Προσφατες αναρτησεις

**Στη ζωή μάθε να βάζεις υψηλούς στόχους."Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν δεν πετύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' αστέρια"**

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 18 ΑΙΓΙΩΤΩΝ (23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944)


Οι 18 Αιγιώτες εκτελεσθέντες για την ενέδρα σε γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23 Φεβρουαρίου 1944.

Εκπληκτικό άρθρο-ιστορικό χρονογράφημα- του δημοσιογράφου Φάνη Ζουρόπουλου.
πηγή:filodimos.gr
Φωτογραφίες:aigiorama.gr


Στις 17 Φεβρουαρίου 1944, δύο μήνες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και την συμπτωματική διάσωση του Αιγίου, δύο Γερμανικά αυτοκίνητα γεμάτα με στρατιώτες και αξιωματικούς ξεκίνησαν από την Πάτρα για την Χαλανδρίτσα προκειμένου να μεταφέρουν αρνιά και άλλα τρόφιμα που προορίζοντο για την σίτιση των Γερμανικών στρατευμάτων.
Πλατεία Γεωργίου-Πάτρα:Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Το πλιάτσικο ήταν μία συνηθισμένη μέθοδος για τους Γερμανούς στην περιοχή της Αχαΐας.

Στην επιστροφή τους έπεσαν σε ενέδρα που τους είχε στήσει ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τον Νικήτα (Νίκος Πολυκράτης) λίγο έξω από την Πάτρα και στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί στρατιώτες και ένας υπαξιωματικός, ενώ καταστράφηκε το ένα αυτοκίνητο. Η ομάδα των ανταρτών δεν είχε απώλειες και μετά την επίθεση εξαφανίστηκε.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Πάτρας διέταξε αμέσως αντίποινα και στην Πάτρα άρχισαν συλλήψεις.
Την ίδια εποχή είχε εξαπολυθεί κύμα συλλήψεων και στην Αιγιάλεια, όπου επίσης είχαν αυξηθεί οι επιθέσεις και οι δολιοφθορές από ομάδες ανταρτών εναντίον Γερμανών αλλά και Ελλήνων συνεργατών τους.

H παραλία του Αιγίου το 1940


Για τις επιθέσεις αυτές είχαν συλληφθεί και κρατούντο στο Γερμανικό Φρουραρχείο Αιγίου, 20 συμπολίτες όπου ανεκρίνοντο από δύο μέλη του 3ου λόχου του 749 συντάγματος, που έδρευε στο Αίγιο υπό την διοίκηση του ταγματάρχη Χανς Εμπερσμπέργερ, τους Ρολφ Μπούσε και Κόνραντ Ντένερτ (που έχει μείνει γνωστός με το παραποιημένο όνομα Τέννερ).

Ο Ντένερτ ανήκε στον 5ο λόχο του συντάγματος, που είχε αποδεκατισθεί στη μάχη της Κερπινής και οι 82 από τους 105 άνδρες του είχαν εκτελεσθεί στις 7/12/1943 από τον ΕΛΑΣ και είχε αναλάβει καθήκοντα στον τομέα της αντικατασκοπίας, μαζί με τον Μπούσε, καθώς η στρατιωτική αστυνομία μετά την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» είχε φύγει από το Αίγιο και είχε μετακομίσει στην Καλαμάτα.
Ο Μπούσε και Ντέρνετ (ο οποίος μιλούσε άπταιστα Ελληνικά) μάζευαν πληροφορίες, έκαναν ανακρίσεις και συλλήψεις ανταρτών ή υποστηρικτών τους στην Αιγιάλεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για νεοκλασικά κτιρια του Αιγίου
Το αρχοντικό του Αρ. Γεωργίου-σημερινό Δημαρχείο Αιγιαλείας- έδρα των Δυνάμεων της Κατοχής 1941-44


Με την κατηγορία της συνεργασίας με τους αντάρτες είχαν συλλάβει και τους 20 Αιγιώτες, τους οποίους φόρτωσαν σε καμιόνια και έστειλαν στην Πάτρα για εκτέλεση αντιποίνων όπως είχε ζητήσει ο διοικητής της Πάτρας.

