Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ - ΑΡΧΑΪΚΗ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Χάρτης της Αχαΐας στην Αρχαιότητα

πηγή: ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ-Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία

ΜΕΡΟΣ Α’

Η περιοχή μας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η Μυθολογία αναφέρει ότι ο Σελινούντας ήταν αυτόχθονας, μυθικός βασιλιάς των Αιγιαλέων στην αρχαία Αχαΐα. Το βασίλειό του περιελάμβανε όλη την σημερινή Αχαΐα και τμήμα της Κορινθίας.
Αιγιαλείς αποκαλούνταν τότε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής. Πάντρεψε την κόρη του Ελίκη με τον Ίωνα ο οποίος τον διαδέχτηκε και στον θρόνο του. Στο Αμάριο άλσος του Αιγίου ο Αγαμέμνονας συγκέντρωσε τους Αχαιούς για να αποφασιστεί η εκστρατεία στην Τροία………

πηγή:el wikipeidia

(Η παρένθεση με τη σελίδα/δες του κειμένου παρακάτω, συνδυάζεται με το αντίστοιχο μάθημα του σχολικού βιβλίου).


Μετά την κάθοδο των Δωριέων, (σελ. 7) οι ηττημένοι Αχαιοί καταφέρνουν να διώξουν τους Ίωνες και να εγκατασταθούν στην περιοχή της σημερινής Αχαΐας. Πρώτος βασιλιάς έγινε ο Τισαμενός και πρωτεύουσα η Ελίκηο 1300 π.Χ. ο Κηφέας από την Κερύνεια, είχε ιδρύσει ομώνυμη αποικία στην Κύπρο.(σελ.9) 
Το 800 π.Χ. το πολίτευμα αλλάζει σε αριστοκρατικό.(σελ. 21) Οι Αχαιοί που ζουν σε διάσπαρτες κώμες,* ενώνονται κατά τόπους και δημιουργούν πόλεις.



Ανασκαφές στην Αρχαία Ελίκη

Οι 12 πόλεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι:


·         Δύμη
·         Ώλενος
·         Φαρές
·         Τριταία
·         Αρόη(Πάτρα)
·         Ρύπες
·         Κερύνεια
·         Βούρα
·         Ελίκη
·         Αιγές
·         Αιγείρα
·         Πελλήνη




Οι πόλεις αναπτύσσονται ραγδαία και ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Συνέπεια είναι να δημιουργηθούν αποικίες στη Μεγάλη Ελλάδα ή Νότια Ιταλία.Οι δύο μεγαλύτερες ήταν η Σύβαρις που ιδρύθηκε από τον Ίσο τον Ελικέα και ο Κρότωνας που ιδρύθηκε από το Μύσκελλο, τον Αιγεάτη.(σελ. 19)

Στην περιοχή του Αιγίου υπήρχε το Αμάριο Άλσος και ο ναός του Ομαγυρίου Διός, όπου ήταν η έδρα της Αμφικτιονικής Ένωσης των πόλεων της περιοχής.(σελ. 25)
Λατρεύονταν επίσης και οι άλλοι θεοί του Ολύμπου,(σελ.11) υπήρχαν μικρά άλση και ιερά σε  περιοχές, τεμάχια ή τεμένη, που ένα έδωσε το όνομα στο χωριό της Τέμενης.
Πληροφορίες παίρνουμε από τον Όμηρο και τον Ησίοδο. Το 700 π.Χ. καθιερώνεται το φοινικικό αλφάβητο στην περιοχή.(σελ.15)


Αεροφωτογραφία:Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας

Οι πόλεις έχουν αρχοντικά, που είναι τα σπίτια των ευγενών, υπάρχουν μικρά σπίτια για τους φτωχούς, εργαστήρια,(Τι κατασκεύαζαν;) ναοί, δρόμοι και τείχη. Οι πόλεις μας δε διαφέρουν από τις άλλες ελληνικές πόλεις που έχουμε μάθει. Γύρω από τις πόλεις καλλιεργούνται χωράφια με αμπέλια, ελαιώνες, σιτηρά, δημητριακά και καρποφόρα δέντρα όπως ροδιές, αχλαδιές, μηλιές κ.α. Η θάλασσα ήταν πλούσια σε αλιεύματα. Υπήρχαν πολλοί βοσκότοποι ενώ αγαπημένη συνήθεια των προγόνων μας είναι το κυνήγι.(ζαρκάδια, ελάφια, λαγοί, πουλιά).
Νομίσματα κυκλοφορούσαν κι εδώ. Έχουν βρεθεί στις ανασκαφές ασημένιοι στατήρες από το 600 π.Χ.(Τι σημαίνει αυτό;) σελ.14-15

Αρχαία Κερύνεια Αιγίου

Αίγιο: Μυκηναϊκό Νεκροταφείο κάτω από τα Γυμνάσια

πηγή: ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ-Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία
*Κώμες:οικισμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια :