Προσφατες αναρτησεις

**Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φορτώνεις με ένα κάρο πληροφορίες,αλλά να τα ενθαρρύνεις προς την κατεύθυνση της δράσης, να τους δίνεις τόσες πληροφορίες, όσες τους χρειάζονται για να δημιουργούν από μόνα τους. ΣΙΜΟΥΡ ΠΕΪΠΕΡΤ**

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣΕσωτερική αύξηση
Στην κοινή νεοελληνική υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από σύνθετα ρήματα με προθέσεις (αρχαίες και νέες) που παίρνουν εσωτερική αύξηση στον παρατατικό και στον αόριστο (διαμένω [διά+μένω] – διέμενα, διέμεινα).
Υπάρχουν ρήματα που παίρνουν υποχρεωτικά αύξηση. π.χ.αμφιβάλλω – αμφέβαλα, διακόπτω – διέκοψα, συλλαμβάνω – συνέλαβα κτλ.
 Το ζήτημα βέβαια της εσωτερικής αύξησης είναι περίπλοκο. Σε επίσημο ύφος λόγου (εφημερίδες, περιοδικά, επιστημονικά βιβλία και περιοδικά) παρατηρείται ευρεία χρήση της εσωτερικής αύξησης (άτονης) ακόμα και σε ρήματα που δε συνηθίζονται με αυτή στον καθημερινό λόγο. Π.χ.: ανα-γνωρίζω – ανεγνώρισα, δια-μηνύω – διεμήνυσα, δια-τελώ – διετέλεσα (άτονη εσωτερική αύξηση).
Αντίθετα, σε λογοτεχνικά κείμενα και στον προφορικό λόγο παρουσιάζονται σύνθετα ρήματα με προθέσεις χωρίς αύξηση, και μάλιστα ρήματα που συνήθως παρουσιάζονται με αύξηση. Έτσι, έχουμε: διάκρινες αντί διέκρινες, διάσωσε αντί διέσωσε κτλ.
Η προστακτική δεν παίρνει ποτέ αύξηση (π.χ. διάταζε-διατάζετε Ενεστώτας - διάταξε – διατάξτε Αόριστος). 
Συχνά όμως στον προφορικό λόγο τα σύνθετα ρήματα με προθέσεις απαντώνται με αύξηση: ανέθεσε, επέστρεφε, περιέγραψέ μου το.


Ενεστώτας
Οριστικής
Αόριστος
Οριστικής
Αόριστος
Yποτακτικής
Αόριστος
Προστακτικής
1.
αναθέτω
ανέθεσα ή ανάθεσα
να 
αναθέσω
ανάθεσε
αναθέστε
2.
παραγγέλνω
παρήγγειλα
να παραγγείλω
παράγγειλε
παραγγείλτε
3.
περιγράφω
περιέγραψα
να περιγράψω
περίγραψε
περιγράψτε
4.
υπογράφω
υπέγραψα
να υπογράψω
υπόγραψε
υπογράψτε


      πηγή:Γαλανόπουλος Ιωάννης-ΠΤΔΕ Πατρών
                                                                                 "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΩΣ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ"
Δες παρακάτω, σε παλαιότερη ανάρτηση, τι είχαμε μάθει για τις εγκλίσεις των ρημάτων,τη σωστή γραφή και προφορά της προστακτικής των σύνθετων ρημάτων,αλλά και κλιτικούς πίνακες ρημάτων Α' συζυγίας. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :