Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ

ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ


Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΜΕ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ ΛΙΜΝΗ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Δες τι είχαμε μάθει πέρυσι:ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ (Κλικ)

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ - ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΔΙΑ


               Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα ή Ε Δ Ω 




 ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

                                      ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ


           Ο πασάς των Ιωαννίνων Αλή μη μπορώντας να βλέπει ελεύθερους Έλληνες  δίπλα του ,έκανε  τρεις  εκστρατείες εναντίoν τους. Το 1790 εκστρατεύει κατά  του Σουλίου , αλλά στρατός  του συντρίβεται στα βουνά.
Όμως  δεν ξεχνά την καταστροφή. Το 1792  με τέχνασμα παραπλανά  τον Λάμπρο Τζαβέλα και τον αιχμαλωτίζει μαζί  με το μικρό του γιο Φώτο και 70 Σουλιώτες. Ο Τζαβέλας υποσχέθηκε στον Αλή πασά  να του παραδώσει το Σούλι ,αν τον ελευθέρωνε. Έτσι κατάφερε να ξεφύγει και να τον κοροϊδέψει. Μανιασμένος ο Αλή πασάς εκστρατεύει ίδιος στο Σούλι. Ο στρατός του και πάλι υποχωρεί με βαριές απώλειες. Μάλιστα ο ίδιος ο Αλή πασάς, φοβισμένος, γύρισε γρήγορα στα Γιάννενα. Έπειτα απελευθέρωσε τους αιχμαλώτους και έκανε ειρήνη μαζί τους.
Το Σούλι ησύχασε για 8  χρόνια . Ο Αλή πασάς δεν άντεχε άλλο την ταπείνωση. Το 1800 απέκλεισε τα βουνά του Σουλίου για 3 χρόνια.Η πείνα και οι στερήσεις δεν έριξαν το Σούλι. Αυτό έγινε με την προδοσία του Πηλίου Γούση, οπλαρχηγού που είχε μαλώσει με τους άλλους Σουλιώτες.Ο Γούσης οδήγησε 200 Τούρκους από μυστική είσοδο μέσα στα χωριά. Οι Σουλιώτες υποχώρησαν στο ψηλότερο σημείο των βουνών στο βράχο Κούγκι. Εκεί αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Ο Αλή πασάς τους υποχρέωσε να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Τότε συνέβησαν τα εξής γεγονότα:
Στο Κούγκι έμειναν 5 Σουλιώτες και ο καλόγερος Σαμουήλ. Αυτός ανατίναξε την μπαρουταποθήκη και σκοτώθηκε μαζί με Έλληνες και Τούρκους. Έτσι ο Αλή πασάς βρήκε την ευκαιρία να κυνηγήσει τους Σουλιώτες και να τους εξοντώσει. Μόνο λίγοι σώθηκαν.(1803).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν πλαγιότιτλο για καθεμιά.

2.Γιατί οι Σουλιώτες ήταν ικανοί πολεμιστές; Πώς πολεμούσαν; 

3.Πώς κατακτήθηκε το Σούλι από τον Αλή πασά;

4.Κούγκι και Ζάλογγο. Δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Από το επιπρόσθετο υλικό, τι έμαθες γι΄ αυτά;

5.Ποια ήταν η προσφορά των Σουλιωτών στη Μεγάλη Επανάσταση;



Δεν υπάρχουν σχόλια :