Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή-camera obscura

Από τις σελίδες 149-150 του τετραδίου εργασιών της Φυσικής μπορούμε να κατασκευάσουμε μια απλή φωτογραφική μηχανή.

Κατασκευή φωτογραφικής μηχανής-1

Κατασκευή φωτογραφικής μηχανής-2

Αν κοιτάξουμε προς ένα φωτεινό αντικείμενο θα διαπιστώσουμε ότι αυτό σχηματίζεται στο ρυζόχαρτο ανάποδα.Η αποτυπωμένη εικόνα (είδωλο) που σχηματίζεται ανάποδα, έχει εξήγηση στην ευθύγραμμη διάδοση του φωτός.
Οι ακτίνες από το επάνω μέρος του αντικειμένου, περνούν μέσα από το φακό, αποτυπώνονται στο κάτω μέρος του ειδώλου και αντίστροφα, όπως βλέπουμε παρακάτω.


Τη δουλειά της μικρής ή μεγάλης τρύπας που ανοίχτηκε στο κουτί κάνει στη φωτογραφική μηχανή το διάφραγμα.
Η ευκρίνεια του ειδώλου εξασφαλίζεται από τη χρήση συγκλινόντων φακών πίσω από το διάφραγμα.....


            ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΠΟΔΑ

Ήξερες ότι οι εικόνες που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο σου είναι ανάποδες; 
Αυτό συμβαίνει, επειδή το μάτι σου έχει ένα φακό. Μέσα σε ένα φακό, η εικόνα αντιστρέφεται. Όταν ο εγκέφαλος σου παίρνει την πληροφορία, την αποκωδικοποιεί, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεσαι κανονικά το αντικείμενο.
Αυτό το χαρακτηριστικό των φακών είχε επισημανθεί για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ. (περίπου 2.400 χρόνια πριν) από τον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη. Οι μελέτες του αποτέλεσαν τη βάση για την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής.
Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε την "camera obscura", που στα ιταλικά σημαίνει σκοτεινό δωμάτιο. Μια μικρή τρύπα στον τοίχο του σκοτεινού δωματίου λειτουργούσε σαν φακός. Το φως που ανακλούνταν από ένα αντικείμενο εκτός δωματίου, εισερχόταν στην τρύπα του τοίχου. Τα μόρια του αέρα στο άνοιγμα ενεργούσαν σαν φακός που προέβαλλε την εικόνα του αντικειμένου στον απέναντι τοίχο του δωματίου. Η εικόνα ήταν αντεστραμμένη.
Το ίδιο αυτό φαινόμενο ισχύει με κάθε φακό. Όταν πρωτοεμφανίσθηκαν οι φακοί για να χρησιμοποιηθούν στη φωτογραφία, περί το 1840, οι εικόνες ήταν πολύ πιο ευκρινείς, αλλά ακόμη ήταν αντεστραμμένες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Όμως, όταν εκτυπώνεται το αρνητικό, η εικόνα επανέρχεται στην αρχική της μορφή.
εικόνα
Αντικείμενο-Φακός-Εικόνα (Είδωλο)

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ




ΑΘΗΝΑ 1842: Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα από το Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί

Δεν υπάρχουν σχόλια :