H Kωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων και την έλεγαν "Επτάλοφη". Όλα τα σπίτια έβλεπαν στον Κεράτιο κόλπο, στο Βόσπορο και στην Προποντίδα.
Πόλη: η Επτάλοφη
Οι κυριότεροι χώροι συνάντησης των κατοίκων ήταν οι πλατείες και η αγορά.Μεγαλύτερη ήταν η αγορά του Μ. Κωνσταντίνου στο κέντρο της Μέσης Λεωφόρου, που διέσχιζε την πόλη.Κοντά ήταν οι αγορές του Θεοδοσίου και του Αρκάδιου. Δεκάδες πλοία προσέγγιζαν καθημερινά το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης για μεταφορά προϊόντων.
Η αγορά του Μ. Κωνσταντίνου
Δεξιά και αριστερά της Μέσης Λεωφόρου υπήρχαν τοξωτές στοές και εκατοντάδες καταστήματα.Εδώ είχαν τα σπίτια τους οι πιο πλούσιες οικογένειες.
Εκτός από τις σταθερές αγορές υπήρχαν και οι υπαίθριες, λαϊκές αγορές, όπου πλανόδιοι παραγωγοί και βιοτέχνες πουλούσαν τα προϊόντα τους σε φθηνότερες τιμές. Εκεί σύχναζαν περαστικοί διασκεδαστές και μουσικοί.
Οργανοπαίχτες στα Βυζαντινά χρόνια
Ο Έπαρχος της Πόλης,ο ανώτερος αξιωματούχος μετά τον αυτοκράτορα,είχε την επίβλεψη της αγοράς και την εξουσία για ότι συνέβαινε μέσα στην πόλη και σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων περιμετρικά από αυτήν.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Παπαδόπουλος
Η Ψυχαγωγία των Βυζαντινών.(πηγή:Εγκύκλιος Παιδεία)
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Ποιοι ήταν οι χώροι συνάντησης και επικοινωνίας των Βυζαντινών;Σας θυμίζει κάτι ανάλογο σήμερα;
2.Τι είδους αγορές υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη;
3.Το λιμάνι είναι πηγή οικονομίας για έναν τόπο.Γιατί;
4.Τι ήταν ο Έπαρχος;
5.Πώς γιόρταζαν και διασκέδαζαν οι Βυζαντινοί;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου