Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ



Το ερώτημα πανάρχαιο.
τι συμβαίνει με τα χρώματα ;
 τι σχέση έχουν με το ΦΩΣ ;

Παρέμεινε ως ερώτημα χωρίς απάντηση μέχρι που έκανε την εμφάνισή της η Φυσική.Tον 17ο αιώνα η κυρίαρχη άποψη θεωρούσε το ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ του Ήλιου σαν το απλούστερο είδος φωτός.
Το «λευκό φως» ήταν το καθαρό και αμόλυντο φως που ήταν αδύνατον να περιέχει κάποιο άλλο. Ήταν εξάλλου το σύμβολο της αγνότητας και της καθαρότητας.
Το χρώμα αντίθετα, ήταν το αποτέλεσμα της προσθήκης «όχι καθαρών» προσμίξεων στο  λευκό φως.
                               
Η ανατροπή μιας ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η παρέμβαση του Nεύτωνα. Ήταν η δημοσίευση της θεωρίας για το φως . 






Το ηλιακό φως δεν είναι απλό, είναι σύνθετο, είναι ένα μίγμα ακτινοβολιών διαφόρων χρωμάτων  που   «συνταξιδεύουν» με την ίδια  ταχύτητα και συνυπάρχουν μέσα στο ηλιακό φως, εφόσον το φως διαδίδεται στο κενό.
Όταν όμως αυτό το σύνθετο φως πέσει πάνω στη γυάλινη επιφάνεια του πρίσματος κάθε ακτινοβολία υφίσταται μία διαφορετική διάθλαση από τις υπόλοιπες και ακολουθεί μία δική της διαδρομή, τόσο μέσα στο πρίσμα όσο και έξω από αυτό, οπότε πέφτει στη λευκή  οθόνη και τη χρωματίζει ανάλογα.





Η θεωρία περιείχε τόλμη. Ερχόταν σε μετωπική σύγκρουση με μια ιδέα ριζωμένη στην κοινή γνώμη της εποχής,την ιδέα ότι το λευκό φως είναι ενιαίο.
 Η εμπειρία έδειχνε να την ενισχύει. Σε κάθε επανάληψη το λευκό φως λύγιζε και άνοιγε σαν βεντάλια με τα έξι χρώματα πάντοτε στην ίδια σειρά.
Η πρόταση ενισχύθηκε από τον τροχό με τα χρώματα. Ενώ έχει πάνω του,  με συγκεκριμένη κατανομή και τη δεδομένη σειρά τα χρώματα του φάσματος, όταν τον βάζουμε να στρέφεται δείχνει λευκός.





  Ο δίσκος του Νεύτωνα




Η πρόταση επαληθεύθηκε. Το λευκό φως συγκροτείται από ακτινοβολίες και κατά την ανάλυσή του προκύπτει μια συγκεκριμένη ακολουθία από τις ακτινοβολίες αυτές
Η νέα ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ:




Το ουράνιο τόξο.Πότε το βλέπουμε;Πώς δημιουργείται;

Το χρώμα 
των πραγμάτων


'Οταν το ηλιακό φως πέφτει σε ένα αδιαφανές αντικείμενο,το αντικείμενο απορροφά επιλεκτικά ορισμένες μόνο από τις ακτινοβολίες που «συνταξιδεύουν» στο ηλιακό φως. Οι υπόλοιπες ανακλώνται και μεταφέρουν στο ανθρώπινο μάτι το μήνυμα για το είδος του χρώματος.



Όταν το ηλιακό φως πέφτει στην παπαρούνα απορροφώνται όλες οι ακτινοβολίες εκτός από την κόκκινη που ανακλάται στο μάτι μας και τη βλέπουμε κόκκινη.



Στο νησιώτικο δρομάκι ανακλώνται όλες σχεδόν οι ακτινοβολίες και το βλέπουμε λευκό!



Το κάρβουνο υποδέχεται το λευκό φως και απορροφά όλες τις ακτινοβολίες.Ελάχιστο από το φως ανακλάται και έτσι το βλέπουμε μαύρο!

πηγή:ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ - Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


  • Ανάλυση του λευκού φωτός - ΚΛΙΚ


  • Σύνθεση του λευκού φωτός - ΚΛΙΚ


  • Ανάμειξη χρωμάτων - ΚΛΙΚ



  • Γυάλινο πρίσμα - ΚΛΙΚ


 
                                                    Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ


H EΓΧΡΩΜΗ ΟΡΑΣΗ-ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Έγχρωμη όραση
Κλικ για εκτέλεση

Δεν υπάρχουν σχόλια :