Η παλιά Κουνινά


Μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνοντο ο Γιάννης Βαλσαμίδης, πνευματικός άνθρωπος (Μικρασιατικής καταγωγής) και ο ιερέας του Ι.Ν. των Εισοδίων Θεόδωρος Παπαγεωργίου από την Κουνινά, πατέρας του αείμνηστου δημοσιογράφου – συγγραφέα Γιώργου Παπαγεωργίου (συνεργάτη της εφημερίδας «Βήμα της Αιγιάλειας» στα μεταπολιτευτικά χρόνια).

Σύμφωνα με διηγήσεις στον γράφοντα ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα δραματικά γεγονότα, ο Βαλσαμίδης και ο παπα-Θόδωρος συνελήφθησαν από τον ίδιο τον Ντέρνετ και τον υποτακτικό του Δημ. Παναγόπουλο (γύφτο) και κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους αντάρτες με βάση μία φωτογραφία που άγνωστος παρέδωσε στον Ντέρνετ, όπου απεικονίζοντο με μία ομάδα ανταρτών στην περιοχή της Κουνινάς. Η φωτογραφία μάλιστα παραδόθηκε μέσα σε γνωστό τότε εμπορικό κατάστημα του Αιγίου στον Ντέρνετ...
Σπάνια φωτογραφία από την αγορά του Αιγίου


Η εκτέλεση των Αιγιωτών έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1944 στις φυλακές της Πάτρας, όπου και τάφηκαν οι σοροί τους, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Νεολόγος», στο φύλλο της 24-2-1944.


Τμήμα της πρώτης σελίδας του "Νεολόγου"στις 24/2/1944 με τα ονόματα τριάντα εκτελεσθέντων-αναλογία 1 προς 10! πηγή:Ψηφιακό Αρχείο Τύπου

Από τους 20 συλληφθέντες εκτελέστηκαν οι 18 -δύο αφέθηκαν ελεύθεροι- και είναι οι:


Σταυρόπουλος Ιωάννης από το Ριζόμυλο Αιγίου.
● Τριγώνης Σωτήριος από το Αίγιο.
● Κούζιν Ανδρέας από το Αίγιο.
● Κρίτσας Αθανάσιος από το Αίγιο.
● Κωστόπουλος Παναγιώτης από το Αίγιο.
● Σουφλής Στέφανος από το Αίγιο.
● Δημόπουλος Ηρακλής από το Αίγιο.
● Βλάχος Ελευθέριος από το Αίγιο.
● Αργυρόπουλος Αναστάσιος από το Αίγιο.
● Σταυρόπουλος Βασίλειος από το Αίγιο.
● Γιαννόπουλος Ανδρέας από το Αίγιο.
● Βαλσαμίδης Ιωάννης από το Αίγιο.
● Κουρτόπουλος Αρίστος από το Αίγιο.
● Παπαβασιλείου Βασίλειος από το Αίγιο.
● Νικολαΐδης Αντώνιος από το Αίγιο.
● Γκιώνης Γεώργιος από την Κουλούρα Αιγίου
.
Παπαγεωργίου Θεόδωρος από το Αίγιο.
Μαζί τους εκτελέστηκε και ένα νέο παιδί από τον Συνοικισμό Αιγίου, με το επώνυμο Μάντικας χωρίς άλλα στοιχεία.

Φέτος, συμπληρώνονται 71 χρόνια από την βάρβαρη αυτή πράξη και δυστυχώς ο Δήμος Αιγιάλειας δεν έχει κάνει τίποτα για να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη αυτών των ανθρώπων.

Μία προσπάθεια που έγινε από το σύλλογο αντιστασιακών της Πάτρας για να γίνει ένα μνημείο στον τόπο της εκτέλεσης δεν είχε συνέχεια λόγω έλλειψης χρημάτων... Τουλάχιστον ένα μνημόσυνο θα μπορούσε να γίνεται κάθε 23 Φλεβάρη...


Ο εκδότης-δημοσιογράφος και ερευνητής Φάνης Ζουρόπουλος

Διάβασε κι αυτό:Πώς σώθηκε το Αίγιο το 1943 από ολοκληρωτική καταστροφή.Κλικ Εδώ

πηγή:Φάνης Ζουρόπουλος-Ιστολόγιο Γ.Μόσχου


1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο blog , οργανωμένο με τις καλύτερες επιδόσεις ! Συγχαρητήρια


Υ.Γ Θα ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου για λόγους ασφάλειας του διαδικτύου ..