Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ  ΣΤΗΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΓΛΩΣΣΑ.           (ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ - ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Α
Ακούω και γράφω σωστά:


Δες στο Aνθολόγιο σελ.31 και διόρθωσε το γραπτό σου.


Β

Δημιουργεί - Χρειάζονται: Να αντικαταστήσεις χρονικά τα ρήματα σε όλους τους χρόνους της φωνής που βρίσκονται.


δημιουργεί - δημιουργούσε - δημιούργησε -θα δημιουργεί - θα δημιουργήσει - έχει δημιουργήσει - είχε δημιουργήσει - θα έχει δημιουργήσει.


χρειάζονται - χρειάζονταν - χρειάστηκαν-  θα χρειάζονται - θα χρειαστούν - έχουν χρειαστεί - είχαν χρειαστεί - θα έχουν χρειαστεί.


Γ
Να γράψεις πάλι το κείμενο βάζοντας τα ρήματα στον ενεστώτα.

     Ο δύτης φοράει/φόρεσε τη στολή, τοποθετεί/τοποθέτησε τις φιάλες με το οξυγόνο στους ώμους του και παίρνει/πήρε το ψαροντούφεκο στα χέρια του. Με επιδέξιες κινήσεις  μπαίνει/μπήκε στο νερό και κολυμπάει/κολύμπησε προς τη μεγάλη σπηλιά του βυθού. Ξέρει/Ήξερε το σημείο εκείνο πολύ καλά. Ο φίλος του μένει/έμεινε στη βάρκα,  τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και περιμένει/περίμενε……
  


Δ
Συμπλήρωσε τα ρήματα στο σωστό χρόνο (παρελθοντικό) ώστε να βγαίνει  νόημα από την  ιστορία του φίλου μας.

      Κάποτε ζούσε (ζω) στο δάσος ένας μικρός σκαντζόχοιρος, ο Πορκιουπίνος. Οι μέρες περνούσαν (περνώ) ήρεμα στο δάσος για τα ζώα και τα δέντρα. Ώσπου κάποια μέρα έμαθαν (μαθαίνω) ότι οι άνθρωποι της πόλης σχεδίαζαν(σχεδιάζω) να κόψουν(κόβω) τα δέντρα για να φτιάξουν(φτιάχνω) νέους δρόμους.
 Όλα τα ζώα συγκεντρώθηκαν (συγκεντρώνομαι) στο μεγάλο ξέφωτο. Γνώριζαν (γνωρίζω) ότι οι γάτες ζούσαν (ζω) με τους ανθρώπους και μιλούσαν (μιλώ) τη γλώσσα τους. Ο Πορκιουπίνος με θάρρος αποφάσισε (αποφασίζω) να ταξιδέψει (ταξιδεύω) στη χώρα των ανθρώπων και να διαπραγματευτεί (διαπραγματεύομαι) τη σωτηρία του δάσους.
    Συμπαραστάτη του βρήκε (βρίσκω) τη Ντίνκα , τη σοφή χελώνα, που τον ενθάρρυνε (ενθαρρύνω) να τολμήσει…….


Δεν υπάρχουν σχόλια :