Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ




Στα τέλη του 19ου αιώνα η Ελλάδα κατέβαλλε προσπάθειες να πλησιάσει το επίπεδο οργάνωσης των ανεπτυγμένων χωρών, κάνοντας σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού.Το Σύνταγμα του 1864 που ήταν δημοκρατικότερο, προέβλεπε σύστημα Βουλής με θητεία τεσσάρων ετών, όμως ο βασιλιάς μπορούσε ακόμα να παρεμβαίνει στη λειτουργία του πολιτεύματος.
Με τις ενέργειες του Χαρίλαου Τρικούπη καθιερώθηκε η ''Αρχή της Δεδηλωμένης" το 1875. Σύμφωνα με αυτήν ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να αναθέτει στον αρχηγό του κόμματος που είχε την πλειοψηφία της Βουλής εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εκείνα τα χρόνια εναλλάσσονταν στην εξουσία το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη (αστικό) με το κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη (λαϊκό).

Το λιμάνι του Αιγίου στα τέλη του 19ου αιώνα,δεύτερο εξαγωγικό κέντρο κορινθιακής σταφίδας της χώρας.....
Όμως τα χρήματα των δανείων από το εξωτερικό εξαντλήθηκαν, καθώς και η κατάρρευση του εμπορίου σταφίδας σε παγκόσμιο επίπεδο, έφεραν γρήγορα την πτώχευση του ελληνικού  κράτους το 1893.Τότε πολλοί Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν, κυρίως στην Αμερική,αναζητώντας μια καλύτερη ζωή......


Συμμορία  ληστών


Η σπηλιά του περιβόητου λήσταρχου Χρήστου Νταβέλη στην Πάρνηθα


Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα,το ελληνικό κράτος δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αμέτρητες συμμορίες ληστών. Αυτοί ζούσαν στη ύπαιθρο, αλλά η δράση τους έφτανε μέχρι τα προάστια της Αθήνας και τα σύνορα της χώρας.Το 1870 ληστές απήγαγαν και σκότωσαν Άγγλους περιηγητές στο Δήλεσι της Βοιωτίας,δυσφημίζοντας την Ελλάδα στην Ευρώπη. (Η σφαγή του Δήλεσι - ΚΛΙΚ)



Η μάχη του Δομοκού - Ήττα των Ελλήνων


Το 1896 ξέσπασε νέα επανάσταση στην Κρήτη που ενισχύθηκε με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.Η Τουρκία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας εισβάλλοντας με πολυάριθμο στρατό στη Θεσσαλία,το 1897.Ο ελληνικός στρατός δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά.Με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων τερματίστηκε ο πόλεμος. - ΚΛΙΚ
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει τεράστια πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία, λαμβάνοντας νέο μεγάλο δάνειο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις βρήκαν τότε την ευκαιρία να διαχειρίζονται για πολλά χρόνια μέρος των ελληνικών κρατικών εσόδων(μονοπώλια - ΚΛΙΚ)...... 



Γελοιογραφία της εποχής: Η δυστυχής Ελλάδα προσπαθεί να σηκώσει τα οικονομικά βάρη.....


Εκείνη την εποχή κυριάρχησε το "γλωσσικό ζήτημα",η διαμάχη για το είδος της γλώσσας που έπρεπε να χρησιμοποιείται επίσημα από το κράτος.Ο πνευματικός κόσμος της χώρας διαχωρίστηκε σε δημοτικιστές και καθαρευουσιάνους,ενώ μετά το 1880 στη λογοτεχνία χρησιμοποιήθηκε η δημοτική γλώσσα.

"Οι Ποιηταί"Γ.Στρατήγης,Γ.Δροσίνης,Ι. Πολέμης,Κ.Παλαμάς,Γ.Σουρής,Α.Προβελέγγιος

Σπουδαίοι λογοτέχνες του 19ου αιώνα υπήρξαν οι: Κωστής Παλαμάς και Κωνσταντίνος Καβάφης (ποίηση), Γεώργιος Βιζυηνός και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (πεζογραφία).Επίσης στη γλυπτική διακρίθηκε ο Γιαννούλης Χαλεπάς και στη ζωγραφική οι Νικόλαος Γύζης, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης και Γεώργιος Ιακωβίδης.
Την ίδια εποχή ο δημοτικιστής Γιάννης Ψυχάρης έγραφε: "Ένα Έθνος για να γίνει Έθνος, θέλει δυο πράγματα.Να μεγαλώσουνε τα σύνορά του και να κάμει φιλολογία δική του".





E Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Χώρισε το μάθημα σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Τι προέβλεπε η Αρχή της Δεδηλωμένης και γιατί ήταν απαραίτητη;
3.Γιατί η πτώχευση του ελληνικού κράτους ήταν αναπόφευκτη το 1893;
4.Πώς το φαινόμενο της ληστείας επηρέαζε την Ελλάδα;
5.Γιατί έγινε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και ποιες ήταν οι συνέπειές του;
6.Τι ήταν το γλωσσικό ζήτημα;



Δεν υπάρχουν σχόλια :