Μετά το θάνατο του Ρήγα Φεραίου ήταν πλέον κοινή πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να ελευθερωθούν μόνοι τους.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1814
Το 1814 συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας τρεις Έλληνες έμποροι ο Αθανάσιος Τσακάλωφ -ΚΛΙΚ-από τα Γιάννενα, ο Νικόλαος Σκουφάς-ΚΛΙΚ- από την Άρτα και ο Εμμανουήλ Ξάνθος-ΚΛΙΚ- από την Πάτμο.Έβλεπαν την άθλια κατάσταση που είχε περιέλθει ο τόπος και αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση, τη Φιλική Εταιρεία.
Ο σκοπός προφανής. Η οργάνωση της επανάστασης και η απελευθέρωση, κατόπιν προετοιμασίας κάτω από τη"μύτη" των Τούρκων! Όμως, όσοι θα αναλάμβαναν την προετοιμασία και συμφωνούσαν με το σκοπό της Εταιρείας, θα έπρεπε να δώσουν τον "όρκο των Φιλικών" και να ακολουθούν τις εντολές της. (μυστική ιεροτελεστία).
Ο όρκος των Φιλικών
Οι "Φιλικοί" δε γνωρίζονταν μεταξύ τους,αλλά είχαν κρυπτογραφικούς κώδικες ,συνθηματικές φράσεις και χρησιμοποιούσαν συνθηματικό αλφάβητο.(Γιατί άραγε;)
Ο όρκος των Φιλικών
Οι "Φιλικοί" δε γνωρίζονταν μεταξύ τους,αλλά είχαν κρυπτογραφικούς κώδικες ,συνθηματικές φράσεις και χρησιμοποιούσαν συνθηματικό αλφάβητο.(Γιατί άραγε;)
Τσακάλωφ-Ξάνθος-Σκουφάς(κέρινα ομοιώματα)
Ο πρώτος Όρκος.......
Έτσι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα και άρχισαν να γίνονται μέλη της έμποροι ,κλέφτες και αρματολοί καθώς και ιερείς.... Από τους πρώτους που μυήθηκαν ήταν ο πλούσιος Παναγιώτης Σέκερης, που διέθεσε όλη του την περιουσία για το σκοπό της εταιρείας. Οι Φιλικοί, άφηναν να εννοηθεί ότι μια μεγάλη ομόδοξη δύναμη και ένας αόρατος αρχηγός βρισκόταν πίσω τους και τους ενίσχυε.(Ήταν πιστεύετε απαραίτητο αυτό και γιατί;)
Με αυτό το έγγραφο ήταν εφοδιασμένοι οι Φιλικοί.Επάνω φαίνεται κρυπτογραφημένη η φράση"Ελευθερία ή θάνατος"
Έφυγαν από την Οδησσό και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε η νέα τους έδρα και προσπάθησαν να βρουν αρχηγό,ενώ συνεχιζόταν η μύηση νέων 'Φιλικών', όπως του αρχιμανδρίτη Παπαφλέσσα (Γρηγορίου Δικαίου) στο κινηματογραφικό απόσπασμα της ομώνυμης ταινίας που ακολουθεί.
Ο Παπαφλέσσας γίνεται 'Φιλικός'....
Απευθύνθηκαν στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος αρνήθηκε και μετά στον Αλέξανδρο Υψηλάντη-ΚΛΙΚ-, ήρωα αξιωματικό του ρωσικού στρατού που δέχτηκε με ενθουσιασμό και έγινε ο γενικός αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης
EΡΩΤΗΣΕΙΣ
Υπογράμμισε στο βιβλίο σου και μάθε την απάντηση καθεμιάς:
1.Οδησσός 1814.Ποιοι ήταν οι πρώτοι «Φιλικοί» και ποιος ο σκοπός της Φιλικής Εταιρείας: (εισαγωγή)
2.Πώς γινόταν κάποιος
μέλος της Φιλικής Εταιρείας; (πρώτη παράγραφος)
3.Ποια ήταν η μυστική-αόρατη αρχή της Εταιρείας και πού
στηριζόταν η οργάνωσή της; (δεύτερη παράγραφος)
4.Γιατί το 1818 θεωρείται η σημαντικότερη χρονολογία για την
εξέλιξη της Φιλικής Εταιρείας;(τρίτη παράγραφος)
5.Πώς δόθηκε η αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας στον Αλέξανδρο
Υψηλάντη;(τέταρτη παράγραφος)
6.Ποιο ήταν το πολεμικό σχέδιο του Υψηλάντη;(πέμπτη παράγραφος)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου