Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

"ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ"- ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ


Ο Ηλίας Βενέζης(Ηλίας Μέλλος) γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας στις 4 Μαρτίου 1904, σύμφωνα με αυτοβιογραφικό του σημείωμα, σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες από επίσημα έγγραφα πρέπει να είχε γεννηθεί το 1898
 Ο ΛΟΓΟΤΈΧΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΈΖΗΣ
Ο πατέρας του, Μιχαήλ Μέλλος, καταγόταν από την Κεφαλλονιά και η μητέρα του από τη Μυτιλήνη. Ήταν το μεγαλύτερο από τα δυο αγόρια  της εννιαμελούς οικογένειας.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στα Κιμιντένια στο Αϊβαλί, μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, όταν και εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τα αδέρφια του στη Μυτιλήνη μέχρι το 1919.Στο έργο του ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ και στο πρόσωπο του μικρού Πέτρου ο συγγραφέας δείχνει πόσο είναι επηρεασμένος από τα ανέμελα, ωραία παιδικά χρόνια σ΄έναν ευλογημένο τόπο. Επέστρεψαν στο Αϊβαλί,το 1919, αλλά το 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά πλέον τη Μικρά Ασία κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
        ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ- ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο. Αιχμαλωτίστηκε και εστάλη στα εργατικά τάγματα για 14 μήνες όπου κατάφερε να επιβιώσει. Οι εμπειρίες του από την αιχμαλωσία περιέχονται στο πρώτο μυθιστόρημά του, Το Νούμερο 31328.
Το 1923 απελευθερώθηκε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.
   ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ 1922-ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
 Εκεί υπήρχε αξιόλογη λογοτεχνική κίνηση με πρωτεργάτη τον Στράτη Μυριβήλη. Αυτός μάλιστα τον παρακίνησε να καταγράψει την αιχμαλωσία του και έλεγε χαρακτηριστικά ότι "του έμαθε πώς να κρατάει το μολύβι στο χέρι". Το Νούμερο 31328 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες το 1924 στην εφημερίδα 'Καμπάνα' της Μυτιλήνης, διευθυντής της οποίας ήταν ο Μυριβήλης.
Στη Μυτιλήνη εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος και το 1932 πήρε μετάθεση και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Διώχθηκε για τις πολιτικές του ιδέες από τον νόμο του "Ιδιωνύμου", από τη δικτατορία του Μεταξά και, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συνελήφθη με την κατηγορία ότι σε συγκέντρωση του προσωπικού της Τράπεζας είχε μιλήσει για ελευθερία. Φυλακίστηκε στο "Μπλοκ C" των φυλακών Αβέρωφ και η εκτέλεσή του απετράπη έπειτα από αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου.
Μετά τον πόλεμο διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή της χώρας με επίσημες θέσεις όπως του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Θεάτρου, του Αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα ,ταξιδιωτικά έργα και αφηγήσεις, θεατρικά και άλλα έργα. 
 Τα μυθιστορήματα «ΓΑΛΗΝΗ», «ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ» και το συγκλονιστικό «ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328» τον έκαναν διάσημο στο εξωτερικό ,γιατί μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Παράλληλα, το έργο του γνώριζε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με συνεχείς επανεκδόσεις.
     
   
 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΖΗ
                                                     
Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1973 στην Αθήνα, από καρκίνο του λάρυγγα. Κηδεύτηκε και τάφηκε στο Μόλυβο της Λέσβου.
Συγκαταλέγεται στα μεγάλα ονόματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
 Το έργο του είναι ακεκτίμητης αξίας. Ο Βενέζης δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τις «αλησμόνητες πατρίδες» και αποτύπωσε με ακρίβεια τη μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των προσφύγων.
  ''ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ''Πηγή εγκ.παιδεία
Η προσφυγιά είναι ίδια χρόνια τώρα. Ο λαός μας την έχει νιώσει κατά το παρελθόν, αλλά κάποιοι,δυστυχώς επώνυμοι, φροντίζουν για να την....…ξεχάσει. Πρόσφυγες υπάρχουν και τώρα. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι που ξέρουμε .Η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης τις περισσότερες φορές.
Η ταλαιπωρία και η απελπισία όμως έρχονται αμέσως μόλις βρεθούν στους νέους τόπους που δεν είναι τόσο "ιδανικό"  το περιβάλλον όσο θα περίμεναν.
 Η απογοήτευση και η αγωνία για το μέλλον διαδέχεται τα αισιόδοξα όνειρα που είχαν πριν εισέλθουν στις ξένες χώρες. Μάλιστα μερικές φορές πολλοί από αυτούς βρίσκουν και τραγικό θάνατο στους νέους αυτούς "παράδεισους" που έψαχναν.
             
                   





Δεν υπάρχουν σχόλια :