Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ


Μετά την καταστροφή στη μάχη του Πέτα, μέρος των αποδεκατισμένων ελληνικών δυνάμεων καταφεύγει στο Μεσολόγγι και αρχίζει να το οχυρώνει.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Η κυβέρνηση διορίζει στρατηγό  το Σουλιώτη οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη (Κλικ), καπετάνιο με ήθος ,αρετές και εντιμότητα.Ο Μάρκος Μπότσαρης βρίσκεται στο Μεσολόγγι, οργανώνει την άμυνά του και καταφέρνει να καθυστερήσει τον Ομέρ Βρυώνη που πολιορκεί την πόλη. Η επιτυχία του γίνεται μεγαλύτερη, όταν οι Τούρκοι αποκρούονται με βαριές απώλειες το Δεκέμβρη του 1822,ανήμερα των Χριστουγέννων, στους προμαχώνες του Μεσολογγίου.....ΚΛΙΚΠαρόλα αυτά οι Τούρκοι επιχειρούν με τον Μουσταφά πασά και τον Ομέρ Βρυώνη για μια ακόμα φορά εναντίον της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας το καλοκαίρι του 1823.


ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
Ο διορισμός του Μπότσαρη ως Αρχιστράτηγου της Δυτικής Στερεάς,δυσαρέστησε τους άλλους οπλαρχηγούς.
Ο αγωνιστής, σε μια συγκινητική ομιλία στο Μεσολόγγι μπροστά στον κίνδυνο, έσκισε το δίπλωμά του θέλοντας να συμφιλιωθούν οι οπλαρχηγοί και έφυγε με τους Σουλιώτες  να δώσει τον αγώνα.
"Το δίπλωμα το παίρνει όποιος μπορεί στη μάχη"τους είπε.
Στο Κεφαλόβρυσο,έξω από το Καρπενήσι έδωσε τη μεγάλη μάχη αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους με γιουρούσι(κλικ) τη νύχτα (8 Αυγούστου 1823).

Ο θανάσιμος τραυματισμός του ήρωα......
Η νίκη ήταν μεγάλη ,αλλά  ο ήρωας τραυματίστηκε θανάσιμα από τουρκικό βόλι.
Ο τάφος του ήρωα στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου

Ο Μάρκος Μπότσαρης κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι  σε κλίμα οδύνης.Ήταν μόλις 33 ετών. Η επανάσταση έχασε ένα γενναίο αγωνιστή και έναν τίμιο στρατιώτη.
Η θυσία του δεν πήγε χαμένη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν βαριές και υποχώρησαν από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

                                                     

EΡΓΑΣΙΕΣ
1.Χώρισε το μάθημα σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Με τη βοήθεια των πλαγιότιτλων και των λέξεων-κλειδιών που υπογραμμίσαμε γράψε την περίληψη του μαθήματος.(10-12 σειρές)Δεν υπάρχουν σχόλια :