ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Κιουταχής κατευθύνθηκε στην Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη, που ήταν στα χέρια των Ελλήνων.
Η Αθήνα και η Ακρόπολη το 18ο αιώνα
Γιάννης Γκούρας
Την Ακρόπολη υπεράσπιζε ο Γιάννης Γκούρας (Κλικ), γενναίος και ικανός οπλαρχηγός, που είχε οργανώσει ισχυρή αντίσταση απέναντι στον Κιουταχή.
Η κυβέρνηση έδωσε την αρχιστρατηγία της Ρούμελης στο Γεώργιο Καραΐσκάκη (Κλικ),άνδρα με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες. Αυτός κατάλαβε ότι όσο ο Κιουταχής είχε εφόδια, δε θα έφευγε ποτέ από την Αττική.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Το σχέδιό του ήταν να χτυπήσει τις εφοδιοπομπές των Τούρκων και με κλεφτοπόλεμο να μπορέσει να εκδιώξει τον αιώνιο εχθρό.Το σχέδιο εξελισσόταν υπέρ του Καραΐσκάκη,ο οποίος διέλυσε το Μουσταφάμπεη στην Αράχοβα και στο Δίστομο.Ο στρατηγός άρχισε να σφίγγει τον κλοιό στον Κιουταχή και έφτασε στο Κερατσίνι ,έχοντας απέναντι την Ακρόπολη για να δώσει το τελικό χτύπημα στους Τούρκους που ήταν έτοιμοι να συνθηκολογήσουν.
Το στρατόπεδο του Καραΐσκάκη
Όμως η κυβέρνηση στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας αφαίρεσε την αρχιστρατηγία από τον Καραΐσκάκη.
Για πολιτικούς λόγους διόρισε τους Άγγλους Τσώρτς και Κόχραν διοικητές του στρατού και του στόλου.
Ο Τσώρτς πίστευε ,παρά τις αντιρρήσεις του Καραΐσκάκη ,ότι έπρεπε να χτυπηθεί ο Κιουταχής κατά μέτωπο, παραγνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε ελληνικός τακτικός στρατός!
Για πολιτικούς λόγους διόρισε τους Άγγλους Τσώρτς και Κόχραν διοικητές του στρατού και του στόλου.
Ο Τσώρτς πίστευε ,παρά τις αντιρρήσεις του Καραΐσκάκη ,ότι έπρεπε να χτυπηθεί ο Κιουταχής κατά μέτωπο, παραγνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε ελληνικός τακτικός στρατός!
Παραμονές της τελικής μάχης και ενώ ο Καραϊσκάκης έδωσε εντολή να μην πυροβολήσει κανείς, σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Ο Καραϊσκάκης βγήκε άρρωστος από τη σκηνή του για να τους σταματήσει.Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι και την άλλη μέρα πέθανε, ανήμερα στη γιορτή του, στη Σαλαμίνα, όπου και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.(23 Απριλίου 1827)
Τα τελευταία του λόγια στο Μακρυγιάννη και στους συμπολεμιστές του ήταν: "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα".
Ο ναός του Άγιου Δημήτριου στη Σαλαμίνα και ο τάφος του ήρωα
Το μνημείο στο Φάληρο όπου μεταφέρθηκε μέρος των οστών του
Η απώλεια ήταν βαρύτατη.Την άλλη μέρα οι Έλληνες ασύντακτοι και χωρίς στρατηγό να τους καθοδηγεί, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον Κιουταχή. Αυτός είδε την αταξία και την έλλειψη σχεδίου και επιτέθηκε με όλες του τις δυνάμεις.
Η μεγάλη σύγκρουση έγινε στον Ανάλατο στο Φάληρο, 24 Απριλίου 1827 (κοντά στο σημερινό Φλοίσβο). Κατέληξε σε πανωλεθρία των Ελλήνων με 1000 νεκρούς -ανάμεσά τους σημαντικοί οπλαρχηγοί όπως ο Λάμπρος Βέικος,ο Γεώργιος Δράκος κ.α.-και 300 αιχμαλώτους αποκεφαλισμένους.
Ήταν η μεγαλύτερη ήττα του αγώνα.Η φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και ο Κιουταχής βρέθηκε κερδισμένος.
Η επανάσταση πραγματικά κινδυνεύει......
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο Κιουταχή;
2.Ποιες ήταν οι πρώτες επιτυχίες του Καραϊσκάκη;
3.Ποιους διόρισε αρχιστράτηγους η ελληνική κυβέρνηση και ποιο σοβαρό λάθος έκαναν;
4.Τι συνέβη την παραμονή της μεγάλης μάχης και ποιο ήταν το τέλος του ήρωα;
5.Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μάχης στο Φάληρο και ποιες οι συνέπειες για τους Έλληνες;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου