Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


Επιχειρηματολογικό είναι ένα κείμενο όπου παρουσιάζουμε τη γνώμη, την ιδέα μας και την άποψή μας για κάποιο θέμα, επιδιώκοντας να πείσουμε τον αναγνώστη με λογικά επιχειρήματα.
Για να τεκμηριώσουμε το λόγο μας, χρησιμοποιούμε φράσεις που  αρχίζουν με:
Πιστεύω πως/ότι……..Νομίζω πως/ότι………Θεωρώ πως/ότι…….. Η άποψή μου είναι……… Είμαι της γνώμης…….. Πεποίθησή μου είναι……. Πιστεύω πως/ότι…….. Προτείνω να………. Εκτιμώ πως/ότι…….. Μου φαίνεται πως/ότι….κ.α.

Παραθέτουμε τα επιχειρήματά μας και υποστηρίζουμε την άποψή μας φροντίζοντας:
  • Να αιτιολογούμε με αιτιολογικές προτάσεις.(γιατί αφού,διότι,καθώς μια και…..)
  • Να χρησιμοποιούμε φράσεις με τα συναισθήματά μας ,προσπαθώντας να κινήσουμε το ενδιαφέρον και να συγκινήσουμε τον αναγνώστη μας.
  • Καταλήγουμε σε συμπεράσματα ή προτάσεις και επιθυμίες ,χρησιμοποιώντας συμπερασματικές προτάσεις:

Επομένως……… Άρα……… Συμπερασματικά……….. Καταλήγουμε πως……….. Γι΄αυτό……….. …. Θα θέλαμε να……


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

H παρακάτω   επιστολή γράφτηκε από τους προέδρους των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου στο δήμαρχο και αφορά την πρότασή τους για την κατασκευή ενός γηπέδου με πλαστικό χλοοτάπητα.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν…..

.....Το νέο γήπεδο δε χρειάζεται πότισμα, λίπασμα, κούρεμα και πιστεύουμε ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα στο μέλλον. Πεποίθησή μας είναι πως ,οι ομάδες μας που θα διαθέτουν σύγχρονο αγωνιστικό χώρο, θα προσελκύσουν αρκετά νέα παιδιά στα τμήματα υποδομών τους. Προτείνουμε  επίσης  στον περιβάλλοντα χώρο  να κατασκευαστούν χώροι αναψυχής και στάθμευσης. Άρα πολλές οικογένειες το Σαββατοκύριακο θα μας επισκέπτονται για να περάσουν χαρούμενες ώρες. Είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο η φτωχική συνοικία της πόλης θα αναβαθμιστεί, αλλά θα είναι  και προς όφελος όλου του δήμου μας. Θεωρούμε ότι οι αγωνίες μας για τη νεολαία και το άθλημα που υπηρετούμε δε σας αφήνουν ασυγκίνητο. Άλλωστε δεν απευθυνόμαστε στον επιστήμονα αλλά  στον αθλητή.Αυτόν που αγωνίστηκε με τη φανέλα της τοπικής  ομάδας, τη δεκαετία του '70,  στα γήπεδα της χώρας. Η πόλη σας αντάμειψε για την προσφορά και την αξία σας. Γι’ αυτό προσβλέπουμε σε σένα δήμαρχε, καθώς το ενδιαφέρον σου είναι δεδομένο.
Θα θέλαμε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου  για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου.
                                                                Με εκτίμηση:
                                                            Οι πρόεδροι των…….

  Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α 1
 Υπογραμμίζουμε:
Με ποιες φράσεις τεκμηριώνουν το λόγο τους οι πρόεδροι;(κόκκινο χρώμα)
Πού φαίνεται ότι προσπαθούν να συγκινήσουν το δήμαρχό τους;(πράσινο χρώμα)
Ποια συμπεράσματα και επιθυμίες εντοπίζονται;(μπλε χρώμα)


Την ίδια χρονική περίοδο όμως, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι υποβάλλουν εισήγηση εντελώς διαφορετική από των προέδρων, προβάλλοντας δικά τους επιχειρήματα και αντιρρήσεις…………….
Μεταξύ άλλων αναφέρουν…..

Τη δεδομένη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, είμαστε της άποψης ότι θα επιβαρυνθεί το ταμείο του δήμου μας. Για να λειτουργήσει αυτή η αθλητική εγκατάσταση θα πρέπει να προσλάβουμε φύλακα, επιστάτη, καθαρίστρια και φροντιστή γηπέδου. Είναι βέβαιο ότι οι μισθοί θα αυξήσουν τις υποχρεώσεις μας. Επίσης κύριε δήμαρχε, εκτιμούμε ότι θα πρέπει τα κονδύλια να μοιράζονται ισόποσα, γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα αθλήματα της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για τους υπόλοιπους παράγοντες και αθλητές η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης να κατευθύνεται στο ποδόσφαιρο. Στο άθλημα αυτό τελευταία, μόνο προβλήματα δημιουργούνται….  Επίσης η άποψή μας είναι ότι η περιοχή που προτείνεται, δεν είναι η καταλληλότερη. Θα μπορούσαμε, σε τελική ανάλυση, να αξιοποιήσουμε το δημοτικό οικόπεδο στα δυτικά της πόλης που είναι μικρότερο μεν, αλλά προσβάσιμο στην εθνική οδό και στους επαρχιακούς δρόμους των γειτονικών διαμερισμάτων.
Συμπερασματικά, δε βλέπουμε την αναγκαιότητα κατασκευής γηπέδου από τη στιγμή που υπάρχει το δημοτικό στάδιο, με φυσικό χλοοτάπητα, και δυο ξερά γήπεδα σε πολύ καλή κατάσταση.
Θα θέλαμε ,κύριε δήμαρχε, να συζητηθεί η αντίρρηση  μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να τεθεί σε ψηφοφορία.


                                           Μετά τιμής
                                                  Οι δημοτικοί σύμβουλοι…….



Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α 2

Υπογραμμίζουμε:
Με ποιες φράσεις τεκμηριώνουν το λόγο τους οι σύμβουλοι;(κόκκινο χρώμα)
Πού φαίνεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν το δήμαρχό τους; (πράσινο χρώμα)
Ποια συμπεράσματα και επιθυμίες εντοπίζονται;(μπλε χρώμα)



Δεν υπάρχουν σχόλια :