Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΙΟ_2

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ


Δες τι είχαμε μάθει παλαιότερα.Κάνε κλικ ΕΔΩ!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ - "ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕΝΤΡΙ" 
Ένα ζεύγος Βαυαρών στήνει το πρώτο καφενείο των Αθηνών το 1834, στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου. Μια πράσινη ταμπέλα με σκιτσαρισμένο ένα δέντρο είχε τοποθετηθεί στην είσοδο. Το "Πράσινο Δεντρί" (Zum Gruner Baum).

Καφενείο στα χρόνια του Όθωνα


Για μισό αιώνα ήταν τόπος συνάντησης των στρατιωτικών, όπου μπορούσαν να πιουν τον καφέ τους στην κύρια αίθουσα, να απολαύσουν αυγά, λουκάνικα και το δυσεύρετο ζαμπόν στην αίθουσα του εστιατορίου και να διαβάσουν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες στο αναγνωστήριο.

Αργότερα, το καφενείο προσέφερε και ζωντανή μουσική και για πρώτη φορά, σοκαρισμένο το αθηναϊκό κοινό θα παρακολουθούσε την είσοδο γυναικών στον ανδροκρατούμενο χώρο. Ζευγάρια ξεφάντωναν με τους μοντέρνους χορούς της Ευρώπης.  
Εδώ σερβιρίστηκε για πρώτη φορά η μπύρα, εδώ οι έλληνες αξιωματικοί είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην ξιφομαχία. Λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών, το μαγαζί καθιερώθηκε ως στέκι των φιλοβασιλικών και λέγεται πως ακόμα και ο ίδιος ο Όθωνας το είχε επισκεφτεί μερικές φορές. Ακόμα και μετά την εκδίωξη των Βαυαρών, το καφενείο παρέμεινε δημοφιλές στέκι για πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες του ήταν ο Αχιλλέας Παράσχος, που εδώ διάβασε τα πρώτα του ποιήματα. Ο Φιλήμων, ο Παπαρρηγόπουλος, ο Δραγούμης και ο Βυζάντιος το προτιμούσαν.

Μετά άνοιξε και το περίφημο καφενείο " Η Ωραία Ελλάς" (1873), στη συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου, το οποίο έγινε σημείο συγκέντρωσης όλων των διάσημων προσωπικοτήτων του καιρού.
Στη δεκαετία του 1880, έχουν ήδη εμφανιστεί πολλά καφενεία και η κίνηση της πόλης μετατοπίζεται πιο κεντρικά. Σταδιακά, το "Πράσινο Δεντρί" αρχίζει να παρακμάζει. Το 1893 αναφέρεται ως ένα ταπεινό αγροτικό καφενείο, σταθμός για τους καραγωγούς που ταξίδευαν προς τη Θήβα. Έκλεισε το 1922 και μετατράπηκε σε αποθήκη του Ταχυδρομείου.
πηγή:Σκεπτέον Έστί


Αργότερα, γύρω στο 1910, τα τρία αδέλφια της οικογένειας Λουμίδη εργάζονταν σε ένα από τα καφεκοπτεία της εποχής. Με την πείρα που απέκτησαν, άνοιξαν αργότερα το πρώτο τους κατάστημα στον Πειραιά(1919).Σύντομα παρουσίασαν τον περίφημο "Έτοιμο Καφέ Λουμίδη", που κατέκτησε γρήγορα την Ελλάδα, παρόλο που ο κόσμος ήταν αρκετά δύσπιστος την εποχή εκείνη σε κάθε είδους έτοιμο παρασκεύασμα. Αργότερα παρουσίασαν και το γνωστό "Παπαγάλο", βάζοντας τον παρακευασμένο καφέ σε κάθε σπίτι και καφενείο της χώρας μας.
πηγή:Εγκ. Παιδεία



Κουρείο - Μπαρμέρικο
Ο κουρέας ή μπαρμπέρης είναι χειρωνακτικό επάγγελμα. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το γαλλικό barbe, που σημαίνει «γένι», «μούσι».
Στα παλιά χρόνια κυρίως στις αγροτικές περιοχές το καφενείο του χωριού ή της γειτονιάς ήταν ταυτόχρονα παντοπωλείο (μπακάλικο) και κουρείο!
ΜΟΛΥΒΟΣ Ή ΜΗΘΥΜΝΑ
Δες το βίντεο

Μόλυβος-Ηλιοβασίλεμα (lesvosgreece.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :