Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΝΕΡΑΪΔΑ"

Ένα πλοίο θρύλος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο λιμάνι του Ναυπλίου επισκέψιμο για το κοινό. Είναι το οχηματαγωγό "Νεράιδα" του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση που ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ως μουσείο. Το πλοίο από το 2013 μπορεί να εκτελεί πλόες σε λιμάνια όπως παλιά.

Το "Νεράιδα" στο λιμάνι του Ναυπλίου

Το επιβατικό πλοίο "Νεράιδα" ναυπηγήθηκε το 1939 στην κατεχόμενη από τους Ιταλούς Ριέκα της Κροατίας και καθελκύστηκε με το όνομα "Laurana". Πραγματοποιούσε ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Αδριατική και χρησιμοποιήθηκε στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο ως διασωστικό σκάφος.Όταν καταλήφθηκε από τους Άγγλους δρομολογήθηκε στη γραμμή Μάλτα-Συρακούσες.


Το 1949 το πλοίο αγοράστηκε από το Γιάννη Λάτση και ήταν το πρώτο που δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού: Πειραιά - Αίγινα - Μέθανα - Πόρο - Ύδρα - Ερμιόνη - Σπέτσες -Μονεμβασιά........

1950:Ο Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας με το ''Νεράιδα'' στο Ναύπλιο(πηγή:saronicmagazine)
Ήταν αυτό που έφερε τον τουρισμό στα νησιά μας.Ηθοποιοί, καλλιτέχνες, διασημότητες της εποχής, πολιτικοί και διανοούμενοι ταξίδεψαν στους παραπάνω προορισμούς για 25 χρόνια.Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε.
O Γιάννης Λάτσης θεωρούσε το ''Νεράιδα'' τυχερό του καράβι και ήταν επιθυμία του να μη διαλυθεί.Έτσι το 2007 ο γιος του, Σπύρος Λάτσης, έστειλε για ανακατασκευή το γέρικο πλέον πλοίο στο ναυπηγείο που το κατασκεύασε, επιβλέποντας τις εργασίες.Μέσα σε τρία χρόνια οι ναυπηγοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν το project με επιτυχία.Το "Νεράιδα" ήταν έτοιμο και αξιόπλοο όπως τότε.Η επιθυμία του πρώτου ιδιοκτήτη είχε πραγματοποιηθεί.


Το ''Νεράιδα'' στην Ύδρα

Το Σεπτέμβρη του 2013 το πλοίο ως μουσείο έκανε την ίδια διαδρομή του Αργοσαρωνικού ξυπνώντας μνήμες. Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες το επισκέπτονταν καθημερινά.....  
Μέρος του εσωτερικού του πλωτού μουσείου(φωτο Σ. Μαυρομμάτης)

Σήμερα βρίσκεται στο Ναύπλιο και ποιος ξέρει, αν ενδιαφερθεί η νέα δημοτική αρχή, μπορεί να το δούμε στο λιμάνι του Αιγίου!



Δες το βίντεο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια :