκε η "Μεγάλη Ιδέα",δηλαδή η επέκταση των ελληνικών συνόρων και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που ζούσαν ακόμα κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.
Εμπνευστής και υποστηρικτής υπήρξε ο πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης - ΚΛΙΚ, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας 1844-1847. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ......ΚΛΙΚ ΕΔΩΔεν υπάρχουν σχόλια :