Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ (1460-1687)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Δεσπότες στο Μοριά και διάδοχοι του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου έμειναν οι αδελφοί του Θωμάς και Δημήτριος.Η πρώτη σκέψη τους ήταν να καταφύγουν στην Ιταλία.
Άλλαξαν γνώμη μοιράζοντας την Πελοπόννησο στα δύο, με πρωτεύουσες το Μιστρά(Δημήτριος) και την Πάτρα(Θωμάς). Αναγνώρισαν την κυριαρχία του Μωάμεθ και του πλήρωναν φόρο υποτέλειας! 

 


                                                Η Πελοπόννησος την περίοδο της Φραγκοκρατίας
                                           
Despotate of Morea 1450.svg
Το δεσποτάτο του Μορέα 1450 υπό την επιρροή του Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγου

Το 1458 η περιοχή έχει επαναστατήσει και οι Παλαιολόγοι όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, αλλά φιλονικούν μεταξύ τους για την εξουσία.Οι Τούρκοι έρχονται για πρώτη φορά στο Μοριά και στη Βοστίτσα για να βοηθήσουν το φίλο τους Δημήτριο Παλαιολόγο.......
 
       Ο Μωάμεθ ο Β'
Ανήσυχος ο  Μωάμεθ  Β’ ήρθε στην Πελοπόννησο το 1458. Υπαγόρευσε σκληρούς  όρους στους Παλαιολόγους. Ο κυριότερος όρος ήταν ότι οι περιοχές  που  είχε κατακτήσει με τον στρατό του  (Πάτρα,  Καλάβρυτα και Βοστίτσα-Αίγιο) θα ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Θωμάς παρέδωσε στον Σουλτάνο τις ελληνικές πόλεις όπως την Πάτρα,τα Καλάβρυτα και τη Βοστίτσα (Αίγιο) "ως λάχανα κήπου". 
Επίσης όπως αναφέρεται πριν από την παράδοση, απειλήθηκαν να βασανιστούν οι άρχοντες της πόλης, εάν δεν παρέδιδαν την Ακρόπολη του Αιγίου. 
Άλλοι ιστορικοί γράφουν ότι τελικά η Βοστίτσα καταλήφθηκε με μια και μόνο έφοδο.
1460: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
         ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
Ο Μωάμεθ κατακτά οριστικά το Μοριά.Έρχεται για δεύτερη και τελευταία φορά!!!!(Λάθη, Παραλήψεις και το Τέλος)
Οι αδερφοί Δημήτριος-ΚΛΙΚ και Θωμάς-ΚΛΙΚ έκαναν πολλά λάθη που στους στοίχισαν ακριβά,φέρνοντας το Μωάμεθ και την Τουρκοκρατία στο Μοριά.
Οι Παλαιολόγοι συνεχίζουν τα άστοχα λάθη τους και ο Δημήτριος επιθυμεί να παραδώσει την μονάκριβη κόρη του, την Θεοδώρα στο Σουλτάνο, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τρία νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Θράκης. Επίσης ο Θωμάς επιτέθηκε κατά του πανίσχυρου Σουλτάνου και κατά του αδερφού του, Δημητρίου!!!!
Ο Δημήτριος που ήταν φιλότουρκος, έγραψε  στον  Μωάμεθ την ιστορική φράση « έλα να πάρεις τον τόπο για να ησυχάσω».Αργότερα είδε την κόρη του να οδηγείται στο σουλτανικό χαρέμι και ο ίδιος να χάνει τα αξιώματά του.
Ο Θωμάς ο οποίος ήταν λατινόφιλος, κατέφυγε στην Κέρκυρα και από εκεί στην Ρώμη όπου και πέθανε το 1465. Ο Δημήτριος έγινε μονάχος  και πέθανε το 1470.
Το φθινόπωρο  του 1460, ο Μωάμεθ επέστρεψε στη βάση του  έχοντας κατακτήσει αρκετούς τόπους και μαζί του έσερνε 2000 οικογένειες και 2000 αγόρια χριστιανών της Πελοποννήσου,  τα οποία προορίζονταν για γενίτσαροι.
Το χειρότερο λάθος δεν ήταν ότι ο Θωμάς ήταν   λατινόφιλος, και ο Δημήτριος  φιλότουρκος, αλλά ότι κανένας δεν έμοιαζε του αδελφού τους Κωνσταντίνου.

Χειρόγραφα με τις υπογραφές των Παλαιολόγων

Ο μόνος που πρόβαλλε αντίσταση ήταν ο φρούραρχος του Σαλμενίκου και των Ρυπών, Γραίτζας Παλαιολόγος
ΓΡΑΙΤΖΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Ηρωϊκή Αντίσταση στο Σαλμενίκο

                        Το βουνό όπου ήταν το κάστρο του Σαλμενίκου-ΚΛΙΚ

Ο Γραίτζας Παλαιολόγος ήταν φρούραρχος του Σαλμενίκου-ΚΛΙΚ. Εκείνη την εποχή στο Σαλμενίκο οι Τούρκοι τους πολιορκούσαν στενά και μάλιστα τους είχαν κόψει την ύδρευση. Οι ντόπιοι έδεναν βαμβάκι στις άκρες σχοινιών τις οποίες άφηναν να φτάνουν ως τα ρέματα του παρακείμενου ποταμού Σαλμενίκου, αλλά οι πολιορκητές έκοβαν τα σχοινιά πριν τα ανασύρουν. Ο Γραίτζας Παλαιολόγος παρά τις δυσκολίες συνέχισε να αμύνεται και μάλιστα έπεισε τον Μωάμεθ να τους επιτρέψει να πάνε στη Ναύπακτο, ενώ αυτός θα αποσυρόταν στο Αίγιο. 
Ο Γραίτζας δοκιμαστικά στέλνει πρώτα μικρό απόσπασμα στρατιωτών για να δεί τι θα συμβεί και όντως οι Τούρκοι τους επιτέθηκαν. 
Οι πολιορκούμενοι συνεχίζουν την αντίσταση και τον Ιούλιο του 1461 πετυχαίνουν την συνθηκολόγηση και φεύγουν για τη Ναύπακτο. Ο Μαχμούτ πασάς είπε: «Άβουλους άνδρες βρήκα πολλούς αλλά άνδρα με βούληση μόνο έναν».
Ο Γραίτζας έγινε αξιωματικός του ιππικού των Βενετών στη Ναύπακτο.(Λεπάντο)

Ο Δημήτριος Παλαιολόγος μοναχός και ο Θωμάς Παλαιολόγος με φράγκικη τιάρα....

Οι Τούρκοι είναι πλέον κυρίαρχοι σε όλη την περιοχή.Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η είσπραξη φόρων και η μοιρασιά του τόπου.
Τα  ειδή κτημάτων   που  υπήρχαν   ήταν    τα Δημόσια, τα Βακούφικα , που άνηκαν σε Μουσουλμανικά τεμένη, και τα Ιδιωτικά , που διακρίνονταν σε άφθαρτα ( περιορισμένης ιδιοκτησίας) και τα φθαρτά ( πλήρους ιδιοκτησίας ).
Όλες οι  εύφορες  εκτάσεις  πέρασαν στα χέρια  Τούρκων στρατιωτικών  και πολιτών (εποίκων). Επίσης οι σπαχήδες μπορούσαν να μεταβιβάσουν στους κληρονόμους τους και να πληρώνουν φόρο μόνο τη δεκάτη.
H Βοστίτσα όμως ήταν ορεινή περιοχή  και οι κάτοικοι  διατήρησαν σχεδόν ανέπαφες τις  μικρές ιδιοκτησίες τους, αφού υποχρεώθηκαν μόνο στην καταβολή καθιερωμένων φόρων.

                                                          ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΤΑΞΗ ΣΤ' 2012-13

ΘΕΜΑ:"ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 1458-1830)

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να αναφέρεται που βρήκατε τις φωτογραφίες (wikipedia.el) να μην φαίνονται δικές σας.