Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ-ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΕΡΕΟ

Οι ορυκτοί άνθρακες ή γαιάνθρακες σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν δασικές εκτάσεις  μεγάλα δέντρα και φυτικοί οργανισμοί, καταπλακώθηκαν από στρώματα εδάφους μετά από φυσικές καταστροφές.
 
Στο υπέδαφος της γης οι ξυλώδεις κορμοί απανθρακώθηκαν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και έτσι σχηματίστηκαν οι ορυκτοί άνθρακες. (Απανθράκωση)
 Διακρίνονται σε  κρυσταλλικούς και σε άμορφους άνθρακες.


Οι άμορφοι άνθρακες έχουν ακανόνιστο σχήμα και η περιεκτικότητά τους σε άνθρακα εξαρτάται από το χρόνο που έμειναν θαμμένοι στο υπέδαφος της γης κάτω από συνθήκες θερμοκρασίες και πίεσης.Έτσι έχουμε:
  • τον ανθρακίτη με περίπου 90% άνθρακα
 
  • το λιθάνθρακα  με 70-90% άνθρακα
 
  • το λιγνίτη με 50-70% άνθρακα
 
  • την τύρφη με περίπου 50% άνθρακα
 
Οι γαιάνθρακες χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ως καύσιμη ύλη.Η χημική ενέγεια του άνθρακα μετατρέπεται σε θερμική και ηλεκτρική ενέργεια. 
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του άνθρακα τόσο περισσότερη  είναι η παραγόμενη ενέργεια.

   Θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Πτολεμαΐδας
Κρυσταλλικοί άνθρακες είναι ο γραφίτης και το διαμάντι ή αδάμαντας, το οποίο ονομάστηκε έτσι γιατί είναι το σληρότερο υλικό της φύσης. (πολύτιμος λίθος)             Μόριο διαμαντιού και γραφίτη
Οι ορυκτοί άνθρακες εξορύσσονται είτε επιφανειακά (χρήση εκσκαφέων, φορτηγών, ταινιόδρομων) είτε στα ορυχεία σε βάθη 200-300μ.


Tαινία μεταφοράς λιγνίτη
Στα ορυχεία ή ανθρακωρυχεία κατασκευάζονται στοές και ειδικοί ανελκυστήρες, όπου φορτώνεται ο γαιάνθρακας από τους ανθρακωρύχους, και με φορτηγά-βαγονάκια έρχεται στην επιφάνεια.
 


 
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ:ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΓΝΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :