Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ-Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΥΓΙΑ ΤΟΥ 1922

 
ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 
Xάρτης των περιοχών που έζησε ο Ηλίας Βενέζης

 
Ο  Ηλίας Βενέζης


Το Αϊβαλί το 1905 και το 2005!!!!

Ο Ηλίας Βενέζης,πρόσφυγας του 1922,λογοτέχνης και Ακαδημαϊκός,έζησε την προσφυγιά και την τη "φιλοξενία" των Τούρκων στα τάγματα εργασίας. Κατάφερε να επιζήσει και γύρισε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.
Στο έργο του περιγράφει εκείνη την εποχή με φωτεινά και μελανά χρώματα.Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και τον έκαναν διάσημο.Ο ίδιος,ο Στρατής Μυριβήλης,ο Φώτης ΚόντογλουΔιδώ Σωτηρίου και άλλοι Mικρασιάτες συγγραφείς έδωσαν μια άλλη πνοή στη νεοελληνική λογοτεχνία.Τα έργα τους αποτελούν σταθμό όχι μόνο για τη λογοτεχνία αλλά και την ιστορική μνήμη που αφορά τις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας, όπου ο Ελληνισμός μεγαλούργησε 3000 χρόνια και εκδιώχθηκε τον περασμένο αιώνα στη Μικρασιατική καταστροφή.
Αποτελούν επίσης τεκμήρια ιστορίας για όλους,ακόμα και για τους επώνυμους "μέτριους επιστήμονες" που αποκαλύφτηκαν ανερυθρίαστα γράφοντας για  .......συνωστισμό στη Σμύρνη το 1922!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :