Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

Με την έναρξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στο Μοριά, οι φήμες για τον ξεσηκωμό είχαν αρχίσει.
Ο Παπαφλέσσας, στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (Αίγιο/26-1-1821) ξεσήκωσε με  πύρινους λόγους τους προκρίτους, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις τους.
                                          Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε έρθει κρυφά στη Μάνη και περίμενε........
                                
Οι Τούρκοι που υποπτεύονταν την επανάσταση,  κάλεσαν στην Τριπολιτσά τους προκρίτους των επαρχιών δήθεν για σύσκεψη,αλλά όσους πήγαν τους φυλάκισαν.
     Η  επανάσταση αρχίζει......
Οι πρώτες συγκρούσεις άρχισαν πριν από την 25η Μαρτίου 1821. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα  έπεσαν οι πρώτες τουφεκιές.
*14 Μαρτίου 1821: Ο Νικόλαος Χριστοδούλου Σολιώτης χτυπά τους ταχυδρόμους του Χουρσίτ πασά στο Αγρίδι κοντά στην Ακράτα.
*18 Μαρτίου 1821:Οι Χονδρογιανναίοι χτυπούν τουρκική χρηματαποστολή στη Χελωνοσπηλιά στα Λυκούρια, στο δρόμο Καλαβρύτων-Τρίπολης.
*21 Μαρτίου 1821: Η πρώτη ένοπλη σύγκρουση στα Καλάβρυτα. Οι Τούρκοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στους πύργους τους και παραδίνονται........

Ο Ανδρέας Λόντος, προεστός της Βοστίτσας, υψώνει τη σημαία της επανάστασης,  απελευθερώνει το Αίγιο στις 23 Μαρτίου 1821 και πηγαίνει στην Πάτρα .
                          

                              
                                             Ο Ανδρέας Λόντος και η σημαία του
Η 25η Μαρτίου γίνεται η επίσημη ημερομηνία θρύλος της ιστορίας μας.Σίγουρα εκείνη την ημέρα ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός δε βρισκόταν στα Καλάβρυτα, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά όσοι το αμφισβητούν, δικαιολογημένα, θα πρέπει να λένε πού βρισκόταν στις 17 Μαρτίου 1821,σύμφωνα με τις πηγές,  για τη δική τους αξιοπιστία.
Στην αρχή οι συγκρούσεις ήταν μεμονωμένες.Όταν όμως άρχισαν να γενικεύονται, οι Τούρκοι με τις οικογένειές τους  κρύβονταν στα κάστρα και οι Έλληνες  τους πολιορκούσαν.
Στη Στερεά Ελλάδα οι επανάσταση ήταν πιο οργανωμένη.
Ο Αθανάσιος Διάκος στη Λιβαδειά,ο Πανουργιάς στα Σάλωνα (Άμφισσα), οι Μακρής και  Αθανάσιος Ραζηκότσικας στο Μεσολόγγι ανάβουν τη φλόγα του ξεσηκωμού.




















 Οδυσσέας Ανδρούτσος- Αθανάσιος Διάκος-  Πανουριάς και Δυοβουνιώτης


Ακολουθούν το Πήλιο, η Χαλκιδική με τον Εμμανουήλ Παπά και νησιά του Αιγαίου.
Το πρώτο νησί που επαναστάτησε ήταν οι Σπέτσες με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
                           
            Η Μπουμπουλίνα  και το σπίτι της Μουσείο σήμερα στις Σπέτσες.
Οι Έλληνες ήταν δυνατοί στη θάλασσα και έπρεπε να κρατήσουν ελεύθερα τα νησιά ώστε να ανεφοδιάζεται ο στόλος και να μη γίνει απόβαση  Τούρκων από τη Μ.Ασία.
Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' έδωσε εντολή για αντίποινα κατά των Ελλήνων στην Πόλη, στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί. Θύμα της αγριότητας των Τούρκων ήταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε', ο οποίος κρεμάστηκε την ημέρα του Πάσχα και πετάχτηκε στη θάλασσα!!!!!
                                  
                            
                                                 
                                         
Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και η κλειστή σήμερα Πύλη.......
Αντί όμως αυτές οι θηριωδίες να κάμψουν τον αγώνα ,ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση των αγωνιστών και προκάλεσαν την αγανάκτηση των χριστιανικών λαών της Δύσης και της Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :